De kan treffe oss

Forskere har laget et trafikk-kart over nærliggende og potensiellt farlige asteroider.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et internasjonalt lag av vitenskapsmenn har beregnet posisjonen til circa 900 store asteroider. Det er små sjanser for at asteroidene, som har en diameter fra en kilometer og større, kan treffe jorda. Hovedforfatteren bak rapporten som ble publisert i tidsskriftet Science, William Bottke, sier til CNN at muligheten likevel er tilstede.

De fleste asteroidene ligger i et belte mellom Jupiter og Mars, men ustabile baner kan føre dem inn i kollisjonskurs med jorden.

Skulle det skje ville verden oppleve naturkatastrofer bare kjent fra filmer som Armageddon og Deep Impact.

Katastrofe

- Hvis en kilometer bred asteroide treffer jorden, ville det føre til kaldere klima. Dette kunne ta livet av millioner av mennesker, ifølge Bottke.

Store mengder støv virvles opp i atmosfæren og hindrer solen å trenge i gjennom. Klimaforandringene ville være katastrofale for jordbruket.

Skulle en av de virkelige svære treffe, det finnes asteroider opp mot 64 km i diameter, er det antageligvis over for denne gang.

Slutt for godt

Et innslag av en slik asteroide ville gjøre jorden til en stekeovn, og det meste av livet på kloden ville dø ut. Forskere tror at dette er årsaken til at Dinosaurene døde ut for 65 millioner år siden.

Heldigvis er sjansene små. I gjennomsnitt treffer en dødsasteroide jorden med et mellomrom på 500 000 til 1 million år.

Men ennå er bare 40 prosent av de potensielle dødsasteroidene identifisert i følge CNN.

lars.eirik.eide@dagbladet.no

NÆRGÅENDE: Denne asteroiden passerte jorda i fjor i en avstand på 8, 5 millioner kilometer. Navnet er 1999 JM8.