Mike Pompeo og Sergej Lavrov møtes i dag

- De kjører showet selv

Akkurat nå møter USAs utenriksminister Mike Pompeo Russlands tilsvarende Sergej Lavrov. Forholdet sies å være like kjølig nå som under den kalde krigen.

ANSPENT SITUASJON: Situasjonen mellom USA og Russland er mer anspent enn den har vært på mange år. Foto: Brendan Smialowski / AFP
ANSPENT SITUASJON: Situasjonen mellom USA og Russland er mer anspent enn den har vært på mange år. Foto: Brendan Smialowski / AFPVis mer

Møtet kommer altså på et tidspunkt der forholdet mellom nasjonene er særdeles anspent - og trolig har det ikke vært så kjølig siden den kalde krigen. Julie Wilhelmsen, seniorforsker ved NUPI, bekrefter at det er slik.

- Relasjonen mellom Russland og USA har i stigende grad vært vanskelige helt siden 2003, på grunn av krigen i Irak. Russlands oppfatning er at USA opererer alene i verden og ikke tar hensyn til Russlands interesser og meninger, sier Wilhelmsen til Dagbladet.

- Forholdet har vært anspent helt siden Putin kom til makta, men uten den samme faren for krig. En USA-ledet orden basert på liberalt demokrati, menneskerettigheter og USA-ledet kapitalisme har eksistert siden andre verdenskrig. Men Russland og Kina har sine egne nasjonale interesser som går på tvers av USA på mange viktige felt. Derfor er det spent, sier postdoktor og ekspert på amerikansk politikk, Hilmar Mjelde, til Dagbladet.

Han fortsetter:

- Obama og Trump har heller ikke stått skikkelig opp for den verdensordenen. Obama fordi han var overdrevent redd for å utløse nye konflikter og problemer. Trump fordi han ikke innser verdien av en liberal verdensorden og allianser.

PÅ PLASS: Mike Pompeo er på plass i Russland. Her med Sergej Lavrov. Foto: AP Photo/Pavel Golovkin
PÅ PLASS: Mike Pompeo er på plass i Russland. Her med Sergej Lavrov. Foto: AP Photo/Pavel Golovkin Vis mer

- Brua finnes ikke

Under valget i 2016, da Donald Trump ble valgt til president, var det mange spekulasjoner rundt at han angivelig skulle ha et godt forhold til Putin.

- Mange trodde at USAs politikk i forhold til Russland skulle endre seg, men det er lite som tyder på det. Lite har blitt bedre i forholdet mellom nasjonene. Økonomisk samarbeid, for eksempel, kunne være en bru, da det tross alt kan gi en plattform for felles interesser. Men den brua finnes ikke, sier Wilhelmsen.

Mjelde sier Trump-administrasjonen har en uklar politisk agenda overfor Russland.

- Trump tror fortsatt på et slags samarbeid, basert på personlige relasjoner til Putin. Men samtidig har administrasjonen hans ført en tøff politikk mot Russland, faktisk, som for eksempel våpenleveranser til Ukraina, sier Mjelde.

MØTES: Sergej Lavrov og Mike Pompeo . Foto: MANDEL NGAN / POOL / AFP
MØTES: Sergej Lavrov og Mike Pompeo . Foto: MANDEL NGAN / POOL / AFP Vis mer

Uenigheter

Russland og USA har svært forskjellige synspunkt hva angår situasjonen i Venezuela, der Russland støtter president Nicolas Maduro, mens USA støtter opposisjonsleder og selverklært president Juan Guaido.

Ei heller når det gjelder den alvorlige situasjonen i Iran, er det enighet mellom nasjonene. Iran truer nå med å trekke seg fra deler av atomavtalen, og Lavrov har tidligere anklaget USA for å framprovosere en slik handling. I tillegg forblir de i uenighet rundt situasjonen i Ukraina.

- Relasjonen har blitt vanskeligere og vanskeligere over tid, det har også å gjøre med at Russland har blitt mye sterkere og krever å bli tatt hensyn til i internasjonal politikk, sier Wilhelmsen.

Hun fortsetter:

- Toppmøtene har ikke fått noe positivt utfall de siste årene. Men det er likevel kjempeviktig at diplomatiske parter møtes for å opprettholde en kontakt. Men samtidig... Det virker som om Trump-administrasjonen kobler fra de diplomatiske ressursene og kunnskapen i disse møtene, og lar dem ikke komme med konstruktive kompromissløsninger. De kjører gjerne showet selv. Det gjør at disse møtene er verdifulle, men ikke på den måten de burde, sier Wilhelmsen.

- De tre siste presidentene har alle hatt som mål å få et godt forhold til Putin og Russland. Men det vil ikke skje når de to landene har helt ulike strategiske interesser, sier Mjelde.

Mueller-rapporten

Flere medier, blant andre Washington Post, skriver imidlertid at det er lite trolig at noe som helst kommer ut av møtet, annet enn at partene får lagt fram sine synspunkt.

- Vi vil prøve å få klarhet i hvordan amerikanerene planlegger å komme ut av den krisen de har skapt. Vi regner med en åpen og ærlig samtale, sier Lavrov ifølge The Guardian.

Det er bare noen av sakene Russland og USA er uenige i.

- Vi vil se på en rekke viktige temaer. I noen saker kan det hende vi er enige, i andre ikke, men når det er i vår nasjonale interesse, er det vårt ansvar å finne en måte å gå videre på, skriver Mike Pompeo på Twitter tirsdag formiddag.

Den saken som skaper aller størst gnisninger mellom nasjonene, er trolig den mye omtalte Mueller-rapporten, der det ble funnet bevis for at Russland forsøkte å påvirke det amerikanske presidentvalget i 2017.

Russland tar imidlertid sterk avstand fra ovennenvte konklusjon.

Pompeo har lovet å slå hardt ned på innblanding eller forsøk på den slags og har advart Russland mot å prøve seg på valget i USA i 2020. Dette er første gang partene møtes siden rapporten ble offentliggjort.