Live-published photos and videos via Shootitlive

De lenkes fast av sine egne familier fordi folk er redde for dem. Bli med på innsiden av Indonesias sinnssykehus

- Jeg vil at folk skal være klar over at dette skjer bare noen kilometer unna når de koser seg på stranda i Bali, sier fotografen. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Siden 2011 har han reist verden rundt for å vise fram hvordan mentalt syke personer behandles rundt omkring i verden.

Nå er den prisbelønte sveitiske fotografen Scott Typaldos klar med en ny bildeserie som sjokkerer.

Bildene er tatt i Indonesia, og viser hvordan folk med psykiske lidelser behandles i det fattige landet, som også er et populært land for norske turister.

- Noen ganger har de ingen diagnose. Det er vanskelig å si om de var mentalt syke til å begynne med eller om de har blitt det. Mange av dem lever under forhold som kunne gjort deg og meg gal også, sier fotografen til Dagbladet.

Lenker fast egne barn

Mange av de sterke dokumentarbildene er tatt på institusjoner, men en god del av dem er også gjort i private hjem.

LENKES FAST: Det er ikke uvanlig at mentalt syke lenkes fast av frykt for at de skal skade seg selv eller andre. Foto: Scott Typaldos. 
LENKES FAST: Det er ikke uvanlig at mentalt syke lenkes fast av frykt for at de skal skade seg selv eller andre. Foto: Scott Typaldos.  Vis mer

Mange steder finnes det nemlig ikke noe helsetilbud til psykisk syke mennesker, og det blir familiens ansvar å ta hånd om dem.

Slik ender de med å bli lenket fast eller satt i bur av egne familier fordi folk er redde for dem.

I fjor meldte reisebyrået Ticket Feriereiser, som operer feriereiser i Norden, om 257 prosent økning på vinterreiser til ferieparadiset Bali.

Typaldos håper å bevisstgjøre turistene.

SOMMERFUGLER: Scott Typaldos har kalt fotoprojektet sitt Butterflies. Bildene fra Indonesia er fjerde kapittel. Foto: Scott Typaldos. 
SOMMERFUGLER: Scott Typaldos har kalt fotoprojektet sitt Butterflies. Bildene fra Indonesia er fjerde kapittel. Foto: Scott Typaldos.  Vis mer

- I noen situasjoner har jeg sett mødre som lenker sine egne barn fordi de blir presset av samfunnet rundt dem, og det er fordi de ikke har noe alternativ. Jeg tror bildene kan legge press på myndighetene til å endre dette. Indonesia er et stort turistland for europeiske turister, og jeg vil at folk skal vite at dette skjer bare noen få kilometer unna dem når de koser seg på stranda i Bali, forklarer Typaldos.

Han har tidligere vært i land som Togo, Ghana, Kosovo, og Bosnia. Bildene fra Indonesia ble tatt i fjor, men fikk stor oppmerksomhet i Washington Post for bare noen dager siden.

- Indonesia var et klart valg i Asia fordi det er et land som statistisk sett skiller seg ut for brudd på menneskerettighetene, sier han.

Religion forverrer

Han ser ett fellesstrekk mellom de vestafrikanske landene og Indonesia: Religion er med på å forverre situasjonen for de syke.

- I Vest-Afrika og i Indonesia tror mange fortsatt at folk er besatt av demoner. Dermed får du mange svindlere, for eksempel gjennom institusjoner som ledes av spirituelle ledere som skal helbrede folk, men som egentlig bare lenker dem fast, sier Typaldos.

BRUTALT: I enkelte deler av Indonesia behandles mentalt syke som dyr. Foto: Scott Typaldos. 
BRUTALT: I enkelte deler av Indonesia behandles mentalt syke som dyr. Foto: Scott Typaldos.  Vis mer

I løpet av to-tre år håper han å samle bilder fra hele verden i en bok, som skal utgis.

Gir ut bok

Målet er å skape oppmerksomhet om hvordan psykisk syke behandles i forskjellige land.

- Jeg synes arbeidet er viktig fordi verden blir mer forskjellig. Disse folkene har akkurat de samme sykdommene som vi har i vesten. Det er hvor du bor som bestemmer om du skal leve i helvete eller på en skikkelig institusjon.

Han påpeker at det faktisk ikke er mye penger eller innsats som skal til for å bedre situasjonen for mange av de psykisk syke. En enkel antipsykotisk medisin kunne befridd flere av dem fra lenkene, påpeker han.

- Det er enklere å løse enn mange andre problemstillinger, sier han.