- De kom ikke for å kjøpe julegaver

Se «motivasjonsfilmen» som ber utenlandske aktivister gå amok i København.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Påtalemyndigheten i København startet i ettermiddag en av de mest omfattende rundene med fengslingsmøter i Danmark siden 1970-tallet, skriver Jyllandsposten. Like før klokka 16 ble det imidlertid besluttet at de fleste av demonstrantene skal løslates.


Rundt 270 personer, blant dem ungdom ned i 15-årsalderen, har blitt siktet for blant annet vold mot politiet, grov forstyrrelse av den offentlige ro og orden og grovt hærverk etter nattas herjinger på Nørrebro. 26 av dem er nordmenn, hvorav mange er fra Blitz-miljøet i Oslo og UFFA i Trondheim.

Politiet sammenligner gateslaget med opptøyene 18. og 19. mai 1993, da politiet avfyrte 113 skudd for å få kontroll.

- Den råhet og villskap jeg så i går kveld gir meg assosiasjoner til 18. mai. Forskjellen er at vi var forberedt denne gangen, sier sjefpolitiinspektør Per Larsen i Købehavn-politiet til Jyllandsposten.

Maner til voldelig kamp

Det var trolig lite som var spontant da demonstrasjonen på Nørrebro raskt utviklet seg til å bli et gateslag med barrikader, fyrverkeri og brosteinskasting i natt. Politiet hevder til og med at aktivistene hadde bygd opp «våpendepoter» med blant annet brostein og spann med maling flere steder i byen lenge før opptøyene startet.

Allerede tidlig i november sendte aktivister ved Ungdomshuset i København ut en invitasjon til Blitz og andre «søsterorganisasjoner», samt alle andre interesserte: «Troublemakers of the world - we bid you welcome».

Klimakset i konflikten rundt bygningen Ungdomshuset har vært tungt annonsert som blant annet «Ragnarok» og «Det endelige slaget», og det har lenge vært kjent at kamplystne grupper fra en rekke europeiske land har varslet sin ankomst i midten av desember.

SLAGMARK: De voldsomme opptøyene sent i går kveld etterlot seg blant annet ramponerte butikkfasader, knuste minibanker og store bål i gatene. Flere politifolk og demonstranter ble skadd. Foto: SCANPIX
SLAGMARK: De voldsomme opptøyene sent i går kveld etterlot seg blant annet ramponerte butikkfasader, knuste minibanker og store bål i gatene. Flere politifolk og demonstranter ble skadd. Foto: SCANPIX Vis mer

«Ses på barrikadene»

Samtidig har de danske aktivistene brukt nettet svært aktivt for å rekruttere «bråkmakere» fra utlandet. På YouTube og flere andre nettsteder er det lagt ut en video som maner til kamp og oppfordrer til å «gå amok» i møtet med politiet i København når datoen for rydding av Ungdomshuset nærmer seg:

Filmen er også lagt ut på engelsk og tysk.

Ifølge politiet var det i går 84 utlendinger blant de 273 personene som ble arrestert. Mange av dem utgjorde trolig den harde kjernen blant aktivistene, kledd i svart med finlandshetter, hjelmer, køller og improviserte skjold. Alle utlendingene var i 16-tida søndag ennå i politiets varetekt.

- De var ikke kommet til København for å foreta juleinnkjøp. Dette har vært planlagt lenge, sier sjefpolitiinspektør Per Larsen til Jp.dk.

I går kveld hevdet politiet at de var overrasket over omfanget av demonstrasjonen, til tross for at det var klistret opp plakater og lagt ut melding om aksjonen på Ungdomshusets hjemmesider.

Overfor nyhetsbyrået Ritzau uttalte Københavns overborgermester Ritt Bjerregaard i ettermiddag at det helt klart er grunn til å være redd for nye opptøyer.

- Det som skjedde, var på alle måter ubehagelig og forkastelig. Det er helt uforståelig at det kunne gå så langt. Jeg håper det var mange bøller fra utlandet som sørget for dette resultatet, og jeg tror opptøyene har redusert sympatien Ungdomshuset hadde, sier hun.

- De kom ikke for å kjøpe julegaver
<B>«KOM BEREDT»: denne plakaten og en rekke nettsteder varslet demonstrasjonen i går.</B>