De lager FORBUDT musikk

Når Ciwan Haco og Paolo Vinaccia i august er klar med sin nye CD, er de sikre på mottakelsen: Den vil bli forbudt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ikke i Norge, men i Hacos hjemland - den tyrkiske delen av Kurdistan. - Vi skal få musikken inn dit likevel, sier den kurdiske musikeren.

I Norge vil CD-en sannsynligvis bli gitt ut av Rikskonsertene. For som produsent, medkomponist og musiker Paolo Vinaccia sier:

- Vanlige plateselskaper er bare interesserte i penger - og jeg tror ikke det er noen penger å tjene på dette.

Gratis innsats

Nei, for akkurat nå er det viktigste for de to musikerne å tjene en god sak: Kampen mot krig og urettferdighet.

CD-en er laget på rekordtid med frivillig innsats fra musikere som Knut Reiersrud, Bendik Hofset, Audun Erlien, Mikhail Alperin og Filharmoniens kammerkor.

Musikken er snekret sammen i studio, og tekstene stammer fra den kurdiske eksil-forfatteren Mehmed Uzuns bok om fem kurdiske geriljakrigere som vinteren 1993 ble drept av fem tusen tyrkiske soldater.

- Det var en tragedie, men vi forsøker likevel å formidle håp. Krigen i Kurdistan må stoppes - kurderne er trette av kamp - det kan ikke fortsette slik, sier Ciwan Haco.

Viktig budskap

Haco har de siste fem årene bodd i Stavanger, men turnerer blant eksil-kurdere i hele Vest-Europa. Sangene hans er kjent i det kurdiske miljøet, men han håper å nå fram med sitt fredsbudskap både til landsmenn og andre nasjonaliteter.

Derfor vil Uzuns tekster blir oversatt til flere språk og lagt ved CD-en når den kommer i salg.

- For meg er ikke musikk bare dans og glede, men også et middel til å formidle viktige budskap, sier han.

- Men hva slags musikk blir dette?

- Musikken har bare et språk og det er internasjonalt. Jeg har alltid spilt med europeiske musikere og leter etter den miksen som gjør at musikken kan nå fram til alle, sier Ciwan Haco.

Umulig

De aller første som får høre musikken til Uzuns bok er fem tusen kurdiske studenter samlet i Berlin til helga. Så starter arbeidet med å spre budskapet videre.

Å få den nye CD-en utgitt i Tyrkia blir vanskelig, i de kurdiske områdene blir det umulig. Men én ting er Ciwan Haco sikker på:

- Mitt folk skal få høre denne musikken. Om det blir fra piratkopier, så spiller det ingen rolle. Du trenger ikke å spørre hvordan, men denne musikken skal fram til Kurdistan.

- Kan du reise dit selv?

- Nei, det er umulig. Men jeg har en drøm, og det er å stå på en stadion i Kurdistan å spille. Det er min drøm.

SMUGLES INN: Paolo Vinaccia og Ciwan Haco har laget en CD-innspilling med tekster fra krigen i tyrkisk Kurdistan. CD-en må smugles inn i til det kurdiske publikum. Foto: FREDRIK NAUMANN