Joe Bidens innsettelse

- De kloke har landet

Retorikkprofessor hyller Joe Bidens innsettelsestale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Rett før klokka 18.00 la Joe Biden hånda på bibelen og sa eden som gjør ham til USAs president. Skiftet av president skjer i en turbulent tid i USA, der den forrige etterlater seg en lite samlet nasjon og coronaviruset henger som en mørk sky over landet.

- De kloke har landet. Dette er den vakreste og mest nødvendige talen holdt i USA på mange år, sier en av Norges ledende retorikere, Kjell Terje Ringdal, til Dagbladet.

Kontrast

Bidens tale kommer som en kontrast til den avgåtte presidenten Donald Trump leverte i sin egen innsettelsesseremoni for fire år sida. Trump brukte der store ord om seg selv og alt han hadde planer om. Ringdal kalte talen for «historiens styggeste» overfor Aftenposten i 2017.

- Der Trump sendte kalde vinder over USA, kom Biden nå med sin personlige og politiske varme. Dette er en mann som vil vel. Han styrker håpet om at noe nytt kan skje, sier Ringdal.

Biden kom med klare meldinger om at nasjonalt opprør skal bekjempes, og gjentar flere ganger at han vil endre en kultur preget av løgner og manipulering av fakta.

- Dette er en tale som er holdt på avgrunnen av en gigantisk kløft i USA. Ord endrer ikke noe alene, men de er en god start, fortsetter Ringdal.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer