De kenyanske jentene er lettet

- Vi er glade for at vi får bli, men vi har hatt det tøft. Vi håper justisministeren aldri lar oss oppleve dette igjen, sier de to kenyanske jentene som i dag fikk beskjed om at de får bli i Norge inntil videre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

De to jentene på 18 og 19 år fikk beskjeden etter å ha sittet et døgn i politiets varetekt på Fornebu lufthavn i Oslo. De ble i går formiddag hentet brått og uventet av politiet i sitt hjem i Trondheim for å bli vist ut av landet.

  Den 22. september i fjor fikk de utsendelsen utsatt. I flere måneder hørte ikke jentene noe, før politiet altså slo til i går. Med seg hadde de et vedtak om utkastelse som skal ha blitt fattet i Justisdepartementet fredag.

  Jentene har bodd i Norge i ett år og åtte måneder sammen med sin mor og lillebror.

Trives i Norge

- Vi håper inderlig vi får bli i Norge og at myndighetene snart kan bestemme seg, for nå har vi ventet lenge nok, sier de to jentene som vil være anonyme av frykt for Kenyanske myndigheter.

  Søstrenes mor har vært politisk aktiv i et opposisjonsparti i Kenya, sittet i fengsel og hevder hun er blitt torturert.

  Ved 13.30-tida i dag satte de to jentene seg på flyet til Trondheim sammen med sin husvert Ragnhild Sødahl som har fulgt jentene siden de ble tatt hånd om av politiet i går.

Trives

Ivrig ventende på flyet som skal føre dem hjem til Trondheim, forteller jentene med et tydelig snev av trondheimsdialekt at de trives i Norge. De har fått mange venner her, og er aktive i pinsemenigheten i Levanger.

  Menigheten ba for jentene hele natt til i dag, forteller jentene som også synes det går bra på skolen:

  - Vi har lært oss norsk, og da går alt mye lettere.

- Iherdige

De to kom til Norge i 1996. Vinteren 1997 fikk de 42 timer norsk språkundervisning, og i høst begynte de på videregående skole i Trondheim.

  - Jentene er flinke og iherdige. Det er en stor glede å ha dem hos meg, sier «reservemamma» Ragnhild Sødahl.

  Og i morgen er det nok en skoledag for jentene:

  -Å, vi har så mye hjemmelekser, jeg skjønner ikke når jeg skal få tid til å sove i natt, sier den ene av dem.

Aure taus

Justisiminister Aud Inger Aure satt i dag i møte og var ikke tilgjengelig for kommentar.

  Informasjonssjef Dagfinn Aanonsen i Justisdepartementet sier til NTB at justisministeren er lite villig til å uttale seg om en sak som pågår i rettsapparatet.

  Det er Justisdepartementets utlendingsavdeling som har samtykket i at jentene får bli i Norge inntil Namsretten har behandlet begjæringen om midlertidig forføyning som kom i morges fra jentenes advokat, Leif Strøm.

  Dersom namsretten vedtar den midlertidige forføyningen, får jentene bli til selve utvisningssaken er behandlet av en ordinær domstol, altså Oslo byrett.

Reservemamma

- Jeg er veldig glad for at jeg får dem med meg hjem igjen. Det er meningsløst å forsøke å splitte en familie på den måten. Det siste døgns hendelser har vært slitsomt for oss alle. Nå skal vi hjem og slappe av, sier Sødahl.

  Hun har hatt jentene boende hos seg i Trondheim fordi tilbud for fremmedspråklige er bedre der enn i Levanger hvor moren og lillebroren bor på et flyktningmottak.

  Meningen var at jentene skulle bo i leilighet for seg selv i byen, og at Sødahl bare skulle ta hånd om dem midlertidig. Men jentene fikk ikke innvilget sin søknad om fortsatt underhold etter at de flyttet fra mottaket i Levanger, og da så ikke Sødahl noen annen løsning enn at de fikk fortsette å bo hos henne.

  Men noen midler fra det offentlige for å ha jentene boende hos seg, får hun ikke.

ENDELIG HJEM: Mandag kunne de to kenyanske jentene igjen sette kursen mot Trøndelag, sammen med deres norske følgesvenn Ragnhild Sødah (i midten).

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer