- De kysser alteret vårt. Det er et overgrep

Opphetet på Bredtvet da katolikkene inntok Groruddalen. - Respektløst, svarte kirkevergen.

 -STATSKIRKENS VANSKJØTSEL:  Kyrre Alexander Hauge Bjerke (til venstre) og Oddvar Berge markerte Haugebevegelsens sterke motstand mot at katolikkene inntok Bredtvet kirke på Kristi Himmelfartsdag - ved statuen av Hauge Bjerkes tipptippoldefar Hans Nielsen Hauge. FOTO: JOHN TERJE PEDERSEN/DAGBLADET.
-STATSKIRKENS VANSKJØTSEL: Kyrre Alexander Hauge Bjerke (til venstre) og Oddvar Berge markerte Haugebevegelsens sterke motstand mot at katolikkene inntok Bredtvet kirke på Kristi Himmelfartsdag - ved statuen av Hauge Bjerkes tipptippoldefar Hans Nielsen Hauge. FOTO: JOHN TERJE PEDERSEN/DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kristi Himmelfartsdag var dagen da den katolske kirke etablerte seg i Groruddalen - og det i et luthersk kirkehus bygd på tuftene til siste bosted til legpredikant og lutheraner Hans Nielsen Hauge.

Altså på hellig grunn og med religiøse symboler som plutselig er overtatt av de vantroende, slik haugianerne definerer sine katolske, kristne fettere. Iallefall de to som representerte Haugebevegelsen utenfor Bredtvedt kirke i dag.

Og som ble bedt av politi og ny menighet om å flytte seg lenger unna med sitt protestbudskap til dagens pyntede kirkegjengere - fra statuen av selveste Hans Nielsen Hauge til fortauet på den andre siden av veien.

Ikke hjertelig Om ikke religionskrig - slik blir det iallefall verbal og visuell støy av en regntung helligdag over gammel luthersk grunn i multikulturelt område i hovedstaden.

Med norsk flagg, Israel-flagg, løpesedler og åpent brev til kirkevergen og Kirkelig fellesråd var det ingen hjertelig velkomst aksjonistene Oddvar Berge og Kyrre Alexander Hauge Bjerke ga sine katolske medkriste inn i «sitt» hus.

- Overgrep - Dette er en veldig trist bekreftelse på hvordan statskirken systematisk vanskjøtter både den kulturelle og lutherske arven. Og spesielt smertefullt er det å tenke på at katolikkene i dag skal kysse alteret, slik skikken deres er.

- Det er et overgrep. Det samme alteret har vært luthersk helligdom i årtier, bygd rundt en stein fra grunnmuren i huset på Hans Nielsens Hauge siste bosted nettopp her, sier de to demonstrantene til Dagbladet.

Og varsler samtidig at de skal fortsette kampen for å få annullert leiekontrakten, slik at katolikkene blir kastet ut og kirkehusets egne kan komme «hjem» igjen.

Leier ut halvfulle statskirker Bakgrunnen for dagens hamskifte i Bredtvedt kirke, der Den katolske kirkes sterke vekst i Oslo-området, i hovedsak på grunn av arbeidsinnvandring fra Øst-Europa.

Det krever flere kirker. Og statskirken leier ut kirkebygg der utviklingen har gått motsatt vei med mer glisne benkerader.

Men at akkurat Bredtvet kirke er blant de utvalgte gudshus med nytt innhold, er uakseptabelt for Berge og medaksjonist Hauge Bjerke, som attpåtil er tipptippoldebarn av næringsgrunderen og lekpredikanten Hans Nielsen Hauge, med sokkel og statue utenfor det nye katolske treffstedet.

- Valgerd velsignet dette Og prominente gjester som var invitert til den katolske kirkeinnvielsen i dag, fikk sine pass påskrevet av demonstrantene på veien inn i Bredtvedt kirke.

Særlig de to tidligere Kristelig Folkeparti-politikerne og seinere kirkevergene Valgerd Svarstad Haugland og Robert Wright.

- Det var Svarstad Haugland som velsignet denne omorganiseringen av kirkens hus da hun var kirkeverge. Hun bare snudde seg uten å svare oss da hun kom. Hennes etterfølger Robert Wright sa at vi oppførte oss respektløst. Og da spør jeg dere tilbake om hvem som har oppført seg respektløst i denne saken, sier Berge til Dagbladet.

Smilte - etterpå Tonen var en anelse mer forsonlig etter den katolske innvielsen, ifølge Berge, som ringer Dagbladet tilbake.

 - ALLE KAN YTRE SEG:  Politioverbetjent Arild Kragset jobber forebyggende i religiøse miljøer i Groruddalen, og møtte opp til katolsk innvielse av Bredtvet kirke. FOTO: JOHN TERJE PEDERSEN/DAGBLADET.
- ALLE KAN YTRE SEG: Politioverbetjent Arild Kragset jobber forebyggende i religiøse miljøer i Groruddalen, og møtte opp til katolsk innvielse av Bredtvet kirke. FOTO: JOHN TERJE PEDERSEN/DAGBLADET. Vis mer

- Svarstad Haugland ville fortsatt ikke kommentere noe. Men hun smilte da iallefall, og stilte opp på et bilde sammen med den katolske biskopen Bernt Eidsvig. Jeg gratulerte forøvrig Eidsvig med innvielsen, sier Berge.

- Hvorfor demonstrerte dere med Israel-flagg i dag?

- Fordi Jesus var jøde og kom derfra, svarer Berge. Og Hauge Bjerke legger til et snev av ironi: - Norsk flagg fordi 17. mai er bursdagen min.

Og Berge argumenterer for to utsagn som skal ha falt det siste halvåret.

- Mest betydningsfulle nordmann - Tidligere statsråd Erik Solheim sa på et seminar i Oslo nylig at Hans Nielsen Hauge er den mest betydningsfulle nordmann som har levd i nyere tid. Og den siste sognepresten i den gamle menigheten her, Bjørn-David Haraldsen, sa i en tale at det var en smertefull prosess å avvikle, verre enn miste sitt eget barn.

- Er dere selv medlemmer av den norske statskirken - og har dere noen tilknytning til Bredtvet kirke ?

- Jeg selv var på endel gudstjenester her inntil for fem-seks år siden. Nå går vi begge i Filadelfia. Vi er begge medlemmer i statskirken, mest for protest, svarer Kyrre Alexander Hauge Bjerke.

Strømmet til Dagbladet var tilstede da katolske kirkemedlemmer strømmet til for å være med på innvielsen. Det gikk fredelig for seg.

En anonym representant for den katolske menigheten sto utenfor kirken sammen med politioverbetjent Arild Kragset fra Stovner politistasjon.

- Jeg kan ikke uttale meg om noe. Dere får heller kontakte sogneprest Phu Ngyien etterpå, sier menighetens mann.

Den blide politioverbetjenten prater villig.

- Skal være lov å ytre seg - Jeg jobber forebyggende i religiøse miljøer i Groruddalen, og derfor er jeg her i dag for å ønske velkommen, uavhengig av patruljen som ba demonstrantrene finne sin plass. De kom fordi det var et stort arrangement her i dag. Kirken ser ut til å bli fullsatt.

- Det har nok kommet mellom 300 og 500 mennesker hit. Det skal være lov å ytre seg i Norge, og alt har gått fredelig for seg, sier politioverbetjent Kragset til Dagbladet.

 ISRAELSK OG NORSK FLAGG:  Kyrre Alexander Hauge Bjerke (til høyre) orienterer Dagbladet om symbolbruk under dagens demonstrasjon ved Bredtvet kirke. FOTO: JOHN TERJE PEDERSEN/DAGBLADET.
ISRAELSK OG NORSK FLAGG: Kyrre Alexander Hauge Bjerke (til høyre) orienterer Dagbladet om symbolbruk under dagens demonstrasjon ved Bredtvet kirke. FOTO: JOHN TERJE PEDERSEN/DAGBLADET. Vis mer

Og konstaterer at nå er også katolikkene etablert i Groruddalen, sammen med muslimer, hinduer og en rekke ulike kirkesamfunn.    

 SMILTE ETTERPÅ:  Tidligere KrF-leder, statsråd og krikeverge - nå fylkesmann - Valgerd Svarstad Haugland fikk det glatte lag av Hauge-aksjonistene i dag. Hun skal ha smilt etter den katolske innvielsen på luhersk grunn. ARKIVFOTO: NINA HANSEN/DAGBLADET.
SMILTE ETTERPÅ: Tidligere KrF-leder, statsråd og krikeverge - nå fylkesmann - Valgerd Svarstad Haugland fikk det glatte lag av Hauge-aksjonistene i dag. Hun skal ha smilt etter den katolske innvielsen på luhersk grunn. ARKIVFOTO: NINA HANSEN/DAGBLADET. Vis mer