De lange knivers natt

PARIS/OSLO (Dagbladet): Angriperne kom ved 18-tida, da innbyggerne i de fire landsbyene akkurat hadde brutt fasten. Med kniver, økser, hakker og spader gjennomførte de sin voldsorgie og ga seg ikke før sola sto opp. 412 algeriere, menn, kvinner og barn, var brutalt slaktet ned.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

De drepte i Algeries hittil blodigste massakre i Relizane-regionen natt til onsdag kan være ofre for en særdeles grusom hevnaksjon.

Ulike fraksjoner i geriljaen kjemper nå om makten i den vestlige delen av landet. Den islamske redningshæren, AIS, har hittil kontrollert denne delen av Algerie.

AIS har forhandlet med myndighetene og inngått en ensidig våpenhvile.

Omfanget av massakren ble først kjent i går, da også øyenvitneskildringer dukket opp i algerisk presse. Overlevende forteller de mest grusomme historier.

- Skåret i biter

Mange av de døde ble skåret i småbiter. Spedbarn ble knust mot husveggene. Mange av de som ble funnet, var halshogd eller hadde fått strupen skåret over.
- I ett hus fant jeg 50 lemlestede lik, i et annet 30, forteller Hadj Muhammed, en av de overlevende i landsbyen Khorba. Der ble 176 mennesker slaktet ned, denne første dagen i muslimenes hellige fastemåned ramadan.

- Jeg klarer ikke å bli kvitt lukten av blod, sa en sykepleier før hun brast i gråt. Hele blusen hennes var rødfarget av blod.

Alger-avisa Liberté, som brakte opplysningen om alle de døde, fortalte at tallene var basert på intervjuer med overlevende på stedet og på sykehusene i området.

- Snart ferdige

Hjelpearbeidere kom til de fire landsbyene rett etter at gjeningsmennene hadde stukket av.

- Vi er snart ferdige her, sa en av terroristene gjennom sin walkie-talkie før han forsvant.

Mange titalls skadde ble brakt til sykehus. Mange av de som var skåret opp, ble sydd igjen før de ble gravlagt.

En av de overlevende i Khourba forteller at tolv unge jenter ble kidnappet. De mishandlede og oppskårede likene ble funnet litt seinere.

Mer enn 80 000 mennesker er drept i Algerie siden 1992. 1600 jenter er blitt bortført, voldtatt og seinere drept.
Relizana-området har hittil vært spart for slike massakrer.

For to måneder siden begynte det å dukke opp pamfletter. Oran, 100 kilometer vest for området der massakrene fant sted, er vital for Algeries olje- og gassindustri.

- Middag i Oran

- Vi kommer snart. Vi hadde frokost i Alger. Nå skal vi spise middag i Oran, sto det. Undertegnet: De væpnede islamske grupper, GIA.

GIA er regimets hovedfiende i den blodige borgerkrigen. Gruppene har påtatt seg ansvaret for de mest grusomme massakrene. GIA fører en hellig krig, jihad, mot «de urene».

Drevet vestover

Gruppenes ledere, emirene, kontrollerer hver sin del av landet. GIA har lenge kontrollert området rundt Alger og herjet som verst på Mitidja-sletta. Der har hæren i de siste månedene satt inn sine største offensiver mot GIA, og har nå trolig drevet de blodige gruppene vestover i landet.

Men der er AIS dominerende. De fire landsbyene der massakrene fant sted natt til onsdag var AIS-vennlige, ifølge den franske TV-kanalen France 2.

GIA tåler ikke at AIS har inngått våpenhvile og kan ha bestemt seg for å slakte de 412 landsbyboerne i en ren hevnaksjon.

I SORG: </B>Slektninger og venner tar farvel med et av ofrene for terroren i Algerie, en ti år gammel gutt. Han ble drept i landsbyen Chebli 15 km sør for Alger fredag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer