Møter de sykeste coronavirus-pasientene:

- De kaver etter luft

På Ullevål sykehus tar de imot coronapasienter med lungesvikt - desperate etter luft. Hvor dårlige de er, gjør inntrykk på det rutinerte personalet.

STERKE INNTRYKK: Mens mesteparten av Norge er stengt, jobber leger, sykepleiere og alt annet personell på Ullevål sykehus dag og natt. Dette har gjort sterkest inntrykk på dem de siste ukene. Reporter: Marthe Lien. Video: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Å se hvor kritisk syke noen som kommer inn er, og at det også er unge mennesker som kan bli så dårlige av dette viruset, er det som har gått mest inn på meg, forteller lege i spesialisering, Marlen Stensrud (35), til Dagbladet.

- Pustebesvær er det verste

Ikledd hette, vernebriller og munnbind, står Stensrud sammen med kollega, sykepleier Maya Vesth, i den såkalte førstelinjen på Ullevål sykehus.

Her skal det avklares om pasientene tilhører strømmen av coronapasienter, eller er syke av andre årsaker. Om pasienten er i stand til å svare på det, stilles en rekke spørsmål for å avdekke om pasienten er smittet eller kan ha vært utsatt for smitte, før det blir avgjort hvor pasienten skal sendes videre i sykehuset.

For rundt ti prosent av coronapasientene bærer det rett til intensiv.

- Det spesielle med coronapasientene er at når de først blir dårlige, så får de lungesvikt. De har behov for oksygentilførsel, og i noen tilfeller også pustehjelp. De har ofte høy feber, hoster og er veldig slitne, forteller Stensrud.

Sykehusets erfaring er at det som regel er i andre uke av sykdommen at de alvorligste følgene av coronaviruset inntreffer. Da kan pusten bli gradvis dårligere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer