FÅR IKKE UTTALE SEG LENGER: Kjartan Mogen (51), De Kristnes ordførerkandidat i Skien, får ikke lenger uttale seg til pressen etter gårsdagens Dagblad-intervju. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet (Utøya), privat
FÅR IKKE UTTALE SEG LENGER: Kjartan Mogen (51), De Kristnes ordførerkandidat i Skien, får ikke lenger uttale seg til pressen etter gårsdagens Dagblad-intervju. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet (Utøya), privatVis mer

De Kristnes ordførerkandidat i Skien har fått munnkurv etter 22. juli-uttalelser i Dagblad-intervju

Mener at Gud tillot terroraksjonene på grunn av Israel-motstand i Arbeiderpartiet og AUF.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kjartan Mogen (51), Partiet De Kristnes ordførerkandidat i Skien, får ikke lenger uttale seg til pressen. Årsaken er intervjuet han ga til Dagbladet i går, der han støtter boka «22. juli-profetien», som slår fast at Gud tillot Anders Behring Breiviks terroraksjoner.

- Jeg stiller meg bak budskapet at Gud tillot 22. juli-angrepene på grunn av Arbeiderpartiet og AUFs Israel-motstand, sa Mogen i går.

- Store vanskeligheter I dag har Dagbladet vært i kontakt med listetoppen for en kommentar til at partifellen Jan Ernst Gabrielsen, fylkesleder i Vest-Agder, ifølge Fædrelandsvennen har trukket seg etter liknende uttalelser i Vårt Land. Men 51-åringen er brått nektet å uttale seg til pressen, og henviser i stedet til Telemark-fylkesleder Ingvar Torvik.

- Mogen har fått munnkurv, ja. Han har skapt store vanskeligheter for partiet, sier Torvik til Dagbladet.

Den selverklærte kristenfundamentalisten har også tidligere stått i stormen; i juli fikk han sterke reaksjoner etter at han ifølge Varden uttalte at «alle muslimer har som mål å drepe en vantro». Torvik bekrefter at det over sommeren har bygd seg opp en irritasjon over listetoppens frittalenhet, og at partiet nå ser seg nødt til å si stopp.

- Uttalelsene hans er en veldig sammenblanding av private størrelser, kristne tanker og partiets tanker. Det er uhørt - som om kongen skulle uttale seg privat, utdyper fylkeslederen.

Torvik frykter først og fremst at Mogens uttalser om Gud og 22. juli vil skape splittelse i Kristen-Norge.

DRIVER SKADEBEGRENSNING: Ingvar Torvik, De Kristnes fylkesleder i Telemark, mener Mogens uttalelser har vært skadelige for partiet. Foto: De Kristne
DRIVER SKADEBEGRENSNING: Ingvar Torvik, De Kristnes fylkesleder i Telemark, mener Mogens uttalelser har vært skadelige for partiet. Foto: De Kristne Vis mer

- Blant kristenheten er jeg sikker på at halvparten mener angrepene var en straff fra Gud, og samtidig støtter Hoff («22. juli-profetien»s forfatter, red.anm.). Men det har ingenting med partiets politikk å gjøre, og skaper garantert splittelse, sier fylkeslederen.

- Tragisk De Kristnes partisekretær Jan Ingvaldsen beklager Mogens uttalelser.

- Det er tragisk. Jeg tenker på familiene til Utøya-ofrene, og blir oppriktig lei meg. De burde vært spart for dette, sier Ingvaldsen til Dagbladet.

Partisekretæren understreker at partiledelsen ikke forholder seg til «22. juli-profetien», og at han på ingen måte stiller seg bak bokas budskap om at Gud lot terroren skje som straff mot Norge, Arbeiderpartiet og AUF.

- Jeg har selv mistet familiemedlemmer på havet, og har ingen tro på at Gud sto bak det. Jeg tror tvert imot at Jesus var på Utøya, blant dem som gråt og led, sier han.

Ingvaldsen mener Mogen og Gabrielsens frittalenhet har vært ødeleggende for partiet nå knappe to uker før valget. Hvor skadelig vet han ikke.

- Men jeg mener vi har et godt program, avslutter han.

Trakk seg Tidligere i ettermiddag meldte De Kristne at Vest-Agder-fylkesleder Jan Ernst Gabrielsen har trukket seg på grunn av sine 22. juli-uttalelser.

OMSTRIDT BOK: «22. juli-profetien», skrevet av norskamerikanske Jeremy Hoff, slår fast at Gud lot Anders Behring Breivik utføre sine terroraksjoner. Årsaken er Norges, især Arbeiderpartiet og AUFs, motstand mot Israel. Faksimile: «22. juli-profetien»
OMSTRIDT BOK: «22. juli-profetien», skrevet av norskamerikanske Jeremy Hoff, slår fast at Gud lot Anders Behring Breivik utføre sine terroraksjoner. Årsaken er Norges, især Arbeiderpartiet og AUFs, motstand mot Israel. Faksimile: «22. juli-profetien» Vis mer

- Jeg ønsker ikke å skade partiet. Så hvis det kan skape mer fred at jeg trekker meg, er jeg mer enn villig til det, sier Gabrielsen til Fædrelandsvennen.

- Israel er ikke bare jødenes land, det er Guds land, og Gud forbanner dem som vil dele hans land, uttalte Gabrielsen til Vårt Land mandag.

I en pressemelding skriver partileder Erik Selle at Gabrielsen trakk seg «på bakgrunn av de siste dagers medieoppslag, og for å avklare forholdet mellom partiets program og personlige synspunkter».

Gabrielsen understreker at han står ved sine uttalelser. Selv om han går av, vil han fortsette å støtte De Kristne i valgkampen; partiet ligger bl.a. godt an til å bli representert i Farsund etter valget.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram