INTENSIVBEHANDLING: Opprørsgeneralen ligger til intensivbehandling for skuddskadene han er påført i hodet. Foto: AP/SCANPIX
INTENSIVBEHANDLING: Opprørsgeneralen ligger til intensivbehandling for skuddskadene han er påført i hodet. Foto: AP/SCANPIXVis mer

- De kommer til å slå til når det er mørkt

90 minutter seinere ble opprørsgeneralen skutt i hodet .

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no):  Generalmajor Khattiya Sawasdiphol snakket med nyhetsbyrået Associated Press. Da sa opprørsgeneralen at han fryktet at regjeringshæren snart ville slå til mot de demonstrerende rødskjortene, som har okkupert Rajprasong-distriktet av Bangkok siden midten av mars.

- De kommer til å slå til i skumringen eller grålysningen, sa generalmajoren, også kjent som Seh Daeng.

90 minutter senere, da mørket hadde senket seg over den thailandske hovedstaden, ble han skutt i hodet. Ifølge AP skal han ha blitt skutt av en skarpskytter.

Den thailandske avisa The Nation har ubekreftede opplysninger om at han skal ha blitt skutt mens han ble intervjuet av en japansk reporter.

Mot regjeringenDen thailandske regjeringen hadde på forhånd advart om at de vil skyte mot det de kaller «terrorister».

- Seh Daeng ble skutt i hodet. Skadene er alvorlige, sier en av generalens nærmeste til AP.

Også sykehuset Hua Chiew der opprørsgeneralen er innlagt, bekrefter at han er påført hodeskader og ligger til behandling på intensivavdelingen.

- Dersom han ikke overlever, må jeg vurdere hva som skal skje videre, sier generalens datter til The Nation.

Også en annen rødskjorte-demonstrant, Chartchai Chalao (25), skal ha blitt drept i dagens sammenstøt. Han skal ha blitt skutt i øyet.

Rødskjortene, mange av dem fra landsbygda, krever at det umiddelbart skrives ut nyvalg i Thailand. De mener statsminister Abhisit Vejjajivas samlingsregjering kom til makten på illegalt vis gjennom manipulasjon av domstolene og støtte fra det militære.

12. mars, etter at Thailands høyesterett konfiskerte halvparten av formuen til tidligere statsminister Thaksin Shinawatra, samlet titusenvis av rødskjorter seg i Bangkok. Et forsøk på å fjerne rødskjortene 10. april førte til sammenstøt der 25 personer ble drept og flere enn 800 skadd.

- Egen «samurai»-hærHelt siden den korrupsjonsdømte Shinawatra ble avsatt ved kupp i 2006, har Seh Daeng sverget å bringe ham tilbake til makten.

Seh Daeng skal flere ganger ha besøkt Shinawatra i hans eksiltilværelse i Dubai. Derfra antas det at telemilliardæren finansierer rødskjortene.

Generalmajor Seh Daeng har gitt hæren han disponerer navnet «ronin», et japansk ord for samurai-krigere uten hærfører.

Generalens «samurai»-hær er en blanding av gammel og ung, og ser ut som alt annet enn soldater som er i stand til å håndtere håndholdte granatkastergevær av type M-79.

De har imidlertid ved flere anledninger klart å ta regjeringssoldater i bakhold. 22. april ble 75 mennesker drept i en serie eksplosjoner i Bangkok. Da var det M-79-granater som ble brukt.

Landets hardt pressede statsminister Abhisit Vejjajiva kaller dem derfor bare terrorister. Andre omtaler dem som sniksyttere, ninjaer eller falske rødskjorter.

Lederne for rødskjortene har imidlertid nektet for at de har forbindelser til væpnede grupperinger.

BÆRES BORT: Generalmajor Khattiya Sawasdiphol blir båret til en ambulanse etter at han ble skutt i Bangkok i dag. Foto: Steve Pace/Reuters/Scanpix
BÆRES BORT: Generalmajor Khattiya Sawasdiphol blir båret til en ambulanse etter at han ble skutt i Bangkok i dag. Foto: Steve Pace/Reuters/Scanpix Vis mer