<strong>STÅR SAMMEN:</strong> Den kristne egypteren Samer Wadiyeh (t.h) blir hyllet av sine muslimske brødre på frigjøringsplassen i Kairo. Wadiyeh har et kutt på noen centimeter i hodet etter å ha fått en stein i hodet. - Men det gjør ikke noe. Endelig er vi frie, smiler Wadiyeh. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen
STÅR SAMMEN: Den kristne egypteren Samer Wadiyeh (t.h) blir hyllet av sine muslimske brødre på frigjøringsplassen i Kairo. Wadiyeh har et kutt på noen centimeter i hodet etter å ha fått en stein i hodet. - Men det gjør ikke noe. Endelig er vi frie, smiler Wadiyeh. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen Vis mer

De kristne skjermet muslimene under bønnen

Under de verste sammenstøtene på frigjøringsplassen i Kairo, passet de kristne demonstrantene på at muslimene fikk be i fred.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KAIRO (Dagbladet): Så fort vi beveger oss inn på Tahrir-plassen kommer bandasjerte Samer Wadiyeh (45) bort til Dagbladet for å fortelle. Den kristne frilansarbeideren har demonstrert siden starten, for tretten dager siden.

- Jeg har et kutt på fem-seks centimeter i hodet, men det gjør ikke noe så lenge vi har klart å skyve bort de onde kreftene fra plassen. Fortell verden at vi her inne ikke tror på vold. Det er regimet som igangsatte det hele, sier Wadiyeh til Dagbladet.

Mubarak skal bort Vi blir raskt hvisket i ørene at mannen er kristen. Og at muslimene som forteller dette sier de er så glade for at kristne og muslimer står sammen.

- De kristne forsvarte muslimene mens vi ba. Mobben der ute brydde seg ikke om det, og steinene og Molotov-coctailene haglet. Men de kristne skjermet oss, sier en.

De andre titalls mennene som er kommet til, nikker og forteller akkurat det samme. Det er tydelig at de kristnes skjerming under den viktige bønnen har satt inntrykk. En mann kaster seg over Wadiyeh og kysser han. Alle roper:

- Se, kristne og muslimer står sammen. Dette er folkenes revolusjon og den er fredelig. Det er hunden Mubarak som har skapt problemer. Nå skal han bort, ropes det.
- Ikke egoistiske lenger Wadiyeh smiler og ler. Han har så mye han vil fortelle om de hendelsesrike dagene på frigjøringsplassen i hjertet av Kairo. 45-åringen mener at egyptere nå er et helt annet folk. De har fått stoltheten og verdigheten tilbake. Og de deler mat og drikke med hverandre.

- Vi er ikke egoistiske lenger. De aller fleste var det før. Mubarak og hans regjering har gjort alt for å dele befolkningen de siste 30 årene. De har servert løgner og konspirasjoner. Fortalt at det har vært vestlige makter og utenlandske spioner som har ødelagt for oss, sier Wadiyeh.

Politikk i sentrum Alle mennene rundt oss nikker og napper i Dagbladets utsendte for å gi sin mening om situasjonen. For to uker siden ble det ikke snakket politikk offentlig i Egypts gater.

Nå snakker alle politikk høylydt, som om de ikke har gjort annet.

- For første gang ser jeg folk smile ordentlig, jeg er så lykkelig. Nå skal vi skape et demokratisk og fritt Egypt, sier en.

Dagbladet tok en liten tur rundt i Kairo, og på kafeer og restauranter sitter folk engasjert. Tegner og forteller hvordan Egypt uten Mubarak vil se ut. Navn på mulige politiske kandidater diskuteres.

- Mubarak skapte frykt Kristne Wadiyeh viser til at president Hosni Mubarak i tiår har snakket om sin frykt for den største opposisjonsgruppen, Det muslimske brorskapet. Men at årsaken til det var at han fryktet å miste grepet om makten.

<strong>HARDE GATEKAMPER:</strong> Store folkemengder var samlet på Tahrir Square i går. De danset, sang og viftet med Egyptiske flagg. Flere av demonstrantene var bandasjert og bar tydelige preg av harde gatekamper.
Foto: Jon Terje Hellgren Hansen /Dagbladet
HARDE GATEKAMPER: Store folkemengder var samlet på Tahrir Square i går. De danset, sang og viftet med Egyptiske flagg. Flere av demonstrantene var bandasjert og bar tydelige preg av harde gatekamper. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen /Dagbladet Vis mer

- Se på oss. Kristne, muslimer, unge og gamle. Kvinner og menn. Her inne på plassen har vi vært over en million mennesker på en gang. Ikke en vond kommentar kom ut, her er alle sammen. For vi egyptere har det ikke som i Irak. Det er ikke store sekteriske forskjeller, som i Irak. Her står vi alle sammen. Mot Mubarak og for en bedre framtid, sier Wadiyeh.

Igjen blir han klemmet og tatt på av muslimene rundt, for å ha skjermet dem slik at de fikk be i fred.

- Dette er folkets revolusjon. Vi blir her på plassen til Mubarak er borte.

<strong>STYRKET I TROEN:</strong> Etter snart to uker med demonstrasjoner begynner nå regimemotstanderne og tro på seier og at president Hosni Mubarak kanskje vil trekke seg.
Foto: Jon Terje Hellgren Hansen /Dagbladet
STYRKET I TROEN: Etter snart to uker med demonstrasjoner begynner nå regimemotstanderne og tro på seier og at president Hosni Mubarak kanskje vil trekke seg. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen /Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer