Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- De kan ha blitt brukt, men ikke nødvendigvis misbrukt

Kvinnene som har anmeldt Julio Kopseng (38) for voldtekt, kan være ute etter hevn fordi han såret dem, sier forsvarer.

TILTALT: Julio Kopseng (38) er tiltalt for å ha forgrepet seg på 17 kvinner i tidsrommet 2001-2013. Her fra 2010, da han var aktuell i TV 2s «Norske talenter». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TILTALT: Julio Kopseng (38) er tiltalt for å ha forgrepet seg på 17 kvinner i tidsrommet 2001-2013. Her fra 2010, da han var aktuell i TV 2s «Norske talenter». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - De kan være brukt, men ikke nødvendigvis misbrukt. De kan med rette ha følt seg lurt og brukt; før det kom til sex, var det kanskje flørting og forelskelse, men når sexen kom, var det ofte hardhendt, og nytelsen hans sto i fokus. De fornærmede kan ha følt seg ydmyket, sier advokat Johnny Veum i Borgarting lagmannsrett.

Risikerer forvaring Veum og medforsvarer Djordje Borojevic har i ettermiddag startet på sin prosedyre i den omfattende straffesaken mot Julio Kopseng (38). Danseren er tiltalt for å ha forgrepet seg seksuelt på 17 kvinner i tidsrommet 2001-2013, og aktoratet har varslet at de ønsker forvaringsdom for 38-åringen.

Kopseng har hele tida nektet skyld. Han mener kvinnene har rottet seg sammen mot ham, et hovedmotiv skal være hevn fordi han ikke gjengjeldte deres følelser. Det kjører Veum hardt på overfor juryen i dag.

Advokaten viser til sakkyndigrapporten Kopseng selv bestilte fra en psykiater i 2013. Der forklarte han at han hadde hatt sex med flere hundre kvinner. Veum sier de fornærmede kan ha blitt sjalu etter at saken ble kjent i media våren 2013 - da de første anmeldelsene i saken kom inn.

- Det kom fram at Julio hadde hatt sex med andre, og dette fortsatte å spre seg, påpeker forsvareren.

Gjenkjent Veum stiller seg også skeptisk til at det i snitt har gått 6,5 år fra det anmeldte overgrepet skal ha skjedd, til anmeldelsen ble levert.

- Blir man voldtatt, vil jeg tro de fleste går til politiet eller voldtektsmottaket med en gang - slår alarm og får hjelp og omsorg. Hvorfor har ingen, med kanskje ett unntak, slått alarm med en gang? spør advokaten retorisk.

Sentralt i forsvarets argumentasjon er det at det høyreekstreme og innvandringsfiendtlige, nå nedlagte, nettstedet Fyret.nu i mai 2013 offentliggjorde Kopseng med navn og bilde, etter den første tingrettsdommen. Veum sier det er påfallende at svært mange anmeldelser kom etter dette.

Falske minner Ved siden av å etablere et mulig hevnmotiv stiller Veum seg skeptisk til hvordan de fornærmede kvinnene så godt kan huske detaljer om hendelser som ligger opptil 15 år tilbake i tid.

- Dette er eldgamle hendelser. Mange av disse hendelsene skjedde om natta, ofte var de involverte beruset. Jeg blir overrasket når de fornærmede nå kommer på rekke og rad og kan fortelle hva som ble sagt, og hvilke klær de hadde på seg, sier Veum.

Advokaten legger fram passasjer fra en Dagblad-artikkel fra 2011 der flere fagfolk uttaler seg om hvor lett hukommelsen kan påvirkes over tid.

- «Folk kan huske hendelser som de i virkeligheten aldri har opplevd», leser Veum fra saken, og stiller seg dermed kritisk til at de fornærmedes forklaring er hovedbeviset i saken.

Tre måneder Aktoratet, statsadvokat Guro Hansson Bull og politiadvokat Andreas Strand, har brukt nærmere to dager på å overbevise juryen om at Kopseng er skyldig i den svært alvorlige tiltalen.

I fjor ble Kopseng i to separate tingrettssaker dømt til henholdsvis 15 og 12 års forvaring, for ni og sju overgrep. Ankesakene er slått sammen til én i lagmannsretten.

Rettssaken har vart i nærmere tre måneder, og hundre vitner har forklart seg. Nå prosedyrene er ferdige, skal juryen trekke seg tilbake og komme tilbake med en kjennelse om skyld. Deretter skal en eventuell straff utmåles.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram