Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- De kom for å tjene penger - og kjente au pair-reglene

Butikkektepar i Bærum frifunnet for tvangsarbeid mot kvinner fra Filippinene.

 FIKK MEDHOLD:  Oslo tingrett avviste tiltalen om tvangsarbeid mot ekteparet i Bærum. Her kvinnens forsvarer Silje Elisabeth Stenvaag. FOTO: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET.
FIKK MEDHOLD: Oslo tingrett avviste tiltalen om tvangsarbeid mot ekteparet i Bærum. Her kvinnens forsvarer Silje Elisabeth Stenvaag. FOTO: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Butikkekteparet fra Bærum som har stått tiltalt for å ha utnyttet to au pair-kvinner fra Filippinene til tvangsarbeid, er blankt frifunnet av Oslo tingrett for det alvorligste tiltalepunktet.

Aktor la ned påstand om halvannet års fengsel for kvinnen og ett år for mannen da den to uker lange saken ble avsluttet i retten.

Tingretten finner det ikke bevist at de to au pairene ble utsatt for tvang eller trusler, men at de derimot selv måtte være klar over at familien kunne si dem opp med en måneds varsel hvis de ikke var fornøyd. Og de visste at oppholdet som au pair var begrenset til to år.

Dessuten ville de uten problemer kunne skaffe seg nye vertsfamiler hvis de ville det, mener retten og viser til et vitne fra et au pair-byrå.

Penger - ikke kultur - De fornærmede - som svært mange andre filippinske jenter - kom til Norge for å tjene penger til barn og annen familie hjemme, skriver tingretten.  Ifølge reglene skal au pair-ordningen være en kulturutveksling, men retten mer enn antyder at det ideelle formålet er en papirbestemmelse.

Antallet au pairer i norske familier er mer enn firedoblet til om lag 3000 siden år 2000. Ni av ti au pairer kommer fra Filippinene.

Tingretten peker på at det bare finnes en fellende dom om tvangsarbeid for voksne i Norge. Det skjedde i Jæren tingrett i 2008, der en mann ble dømt for å ha utnyttet utenlandske stein- og asfaltleggere uten pass eller noen formelle rettigheter.

Strengere meddommere Ekteparet fra Bærum ble dømt for et mindre alvorlig tiltalepunkt om brudd på utlendingslovens bestemmelse om nødvendige «papirer» for utenlandsk arbeidskraft.

Der ble mannen dømt til betinget fengsel i 21 dager og en bot på 10 000 kroner.

Kvinnen ble dømt til ubetinget fengsel i 24 dager mot fagdommmerens stemme.

Han mente at hun burde slippe med betinget fengsel pluss bot på grunn av lang etterforskningstid hos politiet.

Men de to meddommerne var strengere.