- De kan ha fått hjelp av utro tjener

Denne låsen kan gi politiet en nøkkel til oppklaring av dødsranet i Stavanger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

STAVANGER/OSLO (Dagbladet): Klarer politiet å løse nøkkelmysteriet, klarer de trolig å finne en eller flere av dem som deltok i dødsranet. Politiet jakter på personer som har hatt tilgang til nøkler til en NATO-godkjent hengelås på porten til militærområdet Ølberg ved Sola flystasjon. Ranerne kan ha benyttet seg av kontakter i forsvaret, politiet eller Tollvesenet for å komme seg inn på området. Det er bare personer tilknyttet disse som har nøkler til området.

Dagbladet kjenner til at politiet jobber intenst med å løse nøkkelmysteriet. En av politiets teorier er at ranerne kan ha fått hjelp fra en utro tjener for å få tak i den helt spesielle nøkkelen som behøves for å låse opp porten til militærområdet.

Umulig å dirke opp

Militærområdet på Ølberg ved Sola flyplass er et av de viktigste sporene politiet jobber med i ransetterforskningen. Politiet mener at ranerne har vært på militærområdet med bil før ranet. Den eneste bilveien inn til området er avsperret av en låsbar port.

Forsvarsbygg, som eier området, har bare fire nøkler til den Nato-godkjente hengelåsen - og ingen av dem er på avveie. Det betyr at ranerne kan ha fått tak i en nøkkel, kopiert den og deretter levert den tilbake. Låsen skal praktisk talt være umulig å dirke opp.

- Dette er en problemstilling vi er opptatt av, og disse nøklene har vært et tema for etterforskningen, sier politiinspektør Bjørn Andersen ved Rogaland politidistrikt til Dagbladet.

Nøkkelspor

En av Forsvarsbyggs fire nøkler har ligget til utlån på Sola flystasjon. Nøkkelen ligger i vakta og lånes bare ut til politiet, folk i forsvaret og tollere på Sola. Prosjektleder Cecilia Bruszt i Forsvarsbygg mener at det eventuelt må være denne nøkkelen som kan ha blitt kopiert av ranerne.

- Hvis noen i Forsvaret har samarbeidet med ranerne har de jo hatt lett tilgang til nøkkelen. De vet jo at nøkkelen har ligget i vakta på Sola flystasjon, sier Cecilia Bruszt.

I tillegg til nøkkelen på flystasjonen, har Bruszt selv en nøkkel. Det samme har en annen prosjektleder i Forsvarsbygg, og driftsteknikeren for området. Disse nøklene er det bedre kontroll på.

- Det hender jeg låner ut nøkkelen, men det er sjelden, og da vet jeg hva den blir brukt til, sier Bruszt til Dagbladet.

- Vanskelig å kopiere

Det er tidligere kommet fram i media at politiet måtte klippe opp låsen for å komme seg inn på området i påskehelga. Det har sin naturlige forklaring: Forsvaret skiftet nemlig hengelås før jul. Årsaken var at en av nøklene til den gamle låsen var forsvunnet. Den nye låsen er av merket ABLOY, et finsk produkt som er på NATOs liste over låser som er godkjent til forsvarsbruk. Låsen brukes blant annet til å sikre ammunisjonslagre.

- Denne låsen er umulig å dirke opp. Det er vanskelig å kopiere en nøkkel til den også, men ikke umulig, sier låsesmed Jan Magne Leiros i Stavanger.

NATO-LÅS: Låsen til venstre kan være nøkkelen til oppklaringen av dødsranet i Stavanger. - Hvis noen i Forsvaret har samarbeidet med ranerne, har de hatt lett tilgang til nøkkelen. De vet jo at nøkkelen har ligget i vakta på Sola flystasjon, sier prosjektleder i Forsvarsbygg, Cecilia Bruszt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer