«De lekte med pistolene for å vise at de kunne drepe meg»

STOCKHOLM (Expressen/Dagbladet): I fire døgn lå Erik Westerberg (23) bundet fast til ei seng med bevæpnede vakter rundt seg. Det eneste han fikk var vann og brød. Her forteller han om de grusomme døgnene i kidnappernes leilighet. To eksjugoslaver ble i går siktet for kidnappingen av 23 år gamle Erik Westerberg. Han tilhører en av Sveriges rikeste familier og er venn med den svenske prinsessen Madeleine. Kidnapperne hadde løsepengene på seg da de ble pågrepet utenfor Paris. Les den utrolige historien slik Erik Westerberg opplevde det.  

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Erik Westerberg tar imot oss i familiens hus i Stockholm.

- Jeg er fortsatt i sjokk. Jeg klarer ikke gråte, selv om alle andre gjør det. De neste dagene skal jeg bruke til å snakke med mine nære og kjære. Politiet mener det er den beste måten å bearbeide alt jeg har opplevd på, sier Erik Westerberg.

Han er fortsatt sliten etter dagene i kidnappernes varetekt, og ber oss om å ikke ta bilder av han her hjemme.

Fredag slapp kidnapperne han fri. Politiet hadde fått tips om hvem som sto bak bortføringen, og like etter at Erik var ute ble flere mistenkte arrestert. Det svenske politiet samarbeidet med kolleger i Luxemburg og Frankrike i den omfattende aksjonen.

Ble bundet

Mandag formiddag ble Erik Westerberg kidnappet.

- Først trodde jeg det var en spøk, men da de rope «hold kjeft» til meg skjønte jeg at det var alvor. Jeg var da sikker på at de skulle rane meg, ta bilen eller leiligheten. Men da de tok meg med, skjønte jeg at jeg var kidnappet, sier han.

Erik kan ikke fortelle alle detaljene rundt bortføringen. Politiet har bedt ham og familien om å ikke gjøre det.

- De dekket til øynene og munnen min. Jeg åpnet ikke øynene en eneste gang før de slapp meg fri.

- Bandt de deg?

- Jeg var bundet og måtte ligge stille på ei seng hele tida. Det er jeg vanligvis ganske god til, men å ikke røre seg i det hele tatt... jeg forsøkte hele tida å tenke på noe annet.

- Hva tenkte du på?

- En tredjedel av tida var jeg helt borte. Det føltes som om jeg ikke var i rommet i det hele tatt. Jeg tenkte meg til en helt annen plass, en fin, stille plass. Resten av tida tenkte jeg på alt jeg skulle gjøre når jeg kom ut. Jeg trodde jo at politiet ikke var koblet inn og at jeg ikke måtte si noe til noen om kidnappingen etter at jeg hadde sluppet fri. I de verste stundene tenkte jeg at jeg kom til å dø. Jeg stirret rett fram hele tida, selv om jeg ikke kunne se. Alt var svart.

- Fikk du noe å fordrive tida med?

- På onsdag fikk jeg en radio. Det var fint. Da kunne jeg høre om det var dag eller natt, morgen eller kveld. Før det hadde jeg ikke aning om hvilken tid på døgnet det var, sier han.

Erik fikk bare brød å spise.

- På tirsdag fikk jeg en sånn matpakke som man kjøper på bensinstasjoner. På onsdag spiste jeg to skiver med en halv salami, og det samme fikk jeg torsdag. Også fikk jeg vann. Det var en veldig fin kur. Jeg har tatt av tre kilo på under ei uke.

Lekte med våpen

- Mishandlet de deg fysisk?

- De truet meg hele tida, men slo meg aldri. De var bevæpnet og lekte med våpnene sine for å skremme meg. For å vise at de kunne drepe meg hvis de ville.

- Hva var det du gledet deg mest til når du ble satt fri?

- Å se. Jeg ville bare ta av meg maska og få åpne øynene. Siden mandag har jeg hatt på meg ei teipmaske og ei lue utenpå der igjen. Det var veldig varmt, så varmt at jeg fikk feber av det. - Etter at kidnapperne slapp deg løs måtte du vente en stund på politiet, hva gjorde du da?

- Røykte tre sigaretter, også fikk jeg politiet til å ta meg med på McDonald's.

Da kidnapperne slapp ham, spurte de om å få mailadressen til Erik slik at de kunne holde kontakt. Erik har ikke tenkt å gjenoppta den kontakten.

POLITIAKSJON: Svensk politi aksjonerte fredag mot en leilighet i Sköldsgatan i Stockholm, hvor flere mistenkte eks-jugoslaver skal ha holdt til. Politiet har arrestert vel ti personer i Sverige og Luxembourg i kidnappingssaken.