Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

De villeste og verste opptaksprøvene

- De kvinnelige studentene vil reise hjem i rullestol etter arrangementet

I årevis har de lukkede studentgruppenes opptaksprøver vekket oppsikt. Nå erklæres det krig.

BRYTEKRIG: Aktivitetene og opptaksprøvene Cambridge sine studentbrorskap og -søsterskap gjennomfører, har fått mye oppmerksomhet. Her bryter to jenter i et basseng med syltetøy. Foto: SWNS / NTB Scanpix
BRYTEKRIG: Aktivitetene og opptaksprøvene Cambridge sine studentbrorskap og -søsterskap gjennomfører, har fått mye oppmerksomhet. Her bryter to jenter i et basseng med syltetøy. Foto: SWNS / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På Facebook-sida Grudgebridge postes nå en rekke historier om hva studenter gjør eller må gjøre for å bli eller forbli medlemmer av ulike, lukkede studentbrorskap og -søsterskap ved Cambridge-universitetet i England.

Det postes også bilder og videoer på sida, som har til formål å stoppe de ulike gruppene, der alkohol og ulike drikkeleker ofte har en stor plass.

Mobbing

- Med alt ifra bikinikledde kvinnelige studenter som har brytekrig i svømmebasseng fylt med syltetøy, til ekstreme spisekonkurranser og oppgulping av levende gullfisker har aktivitetene til søster- og brorskap ved Cambridge-universitetet for lengst nådd tabloidavisene, skriver The Guardian.

Men nå ser framtida til studentgruppene ved universitetet mørk ut, påpeker avisa.

På Grudgebridge-sida postes hundrevis av eksempler på upassende oppførsel som skal ha blitt begått av søster- og brorskapenes medlemmer - som mobbing, seksuell trakassering og rasisme.

- Forlater i rullestol

Facebook-gruppa drives av personer som ønsker å være anonyme, ifølge Guardian. På sida hevdes det blant annet at medlemmer av et studentbrorskap har seksuelt trakassert kvinnelige førsteårsstudenter, ved å frata dem nøklene og mobiltelefonene.

- En mannlig student skal videre ha uttalt at de kvinnelige studentene ville reise hjem i rullestol etter et arrangement, skriver The Guardian.

- Skuffet

Cambridge-universitetets studentorganisasjon har tatt sakene på alvor, og sier de vil utarbeide retningslinjer for medlemmer av søster- og brorskapene.

Studentpresident Daisy Eyre har også uttalt at foreningens styre ønsker å stemme over hvorvidt de vil kreve at alle søster- og brorskapene tilknytta universitetet stenges ned.

På sine nettsider skriver studentorganisasjonen at de er skuffet, men ikke overrasket over anklagene om rasisme, seksuell trakassering, og homofob oppførsel utført av ulike medlemmer av brorskapene.

- I likhet med mange studenter, fordømmer vi denne typen oppførsel, og viser solidaritet med alle som er berørt, skriver studentorganisasjonen.

Andre påpeker, ifølge The Guardian, at den nye Facebook-kampanjen oppleves som en heksejakt, der falske anklager blir postet.

I Norge

Kontroversielle oppgaver og ydmykende ritualer som utføres foran andre, er ofte starten på studentlivet. Tradisjonen strekker seg flere hundre år tilbake i tid, og lever i beste velgående - også i Norge.

- Opptaksritualene er fysiske og fornedrende. Poenget er at de skal være hemmelige. Det underbygger faktoren om at gjennomføring gir privilegiet som venter, har Thomas Brandt, førsteamanuensis i historie ved Det humanistiske fakultetet, NTNU tidligere fortalt Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media