Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- De konstruerer beviser mot oss

Joshua French og Tjostolv Moland mener de er utsatt for en sammensvergelse mellom ugandisk politi og to tidligere medarbeidere.

SLÅR TILBAKE: Tjostolv Moland og Joshua French. Foto: Espen Røst
SLÅR TILBAKE: Tjostolv Moland og Joshua French. Foto: Espen Røst Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||KISANGANI (Dagbladet): På cella i Kisangani sitter de to Kongofangene og fortviler over Dagbladets avsløring av «Operation Decisive Action», en operasjon ugandisk politi etterforsker som planlegging av et bankran i Kisangani.

— Dette er en ren fabrikasjon. Vi har folk i Uganda som aktivt jobber for å skade oss, sier Joshua French til Dagbladet.

De sikter til mannen som eier gjestehuset der Moland pleide å bo. De mener at han står i ledtog med ugandisk politi og den britiske tidligere SIG medarbeideren.

Tilbakedatert
Sammen skal de ha konstruert de to dokumentene som avslører planleggingen av operasjonen. Det ene dokumentet er skrevet på norsk. Dokumentene skal ha blitt plassert på PC-en på SIG-kontoret og datoen på maskinen skal ha blitt stilt slik at datoene i filinformasjonene ble tilbakedatert.

Gjestehuseieren skal så ha lagt dokumentene sammen med satellittbilder og bilder tatt i Kisangani 16. og 17. mars i en mappe med navnet «Operation Decisive Action».

Den engelske medarbeideren skal ha produsert e-post-korrespondansen Dagbladet sitter på ved å stille på klokka på samme måte. Datoen må også ha blitt stilt på serveren til sig-protection.com.

— Han brøt seg inn på min epost slik at jeg mistet kontroll over den. Han installerte også et spionprogram som registrerer alle tastetrykk, sier French.

— Hvilket motiv kan engelskmannen ha for å lage en slik konspirasjon?

— Han sier selv at han er sur for at han ikke har fått 12 000 som han mener at vi skylder ham. Spionprogrammet var en av grunnene til at vi sa han opp.

Krigsfilm
Moland og French vil ikke si noe om hvilket motiv eieren av herberget kan ha for å være med på å produsere dokumentasjonen.

— Dette er bare latterlig. Jeg har så vist ikke fabrikkert noe som helst. De gutta har sett for mange krigsfilmer og lest for mange krigsbøker, sier John Humwick, eieren av herberget.

Han sier han verken har hørt eller sett noe til engelskmannen siden han kom og bodde på herberget noen måneder i 2008.

— Han kom her for ett og et halvt år siden og bodde her noen måneder. Jeg aner ikke hvordan jeg skulle fått tak i ham en gang. Han avviser at han står i ledtog med noen for å skade dem.

— Disse gutta slutter ikke å overraske meg. Jeg synes synd på dem for at de tenker slik om folk. Nå ødelegger de bare alle rundt seg, sier han.

Også den engelske tidligere SIG-medarbeideren avviser konspirasjonen.

— Nå vet jeg ikke hva jeg skal si. Jeg tror alle kan se hva som er sant, sier engelskmannen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling