Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- De leker klimapolitikk på Johan Sverdrup

Kraft fra land til første fase av Johan Sverdrup-feltet har satt sinnene i kok. - De leker klimapolitikk, sier Trygve Hegnar.

KLIMA: Trygve Hegnar er kritisk til elektrifisering av Johan Sverdrup. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
KLIMA: Trygve Hegnar er kritisk til elektrifisering av Johan Sverdrup. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Statoils konseptvalg for første utbyggingsfase av Johan Sverdrup-feltet ble klart torsdag morgen. Selskapet og partnerne går inn for at de fire installasjonene på feltet - prosessplattform, boreplattform, stigerørsplattform og boligplattform - forsynes med kraft fra land.

En omformer på Kårstø skal levere likestrøm til omformer på stigerørsplattformen og sikre rundt 80 MW og ifølge Statoil vil den valgte løsningen med kraft fra land kun for Johan Sverdrup i første fase redusere de totale CO2-utslippene fra Utsirahøyden med 60-70 prosent.

- Går man for områdeelektrifisering kan man redusere utslippene med hele 90 prosent, uttalte Øyvind Reinertsen, direktør for Johan Sverdrup-utbyggingen i Statoil.

- De leker klimapolitikk Norge er i dag en betydelig eksportør av CO2-fri vannkraft. Hvis store mengder av vår vannkraft skal gå til oljeplattformene for å erstatte CO2-utslipp fra gassen der, i stedet for å bli eksportert til Tyskland, vil jo Tyskland måtte produsere mer kullkraft, som gir store CO2-utslipp, og gassen som ikke blir energi på norsk sokkel, blir CO2-utslipp i kjøperlandene (gassen vil jo bli solgt), skriver Trygve Hegnar på lederplass i Finansavisen lørdag.

Hadde Norge brukt pengene på å kjøpe klimakvoter i andre land, ville trolig reduksjonen i globale CO2-utslipp blitt mangedoblet, skriver Hegnar og er oppgitt over miljøbevegelsen og opposisjonen på Stortinget.

- De leker klimapolitikk, sier Hegnar.

- Kortreist kraft er best - Det beste hadde vært å bruke moderne kombikraftløsning med både gass og dampturbiner, sier adm. direktør Pål Kloster i Halvorsen TEC til Finansavisen.

Han kaller dette kortreist kraft, og selskapet hans leverer både varmegjenvinningsanlegg for gassturbiner og gassfyrte kjeler til oljeindustrien.

- Hvis du har en ekstra megawatt vannkraft er det mye bedre for klimaet å eksportere den til EU der den kan erstatte kullkraft, mener han.

- Jeg stiller gjerne opp for politikere som trenger litt voksenopplæring på dette feltet, sier Kloster til avisen.

Flere nyheter Beckham gav datteren gave til 6 mill.
Økonomer ønsker økt skatt på eiendom
Ica-sjefen dypdykker inn i "nei"

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!