SKÅÅÅL: David Cameron nyter en øl etter at De konservative ble størst under gårsdagens valg i Storbritannia. Foto: AFP Photo/Kirsty Wigglesworth/SCANPIX
SKÅÅÅL: David Cameron nyter en øl etter at De konservative ble størst under gårsdagens valg i Storbritannia. Foto: AFP Photo/Kirsty Wigglesworth/SCANPIXVis mer

De konservative garantert størst

609 av 650 valgkretser telt opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Det konservative partiet har sikret seg stillingen som det største partiet i Storbritannia, men klarte ikke å få over halvparten av stemmene.

Det er klart etter at 609 av 650 valgkretser er opptalt i det britiske valget.

Når 41 valgkretser gjenstår, har de konservative fått 288 mandater, mens Labour har 243 og Liberaldemokratene 51. De øvrige partiene deler på 27 seter, ifølge NTB.

Resultatet blir da som tidligere slått fast: «Et hung parliament» Ut fra reglene for et «hung parliament», eller vippeparlament, er det ikke partiet som får fleste stemmer som for førsteretten til å forsøke å danne en regjering, det er den sittende regjeringen.


- Jeg mener det allerede er klart at Arbeiderpartiet har mistet mandatet til å lede landet vårt, fastslo David Cameron da han i natt talte til valgkretsen som hadde gitt ham fornyet tillit i det britiske parlamentet.

- Det som er klart er at landet ønsker endring. Den endringen krever nytt lederskap. Uansett hva som skjer vil vi stå klare til å gjøre alt vi kan for å bidra til å etablere dette lederskapet, bidra til å etablere en sterk, stabil, handlingsdyktig og god regjering for dette landet, fortsatte Cameron.

Men Gordon Brown gir seg ikke uten kamp. Både Sky News og BBC siterer kilder nær regjeringen på at Gordon Brown vil forsøke å danne en koalisjonsregjering med Liberaldemokratene.

Det er nå Liberaldemokratenes leder Nick Clegg som sitter med nøkkelen til hvem som skal regjere. Clegg har tidligere sagt at det ikke ligger noen automatikk i at han vil støtte de konservative.

Det betyr at det ligger an til hard tautrekking mellom partiene i dagene framover.