Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Møter de sykeste coronavirus-pasientene:

- De kaver etter luft

På Ullevål sykehus tar de imot coronapasienter med lungesvikt - desperate etter luft. Hvor dårlige de er, gjør inntrykk på det rutinerte personalet.

STERKE INNTRYKK: Mens mesteparten av Norge er stengt, jobber leger, sykepleiere og alt annet personell på Ullevål sykehus dag og natt. Dette har gjort sterkest inntrykk på dem de siste ukene. Reporter: Marthe Lien. Video: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Å se hvor kritisk syke noen som kommer inn er, og at det også er unge mennesker som kan bli så dårlige av dette viruset, er det som har gått mest inn på meg, forteller lege i spesialisering, Marlen Stensrud (35), til Dagbladet.

VELDIG SYKE: Lege Marlen Stensrud tar i mot noen av de sykeste smittet med coronaviruset. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
VELDIG SYKE: Lege Marlen Stensrud tar i mot noen av de sykeste smittet med coronaviruset. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

- Pustebesvær er det verste

Ikledd hette, vernebriller og munnbind, står Stensrud sammen med kollega, sykepleier Maya Vesth, i den såkalte førstelinjen på Ullevål sykehus.

Her skal det avklares om pasientene tilhører strømmen av coronapasienter, eller er syke av andre årsaker. Om pasienten er i stand til å svare på det, stilles en rekke spørsmål for å avdekke om pasienten er smittet eller kan ha vært utsatt for smitte, før det blir avgjort hvor pasienten skal sendes videre i sykehuset.

For rundt ti prosent av coronapasientene bærer det rett til intensiv.

TAS IMOT HER: Når coronasyke ankommer Ullevål sykehus i ambulanse, fra legevakt, eller hjemmefra, blir de tatt i mot av personell her, før de fraktes videre til egnet sted på sykehuset. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
TAS IMOT HER: Når coronasyke ankommer Ullevål sykehus i ambulanse, fra legevakt, eller hjemmefra, blir de tatt i mot av personell her, før de fraktes videre til egnet sted på sykehuset. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

- Det spesielle med coronapasientene er at når de først blir dårlige, så får de lungesvikt. De har behov for oksygentilførsel, og i noen tilfeller også pustehjelp. De har ofte høy feber, hoster og er veldig slitne, forteller Stensrud.

Sykehusets erfaring er at det som regel er i andre uke av sykdommen at de alvorligste følgene av coronaviruset inntreffer. Da kan pusten bli gradvis dårligere.

- De dårligste puster 50 ganger i minuttet, men får likevel ikke nok oksygen. De kaver etter luft. Pustebesvær er det verste. Det trumfer til og med smerte som medisinens verste symptom – og gir alltid dødsangst, forteller leder for Medisinsk intensivavdeling på Ullevål sykehus, Dag Jacobsen.

- Krise i sakte film

På det meste har Stensrud tatt imot fire akutt syke coronapasienter samtidig på sin vakt, men det er også rolige øyeblikk innimellom.

Sykepleier Vesth har stått i yrket i 15 år - flere av dem på Ullevål.

- Det som skjer nå er det desidert mest spesielle jeg har vært med på. Vi har jo hatt andre store hendelser også, men de har jo ofte vært kortvarige og plutselige.

Hun hadde akkurat startet på Ullevål da terroren rammet Norge 22. juli 2011.

ØKT BEREDSKAP: Til vanlig jobber 130 leger, sykepleiere og annet medisinsk personell ved akutt- og traumemottaket. Nå går flere hundre ansatte i turnus her. Her er Susanne Johannessen og Marlen Stensrud (t.h.) på vakt.
ØKT BEREDSKAP: Til vanlig jobber 130 leger, sykepleiere og annet medisinsk personell ved akutt- og traumemottaket. Nå går flere hundre ansatte i turnus her. Her er Susanne Johannessen og Marlen Stensrud (t.h.) på vakt. Vis mer

- Man kan på en måte sammenlikne det litt, med tanke på den forløpende vurderingen som blir gjort av dem som kommer inn. Men nå har vi jo hatt tid til å forberede oss, forteller hun.

Overlege Jacobsen mener den største forskjellen er at det som nå skjer er i sakte film.

- SKREMMENDE: Sykepleier Maya Vesth synes det er skremmende å se tiltstandene på sykehus i land som er svært hardt rammet av coronapandemien. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
- SKREMMENDE: Sykepleier Maya Vesth synes det er skremmende å se tiltstandene på sykehus i land som er svært hardt rammet av coronapandemien. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

- Dagen etter 22. juli var det merkelig stille. Alt skjedde på ett døgn – etter det var det «damage control» og oppfølging. Det var veldig dramatisk da det sto på, mens nå er det krise i sakte film, sier han.

- Skremmende

Og de er forberedt på at krisen Norge og verden nå står oppe i, kan vare lenge. Det gjør derfor inntrykk å se hvor hardt viruset har rammet i land som Italia, Spania og USA.

- Det er skremmende - veldig skremmende. Det er jo det man frykter at kan skje her. Men inntil videre virker det som at tiltakene myndighetene har satt inn har hatt effekt, sier Vesth.

På Ullevål har de smittevernutstyret de trenger, slik situasjonen er i dag, men det spares der det kan, og ikke et munnbind skal gå til spille.

- Vi har det i bakhodet, og jobben vår er ikke ufarlig. Man hører jo om sykehus i USA der de ansatte må bruke samme munnbind i ei uke. Det er helt forferdelig, sier Jacobsen.

VIL GRÅTE: Luca Lorini leder intensivavdelingen ved et av de største sykehusene i den italienske byen Bergamo, her deler han bilder fra innsiden av sykehuset. Bilder fra AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Bygger femte corona-avdeling

Ullevål tar derfor store grep for å forberede seg på det som måtte komme.

Sengeposter bygges om til egne corona-avdelinger, og sykehuset er i disse dager i gang med å åpne sin fjerde corona-avdeling. Samtidig er arbeidet med en femte i full sving.

FØRSTEREKKA: Sykepleier Maya Vesth (midten) og lege Marlen Stensrud (t.h.) tar imot svært syke coronapasienter på akuttmottaket på Ullevål. Dag Jacobsen (t.v.) er leder for Medisinsk intensiv, der de sykeste blir lagt inn. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
FØRSTEREKKA: Sykepleier Maya Vesth (midten) og lege Marlen Stensrud (t.h.) tar imot svært syke coronapasienter på akuttmottaket på Ullevål. Dag Jacobsen (t.v.) er leder for Medisinsk intensiv, der de sykeste blir lagt inn. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

- Det etableres også en slags «Intensiv light», der de halvdårlige pasientene skal ligge - altså de som trenger overvåkning, men ikke pustemaskin, forklarer Jacobsen.

- Det er en gammel ortopedisk avdeling, som bygges om. Der brekker vi bokstavelig talt ned vegger, og det er et skikkelig spleiselag. Reservetroppene vi har samlet skal gå inn og drifte der, sier han.

Også de akutt syke, som ikke er smittet av coronaviruset, krever sitt. På Ullevål har de merket at mange kvier seg for å oppsøke hjelp, både for å ikke ville være til bry, men også på grunn av redsel for smitte.

KLARGJØRING: Ambulansepersonell har akkurat levert en pasient til akuttmottaket. Her gjør de klar utstyret til å kunne hente nye pasienter. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
KLARGJØRING: Ambulansepersonell har akkurat levert en pasient til akuttmottaket. Her gjør de klar utstyret til å kunne hente nye pasienter. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

- Vi har for eksempel pasienter med hjertesvikt som har fått vann i lungene når de kommer inn (lungeødem journ.anm.), som er krevende å behandle. Så også mange av de vanlige pasientene er dårligere enn før, forteller Stensrud.

- Våre kvinner vinner slaget

For å få hjulene til å gå rundt, samarbeides det derfor på tvers av både avdelinger og yrkesgrupper på sykehuset.

- Det har strømmet til både kirurger, ortopeder, ja, til og med en rettsmedisiner og gynekolog. Det er kjempefint. Skikkelig lagånd, forteller Stensrud.

ROSER DE UNGE: Leder for Medisinsk intensiv Dag Jacobsen mener det er de unge kvinnene som jobber på Ullevål som vinner corona-slaget. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
ROSER DE UNGE: Leder for Medisinsk intensiv Dag Jacobsen mener det er de unge kvinnene som jobber på Ullevål som vinner corona-slaget. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

Jacobsen trekker på sin side spesielt fram alle de unge ressursene ved sykehuset.

- Som avdelingsleder er det fantastisk å se hvordan de unge kvinnene løser problemene. Når jeg deltar i planleggingsmøter er det påfallende godt voksne menn som sitter der, mens på barrikadene har vi 75 prosent kvinner. Det er våre dyktige kvinner som vinner dette slaget, slår Jacobsen fast.

Torsdag er det tre uker siden myndighetene iverksatte de strengeste tiltakene i Norge i fredstid, og de ansatte ser med spenning fram til at resulter og de videre planer skal legges fram. Uansett resultat, er de forberedt på å måtte brette opp ermene og stå i striden en god stund til.

- Vi står til vi er ferdig, og kneler aldri, understreker Stensrud

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!