De lekkede e-postene førte til anklager om valgfusk og tvang Demokratenes leder til å gå. Nå får hun ny jobb av Clinton

Wikileaks-lekkasjen har sendt sjokkbølger gjennom i Demokratenes parti-apparat.

MÅTTE GÅ: Debbie Wasserman Schultz, generalsekretæren i den demokratiske nasjonale komité, ble tvunget til å gå av etter Wikileaks-lekkasjen av over 19 000 e-poster fra toppledelsen i Det demokratiske partiet. De mer enn antyder at ledelsen motarbeidet Bernie Sanders' valgkamp. Nå har hun fått ny jobb. Hos Hillary Clintons valgkamp-apparat, det samme apparatet hun beskyldes for å ha hjulpet under det som skal være en nøytral nominasjonskamp. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix
MÅTTE GÅ: Debbie Wasserman Schultz, generalsekretæren i den demokratiske nasjonale komité, ble tvunget til å gå av etter Wikileaks-lekkasjen av over 19 000 e-poster fra toppledelsen i Det demokratiske partiet. De mer enn antyder at ledelsen motarbeidet Bernie Sanders' valgkamp. Nå har hun fått ny jobb. Hos Hillary Clintons valgkamp-apparat, det samme apparatet hun beskyldes for å ha hjulpet under det som skal være en nøytral nominasjonskamp. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Landsmøter skal skape entusiasme og samhold. Men i forkant av Det demokratiske partiets landsmøte som begynner i dag, har en e-post-lekkasje sendt sjokkbølger gjennom partiet.

På fredag publiserte gruppa Wikileaks 19 252 e-poster og 8034 vedlegg fra toppledelsen i Det demokratiske partiet. E-postene mer enn antyder at partiledelsen aktivt motarbeidet Bernie Sanders' (75) valgkamp for å bli Demokratenes presidentkandidat.

VALGKAMP: Bernie Sanders støtter nå Hillary Clinton etter at hans eget kandidatur ikke fikk nok delegater. Foto: NTB Scanpix
VALGKAMP: Bernie Sanders støtter nå Hillary Clinton etter at hans eget kandidatur ikke fikk nok delegater. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det har ført til anklager om korrupsjon og valgfusk, og førte til at Debbie Wasserman Schultz, generalsekretæren i den demokratiske nasjonale komité, ble tvunget til å gå av.

Nå får Wasserman Schultz ny jobb i Hillary Clintons valgkamp-apparat, den samme kampanjen hun og resten av toppledelsen i partiet har blitt anklaget for å hjelpe i valget mellom Sanders og Clinton.

Det melder Associated Press, som skriver at Clinton beskriver Wasserman Schultz som hennes «langvarige venn».

USA-ekspert Hilmar Langhelle Mjelde beskriver e-post-lekkasjen og det som framgår av den, som alvorlig.

- E-postene viser at det ikke var en reell nøytral kamp mellom de demokratiske kandidatene, og at toppledelsen hadde en forhåndsfavoritt. Det som er alvorlig er at kandidatene i utgangspunktet skal delta i nominasjonskampen på like vilkår, sier Mjelde, forsker ved Rokkansenteret, til Dagbladet.

- Det er jo dette Sanders-gjengen har sagt hele tida, at det interne systemet er rigget, legger Mjelde til.

Debatter få kunne se

Han gir dem til en viss grad rett i noe av kritikken deres, og peker særlig på gjennomføringen av debattene mellom Clinton og Sanders som eksempel.

VIL BRÅKE: Bernie Sanders-tilhengerne vil trolig lage bråk under Demokratenes landsmøte, tror USA-kjenner Jan Arild Snoen. Spørsmålet er hvor mye. Foto: NTB Scanpix
VIL BRÅKE: Bernie Sanders-tilhengerne vil trolig lage bråk under Demokratenes landsmøte, tror USA-kjenner Jan Arild Snoen. Spørsmålet er hvor mye. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det ble gjennomført få debatter, og det ble lagt på dager hvor det var presumptivt færre seere - for eksempel samtidig som en stor sportsbegivenhet. Debattene ble sett på som en risiko for Clinton, som selv om hun er en suveren debattant, ikke hadde mye å hente i debattene.

Hvor mye utslag den angivelige motarbeidelsen fra toppledelsen i Det demokratiske partiet har hatt å si for valget, er imidlertid uvisst.

- Prosessen er veldig demokratisk. Det er direkte valg, sier Mjelde og sikter til nominasjonssystemet.

- Valget ble ikke påvirket

Jan Arild Snoen, journalist og USA-kjenner, mener også at den direkte eller indirekte støtten til Hillary Clinton fra toppledelsens side har hatt lite å si for selve kandidatvalget.

- Gjennomføringen av valget ble ikke påvirket av dette, i alle fall ikke i vesentlig grad. Det er først og fremst et forsøk på å påvirke utfallet av nominasjonen. Det burde de ha holdt seg unna, og det er derfor at dette er et problem. Det er særlig et problem fordi det kommer i opptakten til landsmøtet, sier Snoen.

Motivasjonen for å angivelig motarbeide Sanders, var aldri basert i frykt for at 75-åringen faktisk skulle vinne nominasjonen, mener Mjelde.

- Den reelle frykten var at han skulle svekke Clinton for mye med sine mange tøffe angrep på henne. I slike valg er det som regel en etablissement-favoritt og en opprører. Demokratene trodde han bare kunne gjøre skade, og han har vært en stein i skoen for Clinton hele veien, sier forskeren.

Sanders taler i dag

Sanders skal etter planen tale i dag, når Demokratenes landsmøte åpner i Philadelphia. USA-kjenner Snoen mener Sanders-tilhengerne på bakgrunn av e-post-lekkasjen har fått mer å være sure for.

- Så får vi se hvor mye Sanders-tilhengerne vil bråke. Det er allerede demonstrasjoner utafor som består av en hard kjerne demokrater langt til venstre som uansett ville ha demonstrert. De har fått litt mer å demonstrere for, sier Snoen.

Men generalsekretæren Wasserman Schultz har allerede gått av - den største skalpen er tatt, en avgang Snoen beskriver som beleilig.

- Hun har blitt ansett som en dårlig leder ganske lenge, og det har vært snakk om å fjerne henne tidligere, men Obama har ikke villet bruke noe kapital på det, sier USA-kjenneren.

Simonsen: - Det blir reality i stedet for politikk. Jeg tror det begynner å synke inn nå at dette faktisk kan bli farlig

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer