Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

De kunne ha vært reddet

De sju amerikanske astronautene som omkom da romferja Columbia eksploderte 1. februar, kunne ha vært reddet dersom det hadde blitt sendt en annen romferje. I en rapport får NASA sterk kritikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også: Får skylda for Columbia-katastrofen

Årsaken til ulykken var like mye den dårlige organisasjonskulturen i NASA som biten av isolasjonsskum som traff Columbias vinge.

Slik konkluderte den endelige rapporten fra etterforskningsstyret etter Columbia-ulykken, CAIB, i går.

Total svikt

NASA kunne ha sendt en annen romferje, Atlantis, dersom man hadde vært klar over hvor alvorlig skaden var. Den kunne ha hentet de sju astronautene ned, hevder CAIB, men NASA anså ikke risikoen som stor nok for å gjennomføre denne storstilte redningsaksjonen. Rapporten konkluderer med at hvis det ikke foretas grunnleggende endringer, er nye tragedier uunngåelige.

President George W. Bush sa i går at NASAs neste skritt måtte bestemmes etter en grundig gjennomgåelse av rapporten.

Svak ledelse

- Vår reise i rommet vil fortsette, la han til.

CAIB retter sterk kritikk mot NASA for mangel på helhetlige sikkerhetsordninger, for dårlig organisasjonskultur og for treig intern kommunikasjon. Tekniske eksperter nådde ikke fram til ledelsen med sin bekymring etter uhellet under oppskytingen. Ekspertene mener at mye av det samme allerede var tilfelle under Challenger-ulykken i 1996.

- NASAs prestasjon, dets organisasjon, dets underliggende verdier og kultur har ikke svart til forventningene, og vi har en rekke anbefalinger for å endre det, sier doktor John Logsden, medlem av CAIB, til BBC. Rapporten retter sterk kritikk mot NASA og inneholder 29 anbefalinger til ledelsen. Ifølge Logsden lærte ikke NASA nok av Challenger-ulykken.

Kritisk for NASA

Operasjonen med å sende opp den andre romferja, Atlantis, for å redde besetningen på Columbia, hadde hatt en høy risiko, men ville vært mulig. Det som dømte Columbia og dets besetning, var ikke teknologi, men ubrukte muligheter og mangel på lederskap og åpenhet innenfor NASAs ledelse, heter det i rapporten.

CAIB anbefaler nå først og fremst et nasjonalt engasjement for romfart med mennesker, fulgt opp av Kongressen. Det er kritisk for NASAs framtid.

FORVENTNINGSFULLE: Besetningen på Columbia flight STS-107 er fotografert noen måneder før de skulle ut i rommet. Alle sju omkom 1. februar da romferja eksploderte under innflygingen.