Mye tyder på at statsminister David Cameron og De konservative har gjort et bedre valg enn forventet. Foto: Reuters / NTB scanpix
Mye tyder på at statsminister David Cameron og De konservative har gjort et bedre valg enn forventet. Foto: Reuters / NTB scanpixVis mer

De konservative tror på gjenvalg

Det kan være slutten for Labour-leder Ed Miliband.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister David Camerons konservative parti tror på seier i britenes valg. Det kan bety slutten på Ed Miliband som Labour-leder.

- Det er veldig sannsynlig at vi får Cameron i en eller annen form, sier historiker Hans Olav Lahlum til NTB.

Valgdagsmålingen i Storbritannia antyder seier for statsminister David Camerons konservative parti med en styrket parlamentsgruppe med ti seter til 316 representanter. Mens Labour og David Miliband går tapende ut i målingen med 239 seter, ned 19 fra forrige valg.

- Om han får 316, kommer Cameron til å regjere alene i en mindretallsregjering, tror Peter Kellner i meningsmålingsinstituttet YouGov.

Overraskende Meningsmålingene før valget antydet tilnærmet dødt løp, og flere stilte seg raskt tvilende til at tallene fra valgdagsmålingen kunne stemme. Men de første resultatene underbygde målingen.

- Jeg skal spise hatten min her på BBC om den målingen stemmer, sa en tydelig overrasket Paddy Ashdown, som er tidligere leder for Liberaldemokratene.

Valgresultatene begynte å tikke inn over midnatt, mens de siste trolig ikke vil være på plass før fredag morgen.

Taper Liberaldemokratene ligger an til å gjøre et elendig valg. Valgdagsmålingen antydet kun 10 seter i Underhuset fra 57 i 2010. Men om Cameron ikke klarer å samle nok stemmer til flertall alene, kan De konservative satse på en flertallsregjering om dagens koalisjonspartner Nick Clegg blir med videre.

Eller han kan velge å kjøre alene med støttepartier som nordirske DUP.

- Jeg blir veldig overrasket hvis Liberaldemokratene blir med i noen regjering. De er ikke i en posisjon til å stille tøffe krav, sier Lahlum.

Slutten på Miliband? Om den overraskende valgdagsmålingen skulle stå seg, tror Jan Erik Mustad ved Universitet i Agder det kan være slutten for Labour-leder Miliband etter et svært skuffende resultat.

- Om tallene er like dårlige for Labour i morgen tidlig, tror jeg det er kroken på døra for Ed Miliband, sa Mustad torsdag kveld.

- Labour har sjeldent gjort det bra når de prøver å ta en venstresving i sitt valg av leder, sier Lahlum.

Brakvalg Det skotske uavhengighetspartiet SNP ligger an til å bli tredje størst i Underhuset med 58 representanter, ifølge valgdagsmålingen.

Det er et brakvalg for de skotske separatistene, som går fra 6 representanter til å ta alle plassene fra Skottland minus 1.

Blant annet slår de ut Labours valgstrateg Douglas Alexander, som blir slått av 20 år gamle Mhairi Black, Parlamentets yngste representant.

Nigel Farages høyrepopulistiske parti UKIP har drevet en svært aktiv valgkamp, men må ifølge valgdagsmålingen nøye seg med 2 representanter i Parlamentet i London.

(NTB)