Joe Bidens innsettelse

- De kloke har landet

Retorikkprofessor hyller Joe Bidens innsettelsestale.

Publisert
Sist oppdatert

Rett før klokka 18.00 la Joe Biden hånda på bibelen og sa eden som gjør ham til USAs president. Skiftet av president skjer i en turbulent tid i USA, der den forrige etterlater seg en lite samlet nasjon og coronaviruset henger som en mørk sky over landet.

- De kloke har landet. Dette er den vakreste og mest nødvendige talen holdt i USA på mange år, sier en av Norges ledende retorikere, Kjell Terje Ringdal, til Dagbladet.

RETORIKKEKSPERT: Kjell Terje Ringdal. Foto: Morten Holm / NTB
RETORIKKEKSPERT: Kjell Terje Ringdal. Foto: Morten Holm / NTB Vis mer

Kontrast

Bidens tale kommer som en kontrast til den avgåtte presidenten Donald Trump leverte i sin egen innsettelsesseremoni for fire år sida. Trump brukte der store ord om seg selv og alt han hadde planer om. Ringdal kalte talen for «historiens styggeste» overfor Aftenposten i 2017.

- Der Trump sendte kalde vinder over USA, kom Biden nå med sin personlige og politiske varme. Dette er en mann som vil vel. Han styrker håpet om at noe nytt kan skje, sier Ringdal.

Biden kom med klare meldinger om at nasjonalt opprør skal bekjempes, og gjentar flere ganger at han vil endre en kultur preget av løgner og manipulering av fakta.

- Dette er en tale som er holdt på avgrunnen av en gigantisk kløft i USA. Ord endrer ikke noe alene, men de er en god start, fortsetter Ringdal.

Professor i retorikk ved Universitetet i Oslo, Kjell Lars Berge, er enig med utsagnet til Ringdal. Han beskriver talen som inkluderende.

- Det var en personlig tale som opplevdes veldig nær. Han snakket til oss alle som en venn, helt til oss her i Norge, sier Berge til Dagbladet.

Professor i retorikk og språklig kommunikasjon, Kjell Lars Berge. Foto: Universtitetet i Oslo
Professor i retorikk og språklig kommunikasjon, Kjell Lars Berge. Foto: Universtitetet i Oslo Vis mer

Det er bare noen uker siden Capitol Hill, Kongressbygningen i Washington DC, ble stormet. Fem personer døde i de voldelige opptøyene.

- Må forsvare sannheten

Donald Trump er anklaget for å ha oppildnet til opprøret.

- De siste ukene og månedene har lært oss en smertelig lekse. Det er sannhet, og det er løgn. Vi må forsvare sannheten og bekjempe løgnene, sier Biden i talen.

- Biden gikk til angrep mot Trumps løgner, og våget å ta et direkte oppgjør mot angrepet på kongressen, og viste grundig avstand mot alt Trump står for, sier Berge.

Biden snakket blant annet om coronaviruset, som har vært en test for det amerikanske helsevesenet.

- USA har blitt testet, og vi kommer ut av det sterkere av det. Vi kommer til å reparere våre allianser, og samarbeide med verden igjen. Ikke gårsdagen utfordringer, men dagens og morgendagens utfordringer.

Berge mener talen var en «sjelden god tale.»

-Den skiller seg ut fra tidlige presidenttaler, og kan sette standard som en måte å snakke på.

-Han argumenterte for samhold og fellesskap, verdiene demokratiet står for. Å høre talen var nesten som en opplæring av hva demokratiet er bygget på, sier Berge.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer