De kan gi signalet til luftkrig mot Assad

FNs våpeninspektører ble stanset av snikskyttere da de var på vei til åstedet for det antatt kjemiske angrepet.

DOMMERNE: FNs våpeninspektører er på vei for å sjekke det som mest sannsynlig var et angrep med kjemiske våpen i en forstad i Damaskus sist onsdag. (AP Photo/AP Video) Scanpix
DOMMERNE: FNs våpeninspektører er på vei for å sjekke det som mest sannsynlig var et angrep med kjemiske våpen i en forstad i Damaskus sist onsdag. (AP Photo/AP Video) ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var på onsdag flere hundre mennesker døde på en måte som har de fleste symptomer på at de var angrepet av kjemiske våpen.

I dag ga både den syriske regjeringen og opposisjonen fritt leide til slik at FNs inspektører skulle få inspisere åstedet. Svaret inspektørene gir kan avgjøre om vi får et vestlig ledet angrep fra lufta mot militære installasjoner i Syria.

Assad advarer I så fall er President Bashar al-Assad klar til kamp. Han er rustet med topp moderne russisk antiluftskyts.

- Hvis noen drømmer om å gjøre Syria til en nikkedukke for Vesten, så vil ikke dette skje, sier han i et intervju med den russiske avisa Isvestia.

Hvis våpeninspektørene sier at det var kjemiske våpen som ble brukt sist onsdag i Ghouta, en forstad til Damaskus, kan Syrias president Bashar al-Assad ligge tynt an. Men det kan bli vanskelig å føre bevis for at det var regjeringshæren som sto bak. Det er ikke inspektørenes mandat å peke på noen skyldige. Men deres svar kan gi holdepunkter for om det er den syriske regjeringshæren som sto bak.

Forberedt på krig Barack Obama har beordret amerikanske krigsskip til å posisjonere seg i Syrias farvann. Storbritannias utenriksminister William Hague sier at de kan være med på et flyangrep uten støtte fra FNs sikkerhetsråd «hvis det er et stort humanitært behov». Barack Obama sa for et år siden at det å bruke kjemiske våpen ville være å gå over ei rød linje.

Det er nesten utelukket at FNs sikkerhetsråd vil gi et mandat for et militært angrep på Syria. Russland er Syrias støttespiller, vil ikke støtte et slikt forslag i Sikkerhetsrådet, og har i flere omganger advart mot et militært angrep. Utenriksminister Sergei Lavrov sier at han er spesielt bekymret for amerikanske uttalelser om at det skal være syriske myndigheter som står bak angrepet sist onsdag, der Leger uten grenser kan dokumentere 355 døde.

Tyrkias utenriksminister Ahmet Davuyoglu sier på sin side at mer enn 30 land nå diskuterer hvordan de skal reagere overfor Syria hvis FN ikke kan bli enige. Davuyoglu sier til avisa Milliyet at Tyrkia er villig til å delta i enhver koalisjon mot Assad, med eller uten støtte fra FNs sikkerhetsråd. UD kunne i formiddag ikke svare på om Norge er blant disse landene. Men utenriksminister Eida gjentok sist i helga at Norge ikke kan delta i en væpnet aksjon uten støtte fra FNs sikkerhetsråd.

Press på Obama Med å trekke sin røde linje ved bruk av kjemiske våpen er Obama under et sterkt press for å reagere militært i Syria. Samtidig har han gjort det klart at han vil gå langt for å unngå enda et amerikansk militært eventyr i Midtøsten og den islamske verden.

Hvis USA, Storbritannia, Frankrike og Tyrkia bestemmer seg for et angrep, så vet Assad at han er kringsatt av fiender. Både USA og Storbritannia har egne fly på baser i Tyrkia. I tillegg har britene stasjonert fire krigsskip rett nord for Syria, utenfor Albania i Adriaterhavet. USA har tre destroyere. I tillegg til dette har Frankrike baser i De forente arabiske emirater.

- President Obama har spurt forsvarsdepartementet om å forberede alle muligheter. Vi har gjort det, og er forberedt på å gjennomføre det, sier USAs forsvarsminister Chuck Hagel.

«Libysk løsning» Det britiske forsvarsdepartementet jobber ifølge The Guardian med planer for en «libysk løsning» i Syria. En libysk løsning er innføring av en flyforbudssone. NATOs håndhevelse av dette - med støtte fra FNs sikkerhetsråd - førte for to år siden til at NATO fungerte som den libyske opposisjonens flyvåpen, og til diktator Muammar Kadhafis fall.

Men Syria er ikke Libya. Russland har de siste åra forsynt Syria med avansert luftvernskyts. Det snakk om mobile bakke-til-luft skyts av typen Pantsin og Buk-M2E. Syria har 36 våpen av Pantsin typen, som er spesielt effektive mot angripende fly.

Men det er mange argumenter mot et angrep. Det første er at det syriske forsvaret er et helt annet enn det libyske. Det andre er at man ikke vil ha FN i ryggen. Men det viktigste er kanskje at verken USA eller andre vestlige land har råd til et nytt kostbart krigsventyr.

DET HANDLER OM DISSE: Døde fra det som trolig var et gassangrep sist onsdag. AFP PHOTO/HO/SHAAM NEWS NETWORK Scanpix
DET HANDLER OM DISSE: Døde fra det som trolig var et gassangrep sist onsdag. AFP PHOTO/HO/SHAAM NEWS NETWORK Scanpix Vis mer