Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kriminalitet i Oslo

De knuste Oslo-gjengene sist. Dette mener de politiet må gjøre nå

Gjengkriminaliteten i Oslo øker. Politiveteraner mener politiet må spisse innsatsen ytterligere.

VETERANER: Øyvind Nordgaren og Torstein Holand var blant Oslo-politiets spydspisser i kampen mot organisert kriminalitet fra midten av 2000-tallet og utover. Nå har de klare råd til dagens politiledere. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet og NTB scanpix
VETERANER: Øyvind Nordgaren og Torstein Holand var blant Oslo-politiets spydspisser i kampen mot organisert kriminalitet fra midten av 2000-tallet og utover. Nå har de klare råd til dagens politiledere. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet og NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Siden februar i år har det vært minst ni skyteepisoder i Oslo. Både politipatruljer og natteravner har blitt angrepet av gjenger.

Samtidig har konfliktene om territorium og penger mellom flere kriminelle også ført med seg uskyldige ofre, som polakken som tilfeldig ble skutt og drept i mars over det som skal ha vært en krangel om 500 kroner i narkopenger.

Situasjonen er alvorlig. Justisminister Tor Mikkel Wara uttalte i går at han vil sette inn 30 ekstra politifolk i Groruddalen for å få bukt med gjengbråket.

- Må ha full oversikt

To av Oslo-politiets fremste spydspisser i det som har vært en langvarig kamp mot gjenger og organisert kriminalitet, er imidlertid krystallklare på hva som må til for å få bukt med skyteepisodene: kontinuitet.

- Du må ha en dedikert gruppe. Sett ned et prosjekt, eller kall det gjerne en satsing, som kan ha en full oversikt. Det må være dedikerte folk som kan jobbe operativt og med etterforskning. Det fungerte den gangen, sier Øyvind Nordgaren til Dagbladet.

Den tidligere politiinspektøren var blant annet avsnittsleder for det som ble kalt Etterretningsseksjonen i Oslo politidistrikt og i mange år en av sjefene i seksjon for organisert kriminalitet i Oslo-politiet. Før han gikk av med pensjon i 2014, var Nordgaren HR-sjef i Oslo-politiet.

SKYTEEPISODE: 14. mars rykket politiet ut etter meldinger om skudd avført på Lambertseter i Oslo. En bil ble stanset i Gamlebyen i Oslo, og tre personer ble pågrepet i forbindelse med skytingen. I bilen fant politiet to skytevåpen. Vis mer

Knuste gjengmiljøer

I 2006 var det ni skyteepisoder i Groruddalen i tillegg til Aker Brygge-skytingen, hvor B-gjengmedlemmer skjøt mot to ledere i gjengen Young Guns. Da ble X-Ray, Oslo-politiets satsing mot gjengkriminalitet, startet. Den nå korrupsjons- og narkotiltalte eks-politimannen Eirik Jensen ledet prosjektet som besto av tjenestemenn fra Oslo-politiet, samt nabodistriktene Follo, Asker og Bærum og Romerike.

X-ray skulle fotfølge, etterforske og samtidig ha dialog med de kriminelle gjengmiljøene i Oslo-området.

X-ray ble lagt ned som eget prosjekt i 2011, og underlagt avsnittet Spesielle operasjoner (SO). SO lå igjen under seksjon for organisert kriminalitet (org. krim.)

Gjengprosjektene og det målrettede arbeidet mot de tyngst kriminelle bar frukter i mange år. I 2016 begynte imidlertid skyteepisodene å dukke opp igjen. Nå ser det mørkere ut enn på lenge.

- Trist og leit

Torstein Holand var sjef i SO fra februar 2012 til han gikk av med pensjon 1. januar i fjor. Verken SO eller org. krim. finnes lenger i sin opprinnelige form.

FIKK NOK: Etter skyteepisoden på Aker Brygge i 2006 startet Oslo-politiet et gjengprosjekt. Foto: Anders Grønneberg
FIKK NOK: Etter skyteepisoden på Aker Brygge i 2006 startet Oslo-politiet et gjengprosjekt. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

- Alt handler om prioriteringer, ressurser og å stå på over tid. Forebygging og uniformert politi er bra, men politiet må utgjøre en reell trussel for at de blir tatt for kriminalitet. Oslo politidistrikt sliter med ressursene og penger, men vi løser alt bare vi bestemmer oss. Det er så enkelt og så vanskelig, sier han til Dagbladet.

- Antall skyteepisoder nå er helt hinsides. Dette handler om publikums trygghet og er trist og leit å se på, sier Holand.

Advarte politimesteren

Han mener politiet må ta tilbake gata og både være en trygg og farlig motstander for de kriminelle. Politiforum omtalte i helga at Holand allerede i 2016 sendte et varselbrev til politimester Hans Sverre Sjøvold der han advarte mot økt gjengvold og fryktet at omorganiseringen av politiet vil være «en betydelig svekkelse av kampen mot organisert kriminalitet i Oslo».

Han fryktet en kamp om territorier mellom forskjellige gjenger som følge av omorganiseringen.

- Jeg sa det for to år siden. Jeg prediket dette og andre ting. Det er leit at en får så rett med en sånn advarsel, sier han til Dagbladet.

Også Nordgaren er bekymret for utviklingen.

- Oslo er per nå ikke i nærheten av Sverige. Men faresignalene er der helt klart. Tidligere hadde vi et stort prosjekt med over 30 folk og fire-fem etterforskere på saker. Det er ekstremt viktig med etterforskere som kan henge på sakene. Samtidig må man ha folk som kjenner miljøet og kan respektere disse kriminelle som mennesker. Det høres banalt ut, men er veldig viktig, sier han.

Skeptisk org. krimsjef

Også Einar Aas, tidligere sjef i org. krim., advarte politimester Sjøvold mot omorganiseringen.

- Det er ingen hemmelighet at jeg var skeptisk til å endre denne spydspissen inn mot de aller tyngste kriminelle miljøene i landet, sier Aas til Politiforum.

- For meg er det uforståelig at man ikke i større grad lyttet til eget fagmiljø. I stedet valgte man å gå for en løsning der Oslo politidistrikt skulle organiseres som de andre politidistriktene i landet. Etterretning og etterforskning skulle slås sammen. Forståelig nok sett fra sentralt hold, men faglig sett tror jeg at man i større grad burde søkt mot unntak fra normalmodellen, mener han.

- Rekordbeslag

I dag er det politiinspektør Grete Lien Metlid som leder Felles enhet for etterretning og etterforskning i Oslo-politiet. Hun orienterte om innsatsen mot gjengene på en pressekonferanse i dag.

- Det er kommet påstander om at innsatsen mot kriminelle gjengmiljøer nesten er lagt ned etter politireformen. Det kjenner jeg meg ikke igjen i. Vi har hatt rekordbeslag av våpen, med 23 våpen så langt i år, sier Metlid.

Hun sier de setter ned spissede enheter som skal sørge for videre innsats mot de tyngre miljøene.

- Samtidig jobber vi ut mot bydelene. Spesialistene på politihuset jobber for fullt om dagen, kvelden og natta. Vi jobber både åpent og vi jobber skjult. Det er høy aktivitet, sier Metlid, og opplyser at det er pågripelser og siktelser i nesten samtlige saker.

Hun sier samtidig at kompetansen fra de gamle avdelingene er med i den nåværende innsatsen.

- Vi kan ikke konkludere med at det er en økning over tid, men vi har hatt mange saker i det siste og gjør alt vi kan for å forhindre videre hendelser, sier Metlid.

ÅSTED: Den alvorlige skyteepisoden skjedde i garasjeanlegget i Seterbråtveien 95 på Bjørndal sør i Oslo. Store mengder politi var på stedet 14. mars og sperret av områder. Video: Audun Braastad / NTB Scanpix Vis mer

Politimester Hans Sverre Sjøvold redegjorde på den samme pressekonferansen at Oslo-politiet ansetter 30 nye tjenestefolk innen mai. I tillegg vil det ansettes flere på etterretningsenheten og forebyggende enhet.

- Ga tydelig beskjed

Både Nordgaren og Holand mener noe av det viktigste politiet kan gjøre, er å se på bakmenn i miljøet.

- Det er nye løpegutter, men de gamle holder på hele tida. De bereder grunnen for løpeguttene og politiet bør legge trykk på dem, sier Nordgaren.

- Vi prøvde å gå mot bakmennene. Samtidig må man jobbe i begge ender og stå i det over tid. Det er mange dedikerte i politiet som gjerne vil gjøre jobben. Ett mantra vi hadde var at skyting i det offentlige rom ikke aksepteres. Da satte vi inn alt. Med så mange episoder som nå må politiet spørre seg hvor de nå må sette inn ressurser, sier Torstein Holand.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!