- De kjente drapsmannen

Drapsofferet Yuhang Wus far tror sønnen og kjæresten Ningyan Yu ble drept av noen de kjente godt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men først og fremst er de to drepte studentenes foreldre vantro over at deres barn har blitt drept.

- De er for snille og hyggelige til å ha personlige fiender, sier begge foreldreparene til lokalavisa Southeast Express.

Gråt i telefonen

Men faren til Yuhang Wu tror likevel at sønnen kan ha kjent drapsmannen. Dette bygger han på informasjon han har fått om åstedet der sønnen ble funnet knivstukket.

- Etter lang tid fikk jeg tak i Yuhangs fetter i Oslo på telefonen. Først var han stille, og jeg spurte «har noe skjedd med Yuhang Wu», da begynte han å gråte, og sa «han hadde ikke klær på seg», forteller faren til avisa.

Yuhang Wu skulle ha kontaktet sin far den 17. februar, tre dager før de to ble funnet drept på hybelen i Bjerregaards gate, men ringte aldri. Dette var uvanlig, da de jevnlig holdt kontakt. Klokka 08.48 den 20. februar ringte faren Yuhangs fetter, som bodde i samme bygning som sønnen. Først på tredje forsøket fikk han tak i fetteren, som ba ham om å ringe tilbake seinere. Ved 11-tida samme dag fikk han kontakt med fetteren, som da sa at han hadde fått tak i nøkkel, og at han skulle gå til Yuhangs rom med politiet. Han kontaktet ikke faren igjen på over to timer.

Ved 13.30-tida ringte faren nok en gang fetteren. Det var da han fortalte om at Yuhang Wu «ikke hadde klær på.»

Siden har ikke faren fått kontakt med fetteren, skriver Southeast Express.

Det fetteren sa i telefonen skal ha indikert at Yuhang Wu var avkledd på overkroppen, og trolig ble han ikke funnet helt naken.

Ikke avhørt

Faren tolker dette som at sønnen har blitt drept av noen han kjente. I Kina er det vanlig å kle seg uformelt dersom en venn eller god bekjent banker på døra. Men hvis det er fremmede, er man alltid nøye med å kle seg korrekt. Faren mener at sønnen derfor ville vært fullt påkledd dersom en ukjent person hadde banket på.

Politiinspektør Terje Kristiansen bekrefter at én av politiets teorier er at paret kjente drapsmannen eller -mennene.

- Men dette er bare en av flere teorier vi jobber etter. Vi vet ikke hvor de pårørende har denne informasjonen fra, og jeg vil ikke kommentere hvilke funn som er gjort på åstedet, sier Kristiansen.

Han forteller at politiet nå tror de kjenner identiteten til den kinesiske mannen som oppsøkte den drepte jenta på skolen. Men han er så langt ikke avhørt.

Falsk kontrakt

Kinesiske medier gransker nå hvordan Ningyan Yu kom til landet. Kjæresteparet kjente ikke hverandre i Kina, og brukte forskjellige agentbyråer. Yuhang Wu brukte Heng Xing Foreign Study Service, og alle papirer synes å være i orden med dette byrået.

Ifølge Yus far har hun brukt Chang Hong Foreign Study Service. Problemet er bare at Chang Hong ikke har registrert at de har representert Yu.

Faren har tegnet en kontrakt med Chang Hong, men selskapet kan ikke finne spor av denne kontrakten i sine arkiver. Kontrakten faren har, mangler de nødvendige stempler og underskrifter, og er signert av en person som ikke jobber hos Chang Hong. Denne personen skriver på kontrakten at han jobber i avdeling tre, men avdeling tre i Chang Hong jobber ikke med studieformidling.

Derfor tror byrået at Yu har blitt lurt, og at en falsk studieformidler har gitt seg ut for å være fra byrået.

Er i Kina

Likevel fikk Ningyan Yu ordnet både studieplass og visum av den falske agenten, slik at hun kunne dra fra Kina til Norge. Det har blitt reist spørsmål om hvorvidt hun har satt seg i gjeld til agenten i Kina, eller til agenten i København som bidro til å formidle studieplassen på Musikk Instrument Akademiet i Sarpsborg.

Denne agenten, som har base i København, befinner seg for øyeblikket i Kina. En dansk person som har jobbet tett med agenten i København, avviser at studenter har gjeld til den kinesisk-danske agenten.

- Jeg har samarbeidet med ham lenge, og jeg har aldri opplevd at han har stilt studenter i gjeld eller noe annet negativt. Han er en ytterst hederlig og ordentlig person, med omsorg for studentene, sier kilden. Politiinspektør Terje Kristiansen ønsker ikke å kommentere om agenten har blitt avhørt.

- Vi har så langt ingen indikasjoner på at noen av ofrene hadde pådratt seg gjeld, sier Kristiansen.

På vei til Norge

Politiet har ikke kommet noe nærmere en løsning på saken. Etter det Dagbladet kjenner til opplever etterforskerne store kommunikasjonsproblemer med kinesiske vitner.

Språk- og kulturforskjeller gjør det vanskelig for politiet å forstå og tolke vitnemålene fra kinesere som avhøres i saken.

NYANKOMNE: Dette bildet ble tatt i Oslo i fjor høst, kort tid etter at de to studentene hadde kommet til Norge og blitt kjærester.
FLINK STUDENT: Ningyan Yu (23) jobbet på et eget prosjekt der hun og de andre elevene skulle bygge en vindharpe. Men før jul fikk hun seks måneders permisjon fra Musikk Instrument Akademiet.
SØRGER: - Hun var en god jente som hjalp familien med penger, sier Ningyan Yus far.