Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- De kan legge seg på sofaen og sove

- Embetsverket fikser biffen mens vi venter på Erna, sier professor Trond Nordby.

SOVE NÅ: Regjeringen Stoltenberg II samlet på Thorbjørnrud på Jevnaker for budsjettforhandlinger i fjor. Jens Stoltenberg, Kristin Halvorsen, Liv Signe Navarsete, Hanne Bjurstrøm, Espen Barth Eide, Magnhild Meltveit Kleppa, Jonas Gahr Støre, Grete Faremo, Sigbjørn Johnsen, Trond Giske, Anne-Grethe Strøm-Erichsen, Erik Solheim, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, Tora Aasland, Anniken Huitfeldt, Lars Peder Brekk, Rigmor Aasrud, Lisbeth Berg-Hansen, Ola Borten Moe. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
SOVE NÅ: Regjeringen Stoltenberg II samlet på Thorbjørnrud på Jevnaker for budsjettforhandlinger i fjor. Jens Stoltenberg, Kristin Halvorsen, Liv Signe Navarsete, Hanne Bjurstrøm, Espen Barth Eide, Magnhild Meltveit Kleppa, Jonas Gahr Støre, Grete Faremo, Sigbjørn Johnsen, Trond Giske, Anne-Grethe Strøm-Erichsen, Erik Solheim, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, Tora Aasland, Anniken Huitfeldt, Lars Peder Brekk, Rigmor Aasrud, Lisbeth Berg-Hansen, Ola Borten Moe. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag 14. oktober er Jens Stoltenbergs (Ap) siste dag på jobb som statsminister.

Sammen med resten av den rødgrønne regjeringen legger Stoltenberg og finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) fram det siste rødgrønne statsbudsjettet for Stortinget klokka 10.

40 minutter seinere tar statsministeren ordet og informerer Stortinget om at hans regjering søker avskjed. Deretter drar han videre til Slottet og leverer den formelle avskjedssøknaden i et ekstraordinært statsråd klokka 13.

Avskjeden blir imidlertid ikke formelt godkjent før samme dag som Erna Solberg kommer til kongen med sin nye regjering.

- De kan legge seg på sofaen Fra den dagen betegnes regjeringen som et forretningsministerium. I denne perioden kan ikke regjeringen ta politiske initiativ. Professor Trond Nordby ved Universitet i Oslo forklarer:

- Det betyr at regjeringen ikke kan fatte vedtak av betydning, men bare ta seg av de løpende forretningene. først og fremst betyr det å sørge for bevilgninger og administrere, men det er i stor grad embetsverket som tar seg av slikt. Jeg tror folk flest ikke er klar over hvor viktig embetsverket og direktoratene er, sier Nordby.

Så hva skal da Jens, Sigbjørn, Inga Marte, Jonas og Anne-Grethe foreta seg mens de venter på at Erna Solbergs utvalgte skal ta over kontorene deres?

- De kan stort sett legge seg ned på sofaen og sove, de har et embetsverk som tar seg av den daglige driften, sier Nordby.

- Det er bare om det skjer helt spesielle ting, som ulykker eller angrep utenfra, at regjeringen må foreta seg noe.

Det er ventet at Erna Solberg presenterer sin nye regjering onsdag 16. oktober.

- Oppfattes som en provokasjon Likefullt er det en drøy måned siden det ble klart at den rødgrønne regjeringens dager var talte. Det er ingenting formelt som tilsier at regjeringen da skal sette seg ned og vente på den neste, men de rødgrønne har foretatt seg ting som er i grenseland for brudd på kutymen om at en avgående regjering ikke skal igangsette politikk som kan virke fiendtlig for den påtropppende regjeringen, mener Nordby.

- At regjeringen har åpnet dialog om eventuelt å destruere kjemiske våpen fra Syria på norsk jord, dreier seg også om det trolig vil koste enorme summer. Man kan spørre seg om denne forespørselen har kommet fordi vi har et så godt hjerte, eller fordi vi er et enormt rikt land.

- Også spørsmålet om å ta i mot 1000 ekstra flyktninger fra Syria, er i grenseland når det gjelder hvilke beslutninger en avtroppende regjering kan fatte. Flyktningspørsmålet vil kunne oppfattes som en provokasjon og en snubletråd, særlig av Frp, sier Nordby.

KOMMENTERER: Professor i statsvitenskap Trond Nordby ved Universitetet i Oslo. Foto: Tore Meek / Scanpix .
KOMMENTERER: Professor i statsvitenskap Trond Nordby ved Universitetet i Oslo. Foto: Tore Meek / Scanpix . Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media