De kristne i USA svikter republikanerne

Ingen av kandidatene faller i smak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den kristne høyresiden i USA vender ryggen til Republikanerne etter å ha sikret seieren for George W. Bush ved to valg. Ingen av dagens republikanske kandidater faller i smak.

Rudy Giuliani er tilhenger av selvbestemt abort og inne i sitt tredje ekteskap, Mitt Romney er kapitalist og mormoner, mens John McCain falt i unåde etter å ha kalt lederne på den kristne høyresiden for «intoleransens løpegutter».

- Hvis utfallet av nominasjonsvalgene blir at kampen står mellom Giuliani og demokraten Hillary Clinton står vi overfor et dilemma: Begge er for selvbestemt abort, noe som vil være en katastrofe, sier den kristne aktivisten Drew McKissick til The Washington Post.

Dersom Giuliani skulle bli nominert som republikanernes kandidat, ser den kristne høyresiden ingen annen utvei enn å finne fram til en tredjekandidat. Det er et av flere spørsmål som drøftes blant de konservative kristne.

Provoserende Giuliani

Det er de hvite konservative kristne fra forstedene til de store byer som har havnet i samvittighetskvaler. Ingen av republikanerne inspirerer dem med en sterk tro, og Giuliani virker tvert om direkte provoserende.

Eks-senator Fred Thompson har i likhet med Giuliani og Romney gjort sine hoser grønne på den kristne høyresiden. Men mange av de kristne lederne liker ikke at Thompson nekter å ta avstand fra ekteskap mellom homofile.

Kansas-senator Sam Brownback hadde den rette innstillingen til de fleste hovedspørsmålene som de konservative kristne er opptatt av. Men han trekker nå sitt kandidatur etter elendig oppslutning på meningsmålingene.

Det samme er tilfelle med flere andre av de republikanske kandidatene. De har ingen mulighet til å nå opp i det pågående bikkjeslagsmålet, der kampen nå står mellom Giuliani, Romney og Thompson, mens McCain ser ut til å være ute.


Vanskelig valg

PRESIDENT KANDIDAT: Fred Thompson er en av favorittene til å bli republikanernes presidentkandidat. Men republikanerne seg ut til å ha mistet grepet om krisenfolket. Foto: JONATHAN ERNST/Reuters/Scanpix
PRESIDENT KANDIDAT: Fred Thompson er en av favorittene til å bli republikanernes presidentkandidat. Men republikanerne seg ut til å ha mistet grepet om krisenfolket. Foto: JONATHAN ERNST/Reuters/Scanpix Vis mer

Det faller den kristne høyresiden ekstra tungt for brystet at Bush ikke lenger inspirerer. Og når ingen av dem som skal bære den republikanske arv videre faller i smak, ser valget ut til å stå mellom en tredjekandidat eller å sitte hjemme.

En slik utvikling kan endre det politiske landskap i USA fullstendig. De republikanske lederne vet at om lag 80 prosent av de hvite på den kristne høyresiden stemte på Bush i 2004. Blir disse stemmene borte kan det koste dyrt.

- Jeg tror vi kan komme til å se store omveltninger innenfor velgermassen fram mot presidentvalget neste år, sier presten Leith Anderson som er leder for sammenslutningen av kirkesamfunn på høyresiden NAE til The Guardian.

- Jeg er forbanna på det republikanske parti og regner meg ikke lenger som republikaner, sier Kathy Cook, som i en årrekke har støttet partiet i New Hampshire. Det er denne delstaten som tradisjonelt innleder rekken av nominasjonsvalg i januar neste år.


Liker ikke mormoner

Storavisen Wall Street Journal peker på at republikanernes oppslutning innen finansverdenen også er i ferd med å smuldre bort. Hvis oppslutningen blant de ytterliggående kristne i tillegg viser seg å være halvert siden forrige valg, er Republikanerne havnet i et uføre.

Den kristne høyresiden er opptatt av tre hovedspørsmål: abort, forskning på stamceller og rettigheter til homser og lesber. Giuliani ligger tynt an når han i alle disse spørsmål inntar en holdning som er uforenlig med de kristne.

Romney går heller ikke fri selv om han har et ordnet privatliv. Den kristne høyresiden liker ikke at han er mormoner. Det hjelper neppe på populariteten at han har vært guvernør i liberale Massachusetts.

(NTB)

KANDIDAT: Rudy Giuliani er ikke godt likt blant kristenfolket.