Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

De kranglet så busta føyk om lønna

Dette tjente polititoppene og politibetjentene.

VAR I KONFLIKT: Da justisminister Knut Storberget (t.h.) og Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen, endelig kom til enighet var de begge blide. Foto: Jon-Michael Josefsen/Scanpix
VAR I KONFLIKT: Da justisminister Knut Storberget (t.h.) og Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen, endelig kom til enighet var de begge blide. Foto: Jon-Michael Josefsen/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): I fjor og i år var det lenge steile fronter mellom de tillitsvalgte i politiet og polititopper og politi-politikere.

I ti måneder kranglet de om lønn, bemanning og hviletid for de ansatte i politi- og lensmannsetaten. Politiet hevdet det var for få folk på jobb for å oppfylle plikten overfor publikum. De fryktet blant annet at fjorårets julebordsfyll skulle knekke politiet.

Kampen ble i offentligheten ledet av Forbundsleder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund og leder i Oslo politiforening, Sigve Bolstad. Knut Storberget reagerte og ville ha slutt på uttalelser han mente var for friske. Selv gjentok han at det blir utdanna rekordmange polititjenestemenn.

Kamphanene hadde lik inntekt
Men hva tjente egentlig kamphanene mens krigen pågikk? Hva tjente de tillitsvalgte, «gutta på gølvet» og våre mest kjente politisjefer og justispolitikere?

Du kan se vår utvalgte liste nederst i denne saken, eller søke etter politifolk i vårt skattesøk.

Arne Johannessen hadde en inntekt på 823 829 kroner i fjor. Sigve Bolstad sto oppført med en inntekt på 486 864 kroner i 2008, mens justisminister Storberget kunne notere seg en inntekt på 854 255 kroner. Arild Sandstøl, lederen i Rogaland politiforening som også markerte seg i konflikten, hadde på sin side 292 891 kroner i skattbar inntekt.

Store forskjeller

Det var sivil ulydighet, demonstrasjoner, sterke ord og kamp om spalteplass i avisene før partene skrev under på nye arbeidstids-bestemmelser (ATB) 9. juli i år.

Midt i konflikten herjet også andre demonstrasjoner i hovedstaden. Sinte demonstranter gikk til gatekamper i forbindelse med krigen i Gaza i januar. Politiet hadde få folk på jobb, og det gikk hardt utover de som sto i tåregass-skyene i Oslo sentrum.

En av dem var Erik Eriksen. Han sto i første linje i slagmarken og var lagfører for et mannskap på åtte.

- En politimann, som sto ved min skulder, ble truffet av en jernstang kastet av en demonstrant. Han hadde visiret nedfelt og vernmaske på innsiden. Allikevel trengte deler av stangen gjennom og ga ham kraftige skader, sa Eriksen til Dagbladet.

Selv fikk han bare blåmerker, andre fikk slått ut tenner, kløyvd leppa og knust nesen. Politiførstebetjenten hadde i fjor en inntekt på 407 993 kroner, ifølge skattelista. Det står i sterk kontrast til hans sjef, Anstein Gjengedal, som hadde en inntekt på 889 126 i fjor og en formue på over 1,5 millioner kroner.

En annen politibetjent som har fått offentlig omtale etter en dramatisk sak, er Monica Sun Svenningsen som var første politibetjent på åstedet der 13 år gamle Susanne Auke ble funnet etter at hun hadde blitt slept over fire kilometer under en bil 18. juni i år.

HAR FORMUE: Politimester i Oslo, Anstein Gjengedal. Foto: Jon-Michael Josefsen/Scanpix
HAR FORMUE: Politimester i Oslo, Anstein Gjengedal. Foto: Jon-Michael Josefsen/Scanpix Vis mer

Til Dagbladet og flere andre medier fortalte hun om at hun var sikker på at det var en død person hun kom til å finne under bilen.

Svenningsen fortalte at hun tok tak i hånda til Susanne som stakk ut fra under bilen. Hun skvatt da hånda hun tok i plutselig klemte tilbake.

- Hun er ved bevissthet! ropte hun til sin makker.

Politibetjenten i Asker og Bærum politidistrikt hadde en inntekt i fjor på 251 464 kroner i fjor.

FØRST PÅ STEDET: Politibetjent Monica Sun Svenningsen (i midten) var første politibetjent på stedet og kunne kjapt konstatere at Susanne var ved bevissthet etter at hun først trodde at 13-åringen hadde omkommet etter ulykken. Foto Johnny Olsen / SCANPIX
FØRST PÅ STEDET: Politibetjent Monica Sun Svenningsen (i midten) var første politibetjent på stedet og kunne kjapt konstatere at Susanne var ved bevissthet etter at hun først trodde at 13-åringen hadde omkommet etter ulykken. Foto Johnny Olsen / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling