De kjempet sammen mot flammene 11. september: Alle tre døde av kreft på mandag

- Vi betaler fortsatt en forferdelig pris.

MISTET LIVET SAMME DAG:  De pensjonerte brannmennene Howard Bischoof, Daniel Heglund og Robert Leaver døde alle av kreft på mandag, 13 år og 11 dager etter de rykket ut for å rydde opp etter 11.september-angrepene. Foto: FDNY / AP Photo / NTB Scanpix
MISTET LIVET SAMME DAG: De pensjonerte brannmennene Howard Bischoof, Daniel Heglund og Robert Leaver døde alle av kreft på mandag, 13 år og 11 dager etter de rykket ut for å rydde opp etter 11.september-angrepene. Foto: FDNY / AP Photo / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Å miste tre brannmenn på samme dag, til sykdommer relatert til World Trade Center, er smertefullt. 13 år senere så betaler vi fortsatt en forferdelig pris for brannmannskapenes heroiske innsats den 11. september, sier brannmester Daniel Nigro på CBS News.

Daniel Heglund, Howard Bischoff og Robert Leaver døde alle tre av kreft på mandag, kun få timer etter hverandre. Brannvesenet i New York, FDNY, sørger nå over tapet av tre av sine brannmenn.

Jobbet i ruinene Mer enn 27 000 arbeidere fra blant annet brannvesenet, politiet og byggebransjen jobbet med å rydde opp ruinene etter angrepet 11. september i 2001.

- Da nødetatene ankom, var luften giftig og den forble giftig i mange måneder etterpå, sier leder i fagforeningen Univformed Fire Officers Association, Jake Lemonda, til CBS.

Heglund, Bischoff og Leaver pensjonerte seg alle i 2003, og døde ifølge fagforeningen av kreft de pådro seg på grunn av redningsarbeidet.

Flere undersøkelser har vist økt forekomst av posttraumatisk stresslidelse, astma og luftveisplager blant redningsarbeiderne fra 11. september. Men det arbeiderne frykter mest, er også det forskerne er mest uenige om, nemlig kreft.

Forskningsresultatene har vært tvetydige. Ti år etter terrorangrepene viste en undersøkelse publisert i tidskriftet The Lancet, at de som jobbet den skjebnesvangre dagen hadde 19 prosent større sjanse for å utvikle kreft.

Men leger og forskere er fortsatt usikre på om det er en direkte forbindelse mellom redningsarbeidet og kreftfaren. Grunnen er at kreft er den hyppigste dødsårsaken for amerikanere i 40- og 60-årene, noe som gjør det vanskelig å påvise en eventuell sammenheng.

- 850 relaterte krefttilfeller Fagforeningen kjemper for kompensasjon og legehjelp for arbeidere som de mener pådro seg sykdommer i forbindelse med opprydningsarbeidet.

Fagforeningen sier de har registrert 850 tilfeller av kreft blant ambulansearbeidere og brannmannskaper, som de mener er direkte knyttet til arbeidet etter terrorangrepet. Etter mandagens tre dødsfall hevder de det totale antall døde brannmenn på grunn av sykdommer relatert til 11. september har nådd 92.

2753 mennesker mistet livet da to fly styrtet inn i World Trade Center i New York den 11. september 2001.