De kan skjule 300 milliarder

I går startet jakten på den eventyrlige formuen eks-president Suharto og hans familie skal ha skaffet seg i løpet av de 32 år han satt ved makten i Indonesia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Indonesias riksadvokat kunngjorde i går at Suharto nå offisielt er nevnt som mistenkt i den store korrupsjonsetterforskningen i landet.

Suharto, hans sønner, døtre og annen nær familie, skal i løpet av Suhartos år ved makten ha skaffet seg en formue som tilsvarer 300 milliarder kroner.

Ifølge det amerikanske finanstidsskriftet Forbes skal Suharto alene ha en formue som tilsvarer 120 milliarder kroner.

Playboy

Suhartos sønn, Hutomo Manala Putra, populært kalt Tommy, ble allerede for to uker siden siktet for korrupsjon i forbindelse med en stor tomtehandel, som førte til at staten tapte titalls millioner.

Tommy er kjent som Suharto-familiens playboy, og den av Suhartos seks barn som har holdt høyest profil.

Han har drevet en utstrakt forretningsvirksomhet, og kjøpte blant annet 60 prosent av aksjene hos den italienske sportsbil-fabrikanten Lamborghini i fjor, en aksjepost han seinere har kvittet seg med.

Han har dessuten hatt monopol på leveranser av kryddernellik til produksjon av Indonesias mest populære sigarett, kerek. Han har også ledet det nasjonale bilprosjektet «Timor», som har fått betydelige skatte- og avgiftslettelser, til stor irritasjon for andre bilprodusenter.

Kalles «Tutut»

Suhartos eldste datter, Siti Hardiyanti Rukmana, kontrollerer til sammen 55 forskjellige selskaper i Indonesia.

Blant hennes mest lønnsomme selskaper er selskapet som krever inn bompenger på hovedveiene i Indonesia. Det har gitt henne tilnavnet «Tutut» fordi hun liker lyden av bilhorn foran bompengestasjonene så godt.

Suharto-klanens mest vellykkede forretningsmann er hans nest eldste sønn, Bambang Trihatmodjo. Han leder konglomeratet Bimantara Citra, som har eierinteresser i fjernsynsselskaper, biler, eiendoms- og entreprenørvirksomhet, hoteller og telekommunikasjon.

Mange tviler på at landets nåværende regjering, med president BJ Habibie i spissen, vil gjøre en helhjertet innsats for å få Suharto stilt for retten for korrupsjon.

Men selv om dagens makthavere skulle beordre en grundig gjennomgang av alle Suharto-familiens forretningstransaksjoner gjennom de siste 32 åra, vil det bli et enormt puslespill å få full oversikt over familiens forretnings- og finansimperium.

Ifølge finansanalytikeren Stephen Rogers i Jakarta har ingen av Suhartos sønner og døtre noen forretningsvirksomhet utenfor Indonesia, men de har investert betydelige beløp i eiendom, og har fete bankkonti rundt om i verden.

Avviser

Utenlandsformuen er ifølge Rogers forsiktig anslått til et beløp som tilsvarer noe over en milliard kroner.

Eks-president Suharto har allerede vært i flere timelange avhør om formuen, men har kategorisk avvist at han kontrollerer den påståtte kjempeformuen .

Han har også avvist at han har eiendommer i utlandet, og penger i utenlandske banker.