NÆRMET SEG: Opprørerne tok tidligere på lørdagen byen Zawiya, som er snaut fem mil unna hovedstaden Tripoli. Foto: AP
NÆRMET SEG: Opprørerne tok tidligere på lørdagen byen Zawiya, som er snaut fem mil unna hovedstaden Tripoli. Foto: APVis mer

- De kommer til å si dette er et opptak. Det er søndag, 21. august, klokka er 01.37 libysk tid

Kadhafi publiserte et lydopptak i natt, etter store eksplosjoner og skyting i hovedstaden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 16. februar begynte demonstrasjonene i Libya. Urolighetene vokste raskt og borgerkrigen ble raskt et faktum. Noen uker seinere startet NATO - blant annet med norsk bistand - å bombe strategiske mål i landet.

Nå kan regimet stå for fall.

I natt er det nemlig rapporter om eksplosjoner og skyting i hovedstaden Tripoli, den største - og kanskje siste - bastionen til diktator Muammar Kadhafi.

- Vi hører skyting flere steder. Folk har gått ut overalt, stort sett unge menn, det er et opprør her. De gikk ut etter at fastetida var over, sier en innbygger til Reuters.

Etter midnatt, norsk tid, kom det meldinger om at det var roligere i byen - men i ettida meldte flere nyhetsbyråer om nye eksplosjoner og fortsatt skyting. Øyenvitner sier til Al Arabiya at det blant annet er kamper nær Bab Al-Aziziya, hvor Kadhafi etter rapportene skal holde til.

Lydopptak Kadhafi kom litt før to-tida, norsk tid, med en tordentale i velkjent stil.

- Jeg kan ikke forstå at Libya er i en tilstand som denne. Dere må finne folkene som står bak denne tragedien, sa han ifølge Al Jazeera.

Han understreket at talen - som ble sendt på TV som et lydopptak - ikke var et opptak.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- De (opprørerne, red.anm.) kommer til å si dette er et opptak. Det er søndag, 21. august, klokka er 01.37 libysk tid. Disse folkene ødelegger Libya, sa han.

- Rottene ble angrepet av massene i kveld, og vi eliminerte dem, sa Kadhafi.

Snirklet inn De første meldingene om Tripoli kom i 22.30-tida lørdag kveld. Regimekritiske demonstranter tok til gatene, det var eksplosjoner i byen og luftvernsild over hovedstaden.

Den siste tida har Kadhafi-motstanderne tatt flere strategiske byer og strammet snøret om halsen på despoten. En innsats i og mot Tripoli har virket nær. Lørdag formiddag tok opprørerne kontroll over kystbyen Zawiya, snaut fem mil unna Tripoli.

Det har vært kamper i flere bydeler av Tripoli - og også ute ved byens internasjonale flyplass, skriver Associated Press.

- Kadhafis dager er talte. Det beste han kan gjøre er å gå av nå, for å beskytte de sivile, sier USAs viseutenriksminister Jeffrey Feltman.

Gir seg ikke Kadhafi har tilsynelatende ingen intensjon om å la opprørerne overta Tripoli uten motstand.

- Gå ut på torgene og i gatene og eliminer de væpnede agentene med våpen, heter det i en tekstmelding som en Tripoli-innbygger sier regimet sender ut til byens innbyggere, skriver NTB.

Likevel er det mye nå som tyder på at Kadhafis 41 år lange kontrollgrep på Libya er i ferd med å gå mot slutten. Ifølge NBC-reporter Richard Engel har libysk TV meldt at Muammar Kadhafi og hans sønner har flyktet fra Tripoli. NTB skriver også at den privateide avisa The Tripoli Post melder det samme, men opplysningene er foreløpig ikke bekreftet.

TV-stasjonen viste i natt bilder fra regimetilhengere jublende med grønne flagg i gatene - men folkemassene var ikke store.

Kadhafis talsmann Moussa Ibrahim sa følgende i natt:

- Tripoli er trygg og stabil.

Noe som ikke stemmer med de fleste andre rapporter.

MOT SLUTTEN: Muammar Kadhafi har styrt Libya med jernhånd i 41 år. Nå kan det gå mot slutten. Foto: REUTERS
MOT SLUTTEN: Muammar Kadhafi har styrt Libya med jernhånd i 41 år. Nå kan det gå mot slutten. Foto: REUTERS Vis mer