- De kommer ikke for å kjøpe mat. De er bare interessert i å drikke sprit

Halalbutikk midt i harryfesten i Strömstad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STRÖMSTAD (Dagbladet): Det er fest utenfor halalbutikken til Mexhit Merovci rett utenfor Strömstad sentrum.

Nordmenn med dype utringinger og lave biler og bukselinninger kjører, sjangler og tuter forbi. Tyller i seg drikke som ikke akkurat er halal,og går rundt butikken for å tisse på baksida.

Med ujevne mellomrom surrer et politihelikopter over. Det er en vanlig skjærtorsdag i grensebyen.

- Det er fest, ja. Det er mange nordmenn som har kommet hit. De kommer hvert år, jeg har vært her i 13 år, sier Merovci til Dagbladet.

Sprit, ikke mat Den økte tilstrømmingen betyr ikke akkurat flere kunder for Merovci. Som kjøpesentergiganten Nordby merker den lille halalbutikken at mange av de vanlige kundene rett og slett holder seg unna.

- De kommer ikke for å kjøpe mat. De er bare interessert i å drikke sprit. De er her for å feste. Men de skaper ikke problemer for meg, sier han.

Det svenske politiet hadde streng kontroll med trafikken gjennom sentrum av byen i dag. De verste bilene og sjåførene ble stoppet utenfor, og de som slapp inn, fikk bare kjøre ei begrenset rute. Derfor var mye av festen rett på utsida av byen. 

Kaldt En og annen overstadig beruset ble pågrepet. Men politihestene opplevde heller å bli klappet på av lettere beduggede nordmenn enn å bli satt inn for å stoppe bråk.

- Vi har god kontroll, sier innsatsleder Martin Fredman til Dagbladet.

- Vi har pågrepet ti-tolv personer, stort sett fordi de har vært for fulle. Men vi har ikke hatt noen ordentlig alvorlige hendelser, sier han.

Politiet anslår at det har kommet noen færre nordmenn i år enn de foregående årene. De tror det relativt kalde været har «skylda». Blant annet ringte en gruppe MC-folk til politiet tidligere i uka for å varsle at de ikke kom i år.

- Det er litt vanskelig å vite hvor mange som er her. Vi bemanner for å ta imot omtrent 10 000. Det oppleves som om det er litt færre enn det i år, sier Fredman.

Henrik Rörman, politistasjonssjef i Strömstad, sier til NTB i kveld at til sammen 30 nordmenn havnet i fyllearresten i løpet av dagen. Han opplyser at «bare» 5000 kom til grensebyen i år.

- Det skyldes nok det kalde været, sier Rörman.