De kan tape alt i budsjettkrig

Høstens budsjettkamp kan utvikle seg til personlige dramaer for partitoppene. Flere av dem kan i løpet av budsjettprosessen pådra seg alvorlige banesår.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sentrumsregjeringens ledere har lagt hodet på blokka, sammen med sitt budsjett-dokument. Men opposisjonslederne nøler med å påta seg bøddelrollen. Kampen om regjeringsmakt er ikke bare en kamp mellom regjering og opposisjon. Den er også en intern kamp om nøkkelpersonenes posisjoner. Faller sentrumsregjeringen, faller trolig også sentrumslinja og dens fremste forkjempere. Vinner den, trues ledelsen i både Arbeiderpartiet og Høyre. For dem er det livsfarlig, dersom det fester seg et inntrykk av at det går like bra med en sentrumsregjering, som med en sosialdemokratisk eller en borgerlig regjering.

Sentrumsregjeringen har hittil klart å beholde makten, fordi opposisjonen er splittet. Og bare derfor.

Arbeiderpartiet er i medvind, men spreller fortsatt i sitt eget garn. Det er ikke mulig å se hvordan Thorbjørn Jagland skal kunne skaffe seg det parlamentariske grunnlaget han trenger for å stable en ny regjering på beina.

Høyre er i dødens posisjon og vil tape uansett hvilken rolle partiet velger å spille i det avgjørende øyeblikk. Høyre vil nok overleve å bringe Jagland tilbake til makten - men vil Jan Petersen det?