- De kom for å drepe Christian

MAKATI CITY (Dagbladet): Her er videobildene som kan avsløre den eller de som drepte den norske forretningsmannen Christian Fredrik Harper (30) på et luksushotell i Manila på Filippinene natt til lørdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge obduksjonsrapporten ble Harper slått i hjel. En stump metall-liknende gjenstand ble slått mot venstre side av hodet, og ifølge rapporten er slaget dødsårsaken. Politiet tror at drapsmannen kan være norsk.

- Dersom ikke mannen og kvinnen som drepte Mr. Harper har rømt fra Filippinene, er det bare et tidsspørsmål før vi tar dem, sier etterforskningsleder Carmelito M. Valiente.

Sammen med Dagbladet studerte Valiente i natt bildene fra overvåkingskameraet på Shangri-La Hotel. De viser en ukjent kvinne, trolig av asiatisk opprinnelse, og en mann med vestlig utseende, som natt til lørdag går inn og ut av rom nummer 1428 - rommet hvor Christian Fredrik Harper lørdag ettermiddag ble funnet drept.

Klappjakt

- Min intuisjon sier at drapsmannen er norsk, sier Carmelito M. Valiente, som har ansvaret for etterforskningen.

En klappjakt på de to drapsmistenkte har høyeste prioritet ved drapsseksjonen på Makati Police Station i Manila på Filippinene.

Sammen med 20 drapsetterforskere jobber Carmelito M. Valiente døgnet rundt for å pågripe kvinnen og mannen som er mistenkt for å ha slått i hjel sivilingeniør Christian Fredrik Harper.

- Det eneste vi er sikre på, er at dette drapet ikke er seksuelt motivert. Nordmannen ble funnet fullt påkledd, sier Valiente.

- Buksa med beltet på var fastspent, skjorta var på vanlig måte puttet ned i buksa, og sokkene var på. Bare skoene var tatt av, derfor utelukker vi at drapet har forankring i prostitusjonsmiljøet.

Stump gjenstand

Ifølge politiet i Makati City viser den foreløpige obduksjonsrapporten at den 30 år gamle familiefaren fra Oslo vest ble slått i hjel med en stump gjenstand.

- Våre rettsmedisinere har konstatert at dødsårsaken er slag mot venstre side av hodet. Trolig har gjerningsmannen slått Mr. Harper med en metall-liknende gjenstand, sier Carmelito M. Valiente.

Den endelige obduksjonsrapporten er ikke ventet klar før tidligst i neste uke.

Christian Fredrik Harper var også bundet på hender og føtter, samt at munn og nese var tapet igjen med såkalt elektrikerteip.

Rovmord

Selv om Carmelito M. Valiente og hans kolleger tror Harper kjente de to ettersøkte fra tidligere, mener de drapet kan karakteriseres som et rovmord.

- Verdisaker er stjålet fra rom nummer 1428. En representant fra arbeidsgiveren - ABB Alstom Power i Norge - har sammen med oss konstatert at en bærbar datamaskin, passet, tre kredittkort og kontanter er stjålet fra Mr. Harpers rom, sier Valiente.

I natt var det ifølge politiet i Makati City noe uklart om ett av kortene var forsøkt brukt.

- Først i dag får vi bekreftet om noen har forsøkt å bruke ett eller flere av Mr. Harpers kredittkort, sier Valiente.

Etterlyst

Norske medier fikk i natt lokal filippinsk tid tilgang til overvåkingsbildene fra Shangri-La Hotel. Bildene viser en kvinne med asiatisk utseende og en mann med vestlig utseende, som - med noen minutters mellomrom natt til lørdag - går inn på rommet til Christian Fredrik Harper.

- Lokale aviser og tv-stasjoner vil i dag få anledning til å trykke og vise bildene på tv. Forhåpentligvis er det noen som kjenner igjen de mistenkte, sier etterforskningsleder Carmelito M. Valiente.

- Hvorfor er dere så sikre på at Harper må ha kjent dem som drepte ham?

- Vi har studerte mønsteret til Mr. Harper. Han har gått tidlig til sengs hver natt, og kommet og gått til regelmessige tider. Vår arbeidsteori er at han er drept av personer han kjente. Etter vår oppfatning har den etterlyste mannen et vestlig utseende. Faktisk ser han norsk ut, sier Carmelito M. Valiente.

Politiet i Makati City, som er en del av mangemillionbyen Manila, frykter at gjerningsmannen allerede kan ha flyktet fra Filippinene.

KLAPPJAKT: Etterforsker Carmelito M. Valiente og assistent Gary Peqes frykter at de ettersøkte er rømt fra Filippinene.
DEN ETTERSØKTE KVINNEN: Denne kvinnen var på rommet til den drepte. Bildet er tatt klokka 00.17.31 natt til lørdag, bare ett minutt etter at Harper gikk inn på sitt eget hotellrom.
DEN ETTERSØKTE MANNEN: Politiet mener den drapsmistenkte mannen ser norsk ut. Bildet er tatt natt til lørdag, klokka 02.47.91 av overvåkningskameraet på Shangri-La Hotel.