De kan lamme Gardermoen

Skulle meklingen for byggfagene som tar til i dag bryte sammen, vil mer enn 450 bygningsarbeidere på Gardermoen stanse alt arbeid med den nye hovedflyplassen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kan raskt true åpningsdatoen for den nye flyplassen 8. oktober, noe som i så fall vil medføre enorme økonomiske konsekvenser. Pressesjef i Oslo Lufthavn AS, Knut Egil Hansen, innrømmer at tida er knapp.

Dette vet leder i Fellesforbundet, Kjell Bjørndalen, utmerket godt å spille på.
Innen meklingsfristen ved midnatt 21. april, må forhandlingsleder for Byggenæringens Landsforening, Kirsti Stokland, tilby noe mer enn til nå. Ellers vil Bjørndalen kommandere sine tropper på Gardermoen ut i økonomisk krig.

Vil stanse alt

- Streik her er noe som raskt vil merkes. Hvis det ikke blir ryddet, får ikke de andre gjort noe her, sier Petter Hansen.

Sammen med sine arbeidskolleger i NCC Eeg-Henriksen har han jobben med å rydde og klargjøre rommene i den nye terminalbygget ved den nye hovedflyplassen. Som hjelpearbeider har han en grunnlønn på 95 kroner timen, pluss et akkordtillegg på et par kroner. Det gir litt over 200000 kroner i årsinntekt. Og det er han ikke fornøyd med:

- Ikke i forhold til det fagarbeiderne tjener, og det arbeidet vi utfører. På mange måter er det en drittjobb. Bare tenk på de tonnene med støv vi puster inn, sier han.
De fem hjelpearbeiderne har fått lite glede av boomen i byggebransjen. Importen av svenske arbeidere har holdt lønnsutviklingen på Gardermoen i sjakk.

- Vi har fått beskjed om at vi bare kan reise til Oslo hvis vi ikke er fornøyde. Der er det mangel på hjelpearbeidere. Men selv om de tjener mer der, går det bort i bom- og bensinutgifter, sier Hansen.

Derfor satser han heller på at meklingen skal føre til et skikkelig lønnshopp.

- Jeg håper på rundt 100 kroner timen, sier han.

Det er han og arbeidskameratene villige til å streike for.

Full rulle

Pressesjef i Oslo Lufthavn AS, Knut Egil Hansen, bekrefter overfor Dagbladet at trusselen ikke er tatt ut av tomme lufta:

- Vi har 177 dager til åpningsdatoen 8. oktober. Men allerede 1. juli skal chartertrafikken avvikles fra den nye hovedflyplassen. Derfor har vi ikke en dag å miste, sier han.

- I ytterste konsekvens kan en langvarig streik sette åpningen i fare, sier Hansen.

KLARE FOR KAMP: Bygningsarbeiderne Kjetil Rognestad (t.v.), Stein Løvlien, Morten Radford, Øystein Rødset og Petter Hansen er klare for å lamme arbeidet med den nye hovedflyplassen på Gardermoen hvis meklingen for byggfagene ikke fører fram.