ERKJENNER VALGTAP: Leder for konservative Nytt Demokrati, Vangelis Meimarakis, erkjenner nederlag i valget i Hellas. Foto: Giorgos Panagakis/Demotix/Corbis
ERKJENNER VALGTAP: Leder for konservative Nytt Demokrati, Vangelis Meimarakis, erkjenner nederlag i valget i Hellas. Foto: Giorgos Panagakis/Demotix/CorbisVis mer

De konservatives leder erkjenner nederlag i valget i Hellas

Styrket tendens for Syriza og den avgåtte statsministeren Alexis Tsipras.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Leder for konservative Nytt Demokrati, Vangelis Meimarakis, erkjenner nederlag i valget i Hellas. Venstrepartiet Syriza har rundt 35 prosent oppslutning etter at 21 prosent av stemmene er talt opp, mot 28 prosent for det konservative i Nytt Demokrati, melder Reuters.

Spanske El País melder at de samme tallene holder seg etter at 31 prosent av stemmene er talt opp, med henvisning til innenriksdepartementet.

En godt plassert kilde i Syriza sier til Reuters at Alexis Tsipras' parti er klar til å danne regjering innen tre dager.

Høyreekstreme nr. 3 Dermed styrkes tendensen som kom fram i de første målingene da stemmelokalene stengte klokka seks norsk tid. Da viste en felles valgdagsmåling for fem TV-stasjoner støtte til Syriza fra mellom 30 og 34 prosent av velgerne, mot 28,5 til 32,5 prosent for konservative Nytt demokrati.

I underkant av 10 millioner grekere skulle ifølge spanske El País stemme ved dagens valg. Selv om det er obligatorisk å stemme, tyder meningsmålingene på en svært lav valgdeltakelse.

Høyreradikale Gyllent Daggry lå an til å bli det tredje største partiet med støtte på mellom 6,5 og 8 prosent, ifølge denne målingen.

Tre valg i år Det er tredje gang i 2015 at grekerne bes om å si sin mening gjennom å avgi stemme. Det første valget, i januar, førte venstreorienterte Syrizas statsministerkandidat Alexis Tsipras til makten.

STØTTER FORTSATT SYRIZA: Tilhengere av Alexis Tsipras' gjør fortsatt det de kan for at den avgåtte statsministeren skal få en ny sjanse. Her er Syriza-tilhengere ved partiets valgkampsenter i Aten ved stengningen av valglokalene klokka seks norsk tid. Foto: Alexandros Michailidis / Demotix
STØTTER FORTSATT SYRIZA: Tilhengere av Alexis Tsipras' gjør fortsatt det de kan for at den avgåtte statsministeren skal få en ny sjanse. Her er Syriza-tilhengere ved partiets valgkampsenter i Aten ved stengningen av valglokalene klokka seks norsk tid. Foto: Alexandros Michailidis / Demotix Vis mer

Tsipras brukte posisjonen til en tilsynelatende kompromissløs kamp mot EU-landenes forhandlere. Knallharde konfrontasjoner førte i sommer til at Tsipras innkalte til en folkeavstemning om hvorvidt Hellas ville godta EUs betingelser for å holde landet flytende.

Selv om folket sa nei, fikk Tsipras likevel flertallet i nasjonalforsamlingen med på krav fra långiverne som i mellomtida hadde blitt enda tøffere.

Nå ser det likevel ut til at han kan få fornyet tillit fra tilstrekkelig mange grekere.

KRISE PÅ KRISE: Hellas' neste regjering stilles på harde prøver også fra en flom av flyktninger fra krigen i Syria. Hellas er et av de landene som tar imot flest flyktninger. Disse flyktningene kom i lande på øya Lesbos på valgdagen 20. september. Foto: AFP/Iakovos Hatzistavrou
KRISE PÅ KRISE: Hellas' neste regjering stilles på harde prøver også fra en flom av flyktninger fra krigen i Syria. Hellas er et av de landene som tar imot flest flyktninger. Disse flyktningene kom i lande på øya Lesbos på valgdagen 20. september. Foto: AFP/Iakovos Hatzistavrou Vis mer