- De latterliggjør en helt vanlig jobb

Ståle Snartland, fabrikksjef på Sunda der man lager «Banos», mener bananskrelle-jobben blir latterliggjort av «Uppdrag Granskning».

OSLO 20110207: OSLO 20110207: Ståle Snorteland er fabrikksjef på Sundafabrikken i Oslo. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
OSLO 20110207: OSLO 20110207: Ståle Snorteland er fabrikksjef på Sundafabrikken i Oslo. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- En helt vanlig industriarbeiderjobb blir latterliggjort. Vi inviterte «Uppdrag Granskning» inn i vår fabrikk i forbindelse med en reportasje om ungdomsledighet i Sverige. Det er en kjempemulighet for disse menneskene å kunne finne helt greie jobber i Norge, sier Snartland til Dagbladet.

Snartland mener journalist Janne Josefsson var nedlatende overfor jobben svenske ungdommer gjør på Sunda-fabrikken som produserer det tradisjonsrike pålegget «Banos».

- Hva tenker du om at det å ha en vanlig jobb ikke er «bra nok»?

- Det er trender i samfunnet. Nå skal alle være akademikere, men alle kan ikke være direktører eller ledere. Jeg opplever at mine arbeidere er veldig stolte over jobben sin, sier Snartland, som mener Josefsson ser ned på alle industrijobber.

Linnéa (20) jobber som bananskreller: - Nordmenn er «tjukke i huet» og late

Avviser kritikken «Uppdrag Granskning»-journalist Janne Josefsson sier at han ikke kjenner seg igjen i kritikken.

- Jeg vil ikke latterliggjøre svensk ungdom som skreller bananer i Norge. Jeg ser heller ikke ned på alle industrijobber. Jeg forstår at de svenske ungdommene tar hvilken jobb som helst, jeg bare forteller hvordan norske ungdommer reagerer når de ser bildene fra fabrikken, sier Josefsson til Dagbladet.

- Det at de skreller bananer vekker sterke følelser. Enkelte av ungdommene tenker sikkert at de har tatt en jobb de aldri ville tatt i en annen sammenheng. Svenske ungdommer utnyttes, de er sviktet av Sverige som har en av de høyeste ungdomsledighetene i hele EU.

Josefsson forteller at det er store forskjeller på det svenske og det norske arbeidsmarkedet.

- Vikarbyråene fungerer annerledes i Sverige enn i Norge. I Sverige er man garantert en fast lønn og har en trygghet, mens i Norge sitter svenske ungdommer og venter på telefon om morgenene - uten å få jobb i blant. Norske ungdommer ønsker ikke å ta de dårligste jobbene i restaurantbransjen og industrien, men svenskene har ikke noe valg.

KLASSIKER: Det norske bananpålegget «Banos» består av en tredel banan. Produksjonen er så liten at bananene skrelles manuelt. Foto: Stabburet
KLASSIKER: Det norske bananpålegget «Banos» består av en tredel banan. Produksjonen er så liten at bananene skrelles manuelt. Foto: Stabburet Vis mer