De kan ha avgjort saken

Den omstridte konklusjonen til Husby og Sørheim kan gi så stor tvil om Breiviks psyke at det kan bli umulig å dømme ham tilregnelig.

SVARTE FOR SEG: Rettspsykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
SVARTE FOR SEG: Rettspsykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim. Foto: Nina Hansen/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Psykiateren Synne Sørheim og Torgeir Husby er de to eneste som har vitnet i terrorsaken som mener Anders Behring Breivik var psykotisk 22. juli og at han er utilregnelig.

14 andre fagpersoner innen psykiatri har kommet til motsatt konklusjon, men Husby og Sørheim viker likevel ikke en tomme.

Bare én innrømmelse har de kommet med: at de burde skrevet hver sin delrapport etter hvert møte med Breivik, istedenfor å skrive rapportene i fellesskap.

I går måtte de to svare på en lang rekke kritiske spørsmål fra aktoratet, forsvarerne, dommeren og ikke minst bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen.

Etter et spørsmål fra bistandsadvokaten om hvorfor de sakkyndige hadde sittet i retten i ti uker, når de mente de ikke hadde grunnlag for å uttale seg om Breiviks oppførsel her, ble det tydeligvis nok for Torgeir Husby.

- Du stiller spørsmål som du er en anklager, utbrøt han, synlig irritert.

Men for Larsen, som  ønsker at Breiviks skal kunne dømmes, var utspørringen av de to sakkyndige svært viktig:

På tross av at de to enn så lenge står alene, kan deres konklusjon avgjøre utfallet av hele rettssaken.

Hva kan bevises? Deres konklusjon gjør nemlig at det er opprettet tvil om tilregnelighetsspørsmålet, noe som i vanlige straffesaker nærmest automatisk ville ført til at tiltalte ble dømt som utilregnelig og ikke straffet på vanlig måte.

- Vi er som alle andre opptatt andre opptatt av tilregnelighetsproblematikken? Kan man føre bevis for at han er tilregnelig eller klarer man ikke det? Men det er ikke mulig for oss å konkludere før bevisførselen er over, sier riksadvokat Tor-Aksel Busch til Dagbladet.

Han sa i går at påtalemyndighetene fortsatt ikke har bestemt seg for om de vil prosedere på utilregnelighet eller ikke.

Det eneste som gjenstår av bevisførselen er vitnemålet og utspørringen av psykiaterne Terje Tørrissen og Agnar Aspaas, som i sin rapport har konkludert med at Breivik er tilregnelig, men at han har narsissistisk og dyssosial personlighetsforstyrrelser. Hvis de snur og mener Breivik var psykotisk 22. juli, vil Breivik utvilsomt ble dømt som utilregnelig. Men hvis de etter to måneders observasjon i retten fortsatt mener han er tilregnelig, blir spørsmål om hvor stor tvil det er rundt Breiviks tilregnelighet.

Over rimelig tvil? Selv om både forsvarerne og bistandsadvokatene i denne saken har ført bevis for at Breivik er tilregnelig, er påtalemyndighetens oppgave å føre bevis for at han er tilregnelig. De må kunne bevise at han ikke var psykotisk 22. juli, ikke det motsatte. Norsk rettspraksis er nemlig bygget opp slik at det er tilregneligheten som skal bevises. Det sentrale bakenforliggende prinsippet er uskyldspresumsjonen, at uskyldige ikke skal straffes.

Retten må finne tilregneligheten hevet over rimelig tvil. Men ifølge Asbjørn Strandbakkens doktogradsavhandling er det i tilregnelighetsspørsmål rom for noe større usikkerhet før tvilen kan kalles «rimelig».

Spørsmålet for retten blir da hvor mye tvil Husby og Sørheims konklusjon skaper.

I vanlige saker heter det at tvilen skal komme tiltalte til gode. Breivik ønsker å bli dømt som tilregnelig. Lagdommer Anders Bøhn er blant juristene som har argumentert for at dette åpner for at Breivik kan dømmes som tilregnelig, selv om det er opprettet tvil.

Breivik vil for øvrig trolig aldri slippe ut, selv om han dømmes som tilregnelig eller ikke. Hvis han dømmes som utilregnelig, men senere blir funnet å være tilregnelig, vil Breivik kunne overføres til fengsel uten at han dømmes på nytt.

Usikker praksis Advokat Frode Sulland mener retten ikke nødvendigvis må finne Breivik utilregnelig.

- De må ikke det. De må vurdere to spørsmål. Det ene er hvor sterk tvil de mener rapporten skaper opp mot at det finnes en annen rapport med motsatt konklusjon og opp mot et massivt fagmiljø. De må gjøre seg opp en mening om det er bare ren marginal tvil eller vesentlig tvil- Så må de vurdere hvor mye tvil man kan ha og likevel dømme ham som tilregnelig, sier Sulland.

Han mener svaret på dette ikke er enkelt.

- Her er det ikke sikker rettspraksis.

Sulland selv har tidligere gitt uttrykk for at han mener tiltalte er tilregnelig.

- Jeg har hatt en oppfatning om at alt peker i retning av tilregnelighet, bortsatt fra denne rapporten, sier han.

Venter på Tørrissen og Aspaas
Breiviks forsvarere mener det fortsatt er mulig å dømme ham som tilregnelig. - Det vi har forsøkt å gjøre gjennom disse ni ukene, er å føre bevis og synliggjøre for retten inn i en sammenheng som gjør Breiviks verden lettere å forstå, sier forsvarer Vibeke Hein Bæra.
- Det er ingen tvil om ideologien og det å forstå ham har vært krevende for mange. Derfor har bevisførselen vært omfattende. Det vi tenker er at de to settene har lagt ulik vekt på hvordan grunnlaget deres skal tolkes. Vi er nå spent på forklaringen og utspørring av Tørrissen og Aspaas, sier Bæra.