De kan knuse Obama

Republikanere spår nederlag i helsereformen vil bli Obamas Waterloo.

HENGEMYR: Tusenvis av fattige amerikanere uten råd til sykeforsikring har stilt seg i kø i tidlige morgentimer utenfor Wise County Fairgrounds in Wise, Virginia. Der venter de på å få gratis behandling av 600 leger, tannleger og annet frivillig helsepersonell.  Den årlige begivenheten fant sted for tiende gang på rad i forrige uke. Foto: AFP/Paul J. Richards/SCANPIX
HENGEMYR: Tusenvis av fattige amerikanere uten råd til sykeforsikring har stilt seg i kø i tidlige morgentimer utenfor Wise County Fairgrounds in Wise, Virginia. Der venter de på å få gratis behandling av 600 leger, tannleger og annet frivillig helsepersonell. Den årlige begivenheten fant sted for tiende gang på rad i forrige uke. Foto: AFP/Paul J. Richards/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet): Med maraton-lange møter, pressekonferanser, TV-reklame og TV-intervjuer forsøker USAs president Barack Obama å få til det ingen i Det hvite hus har klart før ham på 50 år, nemlig en omfattende reform av landets skrantende og kostbare helsevesen.

I USA lever ufattelige 46 millioner amerikanere uten helseforsikring. 9 millioner av dem er barn. Ytterligere 25 millioner er underforsikret.
Taperne i det amerikanske helsevesenet er overlatt til legevakten eller slumpregede sykehus for å få den hjelpen de trenger.

Skulle de havne i en ulykke eller bli alvorlige syke risikerer de å havne i store gjeldsvansker.

Sammenliknet med Napoleon
Likevel bruker USA i dag 52 prosent mer på helse per person enn Norge, ifølge Kaiser Family Foundation.

Prosessen med å få helsereformen gjennom Kongressen kan bli lang og kostbar for Obama, som bare har sittet et halvt år i presidentstolen.

Nylig ble Obamas kamp for helsereform sammenliknet med Napoleon da han tapte slaget ved Waterloo i 1815.

- Hvis vi klarer å stoppe ham på dette, vil det bli hans Waterloo. Det vil knuse ham, spådde den republikanske senatoren Jim DeMint.

Uenigheten vokser
- Vi gjør framskritt, sa demokratenes flertallsleder Nancy Pelosi til pressen i går, etter å ha sittet i timelange møter.

Det politiske nettstedet Politico bemerker at denne etter hvert forslitte formuleringen trolig betyr det motsatte. Lista over uløste spørsmål bare vokser, skriver de, og konstaterer samtidig at håpet om enighet før Kongressen tar ferie i august svinner.

Det største stridstemaet er forslaget om å opprette en offentlig forsikringsordning, noe 80 prosent av demokratene i Senatet støtter, ifølge senator Sherrod Brown.

Derfor mener han flertallet ikke skal gi etter for kravene fra noen få republikanere.

- Bare fordi vi vil ha med oss tre republikanere, skal vi svikte det amerikanske folkets ønske? Jeg tror ikke det, sier senator Brown.

Går ikke inn for offentlig
Den offentlige forsikringsordningen skal finansieres med skattlegging av personer som tjener mer enn 280 000 dollar i året og husholdninger som tjener mer enn 380 000 dollar.

Det kommer neppe Senatets finanskomité til å gå med på, skriver avisa The Washington Post i dag.

I løpet av de neste dagene vil panelet, bestående av både demokrater og republikanere, legge fram sitt forslag til helsereform. I stedet for offentlig forsikringsordning, som var ment å senke prisene i markedet, går finanskomiteen inn for å opprette såkalte forsikringskooperativ.

Det er også ventet at komiteen går inn for å tilby ulike incentiver til arbeidsgivere, slik at de skal tilby sykeforsikring til sine ansatte.
Lovforslaget som helsekomiteen i Senatet har lagt fram legger opp til at til arbeidsgiverne må bruke mer penger på forsikringspremiene til sine ansatte.

I tillegg kommer finanskomiteen trolig også til å gå inn for mindre skattelettelser enn det som er foreslått.

Unnvikende
De som har ivret sterkest for Obamas helsereform også skulle innebære et offentlig forsikringstilbud, frykter nå at presidenten har gitt etter på dette kravet.

Tidligere har Obama snakket varmt om «public option». I det siste har han knapt nevnt det, og Det hvite hus har sendt sterke signaler om at en helsereform uten denne ordningen kan ordnes, så lenge alternativet er kostnadsreduserende og gjør helseforsikring tilgjengelig for flere.

Kanskje var det derfor demokratenes flertallsleder i Senatet, Harry Reid, svarte så unnvikende på spørsmål om offentlig sykeforsikring.

Reid svarte i går at det var «hans ansvar å sørge for 60 stemmer i Senatet».

ÅRLIG BEGIVENHET: TV-stjernen Stan Brock tok seg av registreringen av alle de pleietrengende syke. I løpet av tre dager i forrige uke fikk tusenvis av syke gratis legehjelp. Foto: AFP Photo/Paul J. Richards/SCANPIX
ÅRLIG BEGIVENHET: TV-stjernen Stan Brock tok seg av registreringen av alle de pleietrengende syke. I løpet av tre dager i forrige uke fikk tusenvis av syke gratis legehjelp. Foto: AFP Photo/Paul J. Richards/SCANPIX Vis mer