Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

De kan være både årsaken til og løsningen på ebolaepidemien

Flaggermus kan bære viruset uten å bli syke.

FRUKTFLAGGERMUS:  Her til salgs som delikatesse på et marked i Brazzavile i Kongo. Fruktflaggermus kan bære ebolaviruset uten selv å bli syke, og forskere mener de står bak utbruddet i Guinea som førte til den verste ebolautbruddet noensinne. Foto: REUTERS/Jiro Ose
FRUKTFLAGGERMUS: Her til salgs som delikatesse på et marked i Brazzavile i Kongo. Fruktflaggermus kan bære ebolaviruset uten selv å bli syke, og forskere mener de står bak utbruddet i Guinea som førte til den verste ebolautbruddet noensinne. Foto: REUTERS/Jiro Ose Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fruktflaggermus har fått skylden for ebolaepidemien som herjer i Vest-Afrika for øyeblikket. 

En gruppe på 17 europeiske og afrikanske eksperter på tropesykdommer mener å ha avdekket at en fruktflaggermus smittet en to år gammel gutt i Meliandoua øst i Guinea med ebola, skrev The Guardian i slutten av august.

Gutten og mora døde en uke etter at han hadde blitt smittet. 

Virusbærere For flaggermus kan bære mer enn hundre forskjellige virus — alt fra ebola, rabies til SARS, uten å bli syke selv. 

De er dermed fryktet for å kunne spre sykdommer — men de kan også gi viktige svar i bekjempelsen av ebolaviruset. 

- Hvis vi kan forstå hvordan de kan bære virus uten at de slår ut, så vil vi kunne finne bedre måter å behandle dødelige infeksjoner på, sier Olivier Restif, en forsker ved Cambridge-universitetet i Storbritannia, til nyhetsbyrået Reuters

Genanalyser antyder at motstandsdyktigheten mot ebola kan ha noe med deres evne til å fly. 

Reparerer DNA For at flaggermus skal kunne fly, må de ha et svært høyt stoffskifte. Dette skaper igjen stress i kroppen, som igjen kan skade celler i kroppen. Forskerne mener at flaggermus kan ha utviklet en mekanisme som hindrer nettopp dette, ved at deler av immunforsvaret konstant er «skrudd på», skriver Reuters. 

Australske og japanske forskere har tidligere funnet uvanlige gener hos flaggermus som kan reparere DNA-skader, nærmere bestem P53-genet, som også spiller en rolle i utviklingen av kreft. Studien ble publisert i 2012. 

De mener også at genet har en innvirkning på forventet levealder. Skogflaggermusen veier for eksempel bare mellom fire og åtte gram, men kan bli hele 40 år. Til sammenlikning lever vanlig husmus normalt sett i tre år.  

Spiser flaggermus Linfa Wang leder et forskning-team ved CSIRO i Australia og Duke-NUS i Singapore. Han har studert flaggermus og deres evne til å bære virus uten at sykdommen bryter ut. 

- Er flaggermus spesielle? Det er fortsatt for tidlig å kunne svare på dette. Men spørsmålet er så viktig at vi ikke kan ignorere det lenger, sier Wang til Wired

En utfordring for noen av landene i Vest-Afrika er et det er dype tradisjoner for å spise og selge såkalt «bush meat». Flaggermus er blant dyrene som drepes og spises, og dermed utsettes folk for faren for å bli smittet av ebola. 

5000 DØDE:  Helsearbeidere dekker over liket til en mann som man mistenker ble smittet av ebola i Monrovia i Liberia. Foto: AP Photo/ Abbas Dulleh
5000 DØDE: Helsearbeidere dekker over liket til en mann som man mistenker ble smittet av ebola i Monrovia i Liberia. Foto: AP Photo/ Abbas Dulleh Vis mer

Myndighetene i Guinea og noen av nabolandene har nedlagt forbud mot salg av kjøtt fra ville jungeldyr som aper, ekorn, pinnsvin og særlig flaggermus, som er delikatesser og viktige proteinkilder i Afrika.

Nesten 5000 døde Verdens helseorganisasjon (WHO) opplyste fredag at 4951 personer er døde av ebolaviruset, mens 13 567 har blitt smittet. Fortsatt er det Liberia, Guinea og Sierra Leoen i Vest-Afrika som er hardest rammet. 

Fra mandag vil reisende fra Vest-Afrika til Norge se plakater med informasjon om hvordan de skal gå fram dersom de begynner å føle seg syke, melder NTB. 

«Hvis du har vært i Guinea, Sierra Leone eller Liberia og blir syk i løpet av de neste 21 dagene, ring 113 for å få hjelp.», vil det stå å lese på plakater synlige for reisende med tog, buss, båt eller fly i Norge.

- Det er ikke veldig mange som reiser til og fra disse landene og til Norge, men de kan også komme i transitt fra andre land, så vi vet ikke hvem disse reisende er, sier helsedirektør Bjørn Guldvog til NTB.

Informasjonsmateriellet som blir lagt ut, har informasjon om de vanligste symptomene på ebola.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!