Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

De kastes ut fordi far døde

I to og et halvt år har de mindreårige asylsøkerne Rokhab og Shujat Hussain bodd i Norge. Nå har de fått beskjed om at de vil bli kastet ut innen neste uke. 300 medelever og lærere protesterer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SANDNES (Dagbladet): Utlendingsnemnda hevder den ikke bryter FNs barnekonvensjon, selv om den nå kaster ut to enslige, mindreårige asylsøkere - som langt på vei er blitt integrert i det norske samfunnet. Rokhab (17) går på Sola videregående skole, lillebror Shujat (15) på Giske ungdomsskole i Sandnes. Begge har for lengst lært seg norsk.

-  I løpet av to og et halvt år har vi fått mange venner. De er blitt vår nye familie. Plutselig er alt håpløst. Plutselig er alt forgjeves, på en måte, sier storebror Rokhab Hussain.

Rømte fra far 

De har fått beskjed om at politiet vil sende dem ut av landet innen fredag 4. februar.

-  Det er ikke lenge til, sier lillebror Shujat. 14 og 12 år gamle ble brødrene sendt - av sin mor og onkel - fra Punjab i Pakistan til Norge, hvor de ankom juli 2002.

De rømte i praksis fra sin far.

Han skal ha vært voldelig, samt ha presset på for å sende sønnene til Kashmir for å delta i jihad, hellig krig.

Norske myndigheter fant imidlertid ikke dekning for historien.

 KASTES UT: Etter at faren døde, fikk Rokhab (17) og Shujat (15) beskjed om at de skal kastes ut av Norge. Utlendingsnemnda mener det ikke veier tungt nok at guttene er enslige, mindreårige asylsøkere som har bodd i Norge i snart tre år. Her er brødrene foran Dale asylmottak, hvor de har bodd mesteparten av tida. Foto: Alf Ove Hansen
KASTES UT: Etter at faren døde, fikk Rokhab (17) og Shujat (15) beskjed om at de skal kastes ut av Norge. Utlendingsnemnda mener det ikke veier tungt nok at guttene er enslige, mindreårige asylsøkere som har bodd i Norge i snart tre år. Her er brødrene foran Dale asylmottak, hvor de har bodd mesteparten av tida. Foto: Alf Ove Hansen Vis mer

Da guttenes far døde sommeren 2003, syntes de en del av grunnlaget for asylsøknaden falt bort. Denne måneden konkluderte utlendingsnemnda at brødrene skal tilbake til familien i Pakistan.

Nemnda finner det ikke «tilstrekkelig sannsynliggjort at klageren har grunn til å frykte at han blir sendt i jihad ved retur til Pakistan». Guttenes påstand om at farens familie og myndighetene utgjør en trussel, blir ikke trodd.

Nemnda begrunner ikke hvorfor avslaget ikke bryter med FNs barnekonvensjon.

Sterke reaksjoner

Lokalt har saken vakt sterke reaksjoner. Over 300 medelever og lærere har skrevet under et protestbrev til utlendingsnemnda.

SV ber nå kommunalminister Erna Solberg redegjøre for saken, som partiet anser som et eksempel på en umenneskelig asylpolitikk. Den bør vurderes opp mot den midlertidige regelen som inntil i fjor sommer ga barnefamilier opphold, dersom de hadde vært i landet i minst tre år, mener SV.

- Det blir ikke lett for oss å forlate Norge nå. Etter alt som er skjedd, føler vi at det er veldig urettferdig hvis vi blir utvist, sier Rokhab Hussain.


Intet svar

Advokat Trygve Tveter er kritisk til at utlendingsnemnda har valgt bort sin mulighet til å treffe brødrene.

SANDNES (Dagbladet): Nemnda har ennå ikke svart på hans omgjøringsbegjæring som inneholder nye saksopplysninger.

-  Jeg er stygt redd for at vi ikke vil høre noe fra nemnda. Og så står politiet plutselig på døra, sier Tveter.

Siden utlendingsmyndighetene brukte mer enn femten måneder på å avgjøre asylsøknaden, kunne de fått oppholdstillatelse. Men fordi de ikke framla pass da de søkte asyl, har nemnda heller ikke latt denne muligheten komme brødrene til gode.

KRITISK: Trygve Tveter.