Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«De kunne behandlet meg som et menneske»

KOSOVO POLJE (Dagbladet): - Jeg skjønner at KFOR-soldatene har en vanskelig jobb, men de kunne ha behandlet meg som et menneske, sier Arben Elshani (19). Norske soldater i Kosovo har i fire måneder vært under etterforskning for grov vold mot Arben, men fortsatt har ingen bedt om hans versjon av saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Klokka var fem på ettermiddagen og jeg gikk langs høyblokkene i Breshe. Plutselig kom fem eller seks soldater og dyttet meg inn mot veggen.

Slik begynner Arben Elshanis fortelling om hva som skjedde 26. april, da han ble arrestert av norske KFOR-soldater. Arrestasjonen etterforskes nå av den norske generaladvokaten.

Kledd naken

Ifølge Arben skal han ha blitt kledd naken, fått tape over øynene og blitt utsatt for vold og mishandling. Verken norsk militærpoliti eller krigsadvokat Karl Hofseth som har etterforsket saken, har ifølge Arben bedt om hans versjon av hva som hendte.

- Alt skjedde så fort. Jeg skjønte ingenting. Jeg fikk tape over øynene og ble bundet på hender og føtter. Jeg så ingenting og spurte «hvorfor, hvorfor», sier Arben.

- Du ble arrestert for å ha brent en åtte år gammel serbisk pike med en sigarettglo.

- Jeg prøvde å forklare at det ikke var meg som plaget de serbiske barna, men en jeg har vanket sammen med.

Granat i buksa

- Du har tidligere blitt tatt med en granat i buksene. Kan det forklare hvorfor de kledde av deg?

- Det er sant. Jeg skjulte en granat jeg hadde funnet da vi ryddet et utbombet hus. Men en granat er en stor ting. De kunne undersøkt uten å kle av meg. Jeg sto naken foran hundre personer. De kunne behandlet meg som et menneske, sier Arben.

- Den norske bataljonssjefen sier at du også tidligere har kastet en granat under et militærkjøretøy.

- Det er ikke sant. Hadde jeg kastet granater på KFOR, hadde jeg ikke vært her i dag, men i fengsel.

- Du skal ha motsatt deg arrest og vært voldelig.

- Hvordan kan jeg som er ganske liten, ha vært voldelig mot seks store og bevæpnede KFOR-soldater?

Bundet på hender og føtter og med tykk tape over øynene, ble Arben slengt inn i en Sisu - det pansrede kjøretøyet norske KFOR-soldater bruker.

- Inne i tanksen ble jeg slått, forteller han.

Arben ble kjørt til den norske stasjonen utenfor boligkomplekset Breshe.

- Jeg ble dratt ut av tanksen og landet i piggtråd. Den rev opp store sår i armene mine og på magen. Deretter ble jeg bundet til et gjerde. I omkring 45 minutter hang jeg i gjerdet med både hender og føtter bundet fast.

Da Arben endelig ble tatt ned, fikk han førstehjelp av en norsk KFOR-soldat for å stanse blødningene fra armene. Etter det ble han sluppet fri.

Familien begynte å bli urolige da sønnen ikke dukket opp.

- Han pleier å komme hjem omkring klokka 19, men det hender jo at han flyr gatelangs, og han hadde jo blitt tatt av KFOR-soldatene tidligere. Ved midnatt gikk jeg derfor bort til nordmennene og spurte etter Arben. De sa de ikke visste noe om ham, sier Arbens far, Skender Elshani.

Dagen etter gikk familien til FN-politiet i Kosovo og anmeldte de norske KFOR-soldatene.

Ny mistanke

- Jeg vet ikke hvem de er. Det har ikke skjedd noe med anmeldelsen, sier Arben.

Han forteller at han har blitt arrestert ytterligere en gang siden episoden for fire måneder siden, mistenkt for å ha påtent et hus.

- Hva mener du om de norske KFOR-soldatene nå?

- Jeg skjønner at de er her for å beskytte oss, og jeg skjønner at de må arrestere folk som gjør noe galt. Men ikke på den måten jeg ble utsatt for.

- Bør de straffes for det som skjedde?

- Nei, men jeg håper ingen andre blir utsatt for det jeg ble utsatt for.

LIVREDD: Kosovoalbanske Arben Elshani sier han fryktet for sitt liv, da de norske KFOR-soldatene arresterte ham for fire måneder siden.