DAVID SLO GOLIAT: Elin Tåsås og Øyvind Andersen slo LO i Høyesterett i dag. Foto: Thomas Rasmus Skaug/DAGBLADET
DAVID SLO GOLIAT: Elin Tåsås og Øyvind Andersen slo LO i Høyesterett i dag. Foto: Thomas Rasmus Skaug/DAGBLADETVis mer

De knuste LO i Høyesterett

Slipper å betale medlemskontingent mot sin vilje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Elin Tåsås, Øyvind Andersen og Reidar Bale hadde med seg Fellesforbundet For Sjøfolk (FFFS) da de gikk til sak mot Norsk Sjømannsforbund og LO.

De mener de tvinges til å betale tusenvis av kroner i medlemskontingent, selv om de ikke er medlemmer av forbundet. De er medlemmer av FFFS, men tvangstrekkes av Sjømannsforbundet.

Nå kan de puste lettet ut. Etter at de først tapte saken i tingretten og i lagmannsretten, la Høyesterett fram sin dom i dag:

Norsk Sjømannsforbund kan ikke kreve avgiften.

Les hele dommen hos FFFS her.

- Befridd fra slaveri
- Dette betyr at samtlige som seiler på NIS- og NOR-skip (Norsk Internasjonalt Skipsregister og Norsk Ordinært Skipsregister red.anm.) kan slutte seg til hvilken organisasjon de ønsker, eller la være. Nå slipper de å måtte betale tvangskontingent, sier formann Leif Vervik i FFFS til Dagbladet.no.

Han tør ikke tenke på hva som ville vært konsekvensen dersom de hadde tapt i Høyesterett.

- Hvis vi hadde tapt, kunne LO fritt fram tvangstrukket samtlige uorganiserte medlemmer i Norge. Disse menneskene er nå befridd fra et slaveri, mener Vervik, som har feiret med kake etter seieren.

Også advokaten som førte saken for FFFS er fornøyd.

- Dommen er svært gledelig fordi den slår fast en sterk beskyttelse av den negative organisasjonsfriheten som alle arbeidstakere i dette landet nå vil kunne nyte godt av, sier Marius Reikerås om prinsippsaken.

Kan ikke ankes
Sjømannsforbundet mistet med tapet i Høyesterett også sin ankemulighet. Det betyr at saken er endelig og at den skaper presedens for lignende saker i framtida.

Sjømannsforbundet har hele tiden ment at de ikke tvangsorganiserer noen, men at dette handler om en tariffavgift for å vedlikeholde service overfor sjøfolk som seiler på NIS-skip, som er dekket av deres avtaler. Dette fikk de langt på vei medhold for i dommen også.

- Vi fikk en kjennelse på at tariffavgift er lovlig og at vi kan fortsette med dette i en annen form, sier informasjonsansvarlig Morten M.B. Øen i Sjømannsforbundet til Dagbladet.no.

- Må bli flinkere
Samtidig erkjenner han tapet og at dette vil endre deres rutiner framover.

- Denne dommen betyr at vi må bli vesentlig flinkere til å vise og dokumentere at det de betaler går til nytte tilbake til den betalende, sier Øen.

Forbundet ble også dømt til å betale tilbake tariffavgiften som Tåsås og Bale har betalt inn siden saken startet i 2006.