DAVID SLO GOLIAT: Elin Tåsås og Øyvind Andersen slo LO i Høyesterett i dag. Foto: Thomas Rasmus Skaug/DAGBLADET
DAVID SLO GOLIAT: Elin Tåsås og Øyvind Andersen slo LO i Høyesterett i dag. Foto: Thomas Rasmus Skaug/DAGBLADET Vis mer

De knuste LO i Høyesterett

Slipper å betale medlemskontingent mot sin vilje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert


(Dagbladet.no): Elin Tåsås, Øyvind Andersen og Reidar Bale hadde med seg Fellesforbundet For Sjøfolk (FFFS) da de gikk til sak mot Norsk Sjømannsforbund og LO.

De mener de tvinges til å betale tusenvis av kroner i medlemskontingent, selv om de ikke er medlemmer av forbundet. De er medlemmer av FFFS, men tvangstrekkes av Sjømannsforbundet.

Nå kan de puste lettet ut. Etter at de først tapte saken i tingretten og i lagmannsretten, la Høyesterett fram sin dom i dag:

Norsk Sjømannsforbund kan ikke kreve avgiften.

Les hele dommen hos FFFS her.

- Befridd fra slaveri
- Dette betyr at samtlige som seiler på NIS- og NOR-skip (Norsk Internasjonalt Skipsregister og Norsk Ordinært Skipsregister red.anm.) kan slutte seg til hvilken organisasjon de ønsker, eller la være. Nå slipper de å måtte betale tvangskontingent, sier formann Leif Vervik i FFFS til Dagbladet.no.

Han tør ikke tenke på hva som ville vært konsekvensen dersom de hadde tapt i Høyesterett.

- Hvis vi hadde tapt, kunne LO fritt fram tvangstrukket samtlige uorganiserte medlemmer i Norge. Disse menneskene er nå befridd fra et slaveri, mener Vervik, som har feiret med kake etter seieren.

Også advokaten som førte saken for FFFS er fornøyd.

- Dommen er svært gledelig fordi den slår fast en sterk beskyttelse av den negative organisasjonsfriheten som alle arbeidstakere i dette landet nå vil kunne nyte godt av, sier Marius Reikerås om prinsippsaken.

Kan ikke ankes
Sjømannsforbundet mistet med tapet i Høyesterett også sin ankemulighet. Det betyr at saken er endelig og at den skaper presedens for lignende saker i framtida.

Sjømannsforbundet har hele tiden ment at de ikke tvangsorganiserer noen, men at dette handler om en tariffavgift for å vedlikeholde service overfor sjøfolk som seiler på NIS-skip, som er dekket av deres avtaler. Dette fikk de langt på vei medhold for i dommen også.

- Vi fikk en kjennelse på at tariffavgift er lovlig og at vi kan fortsette med dette i en annen form, sier informasjonsansvarlig Morten M.B. Øen i Sjømannsforbundet til Dagbladet.no.

- Må bli flinkere
Samtidig erkjenner han tapet og at dette vil endre deres rutiner framover.

- Denne dommen betyr at vi må bli vesentlig flinkere til å vise og dokumentere at det de betaler går til nytte tilbake til den betalende, sier Øen.

Forbundet ble også dømt til å betale tilbake tariffavgiften som Tåsås og Bale har betalt inn siden saken startet i 2006.

Dette er saken:

Saken handler om hvorvidt arbeidstakere som nyter godt av en tariffavtale, men som ikke er organisert i den arbeidstakerorganisasjonen som har inngått avtalen, kan pålegges å betale avgift som skal kompensere for en forholdsmessig andel av organisasjonens kostnader med å fremforhandle, kontrollere og vedlikeholde tariffavtalen.

Norsk Sjømannsforbund er en arbeidstakerorganisasjon tilknyttet LO, og har cirka 12 000 medlemmer. Forbundet har inngått tariffavtaler med blant andre Norsk Rederiforbund.

Elin Tåsås, Øyvind Knut Andersen og Reidar Bale er ansatt i Rieber Shipping AS, som er tilsluttet Norges Rederiforbund. Ingen av dem er organisert i Norsk Sjømannsforbund. De er medlemmer av Fellesforbundet for Sjøfolk. De tre betaler medlemskontingent til sin fagforening, men FSSS har ikke noen tariffavtale som de er omfattet av.

De tre har blitt trukket for tariffavgift av Norsk Sjømannsforbund helt siden de ble ansatt i Rieber Shipping AS. De har med dette følt seg tvangsinnmeldt i forbundet. De er medlemmer av FSSS og ønsker ikke å betale kontingent til to forbund.

De tre gikk til sak mot Norsk Sjømannsforbund. Etter tap i både tingrett og lagmannsrett har de nå vunnet fram i Høyesterett.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer