- De lever med svensk lov

- Svensk lov som gjelder i Malmø, sier medlem av delegasjonen i Rosengård.

- De lever med svensk lov
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

MALMÖ (Dagbladet.no): Fremskrittspartiet besøker i dag flere institusjoner i den svenske bydelen Rosengård for å oppleve forholdene på nært hold.

Siv Jensen beskrev i slutten av februar bydelen som et sted der «sharia-loven har overtatt fullstendig og hvor svensk lov er satt til side. Det er hverdagen i Sverige, mine damer og herrer».

Med seg har de lokale politikere og et anselig kobbel journalister fra både Sverige og Norge. Dagens startet hos brannvesenet, som har opplevd steinkastende ungdommer under oppdrag i Rosengård, deretter til Islamic Center og videre til den lokale barneskolen.

Imam-lærer
Skolen er kjent for å ha en imam ansatt som lærer.

STORT OPPBUD: Mange svenske medier fulgte også med da Frp-delegasjonen besøte barneskolen i Rosengård.
STORT OPPBUD: Mange svenske medier fulgte også med da Frp-delegasjonen besøte barneskolen i Rosengård. Vis mer

- Imamen var helt imot muslimske friskoler fordi de hindrer integrering, sier medlem i justiskomiteen Solveig Horne til Dagbladet.no.

- Stemmer kritikken Siv Jensen kom med?

Malmø og Rosengård:

Malmö:
• Innbyggertall: 280 801
• Antall født i utlandet: 80 000 (28 %).
• 174 nasjonaliteter tar i bruk 147 språk, utenom de nordiske.
• 47 % av innbyggerne er under 35 år.
• Styrende parti: Socialdemokratene

Öresundregionen er i sterk vekst, med stor etablering av bedrifter og tilflytting. 63 % jobber i privat sektor. Største andeler i handel, kommunikasjon, finans og omsorg.

Rosengård:
• Innbyggere i Rosengård: 21 904
• I deler av bydelen var 85 prosent uten fast arbeid i 2005.
• Over 90 prosent innvandrertetthet.

Historisk:
• 1275: Fiskerlandsbyen Malmö omtales første gang.
• 1437: Byen får sitt byvåpen av Erik Pommern.
• 1500: Malmö har 5000 innbyggere.
• 1658: Malmö innlemmes i Sverige.
• 1915: Byen passerer 100 000 innbyggere.
• 1952: Innbyggerantallet passerer 200 000.
• 2000: Öresundforbindelsen åpnes.
• 2008: Byen har 280 801 innbyggere.

Kilde: Malmö bys hjemmesider. Alle tall fra 01.01. 2008

- Ja, i forhold til integrering. Rektor ved skolen forteller at etniske svensker flytter ut av bydelen og at mangelen på svenske barn fører til å språkforståelsen blir dårligere blant barna her.

- I tillegg segregerer folk seg internt, irakere bosetter seg i noen blokker, iranere i en annen. Slik blir det flere små gettoer i Rosengår, sier Horne.

LEVER MED SVENSK LOV: Justispolitiker Solveig Horne fra Frp har fått inntrykk at det er svensk lov befolkningen i Rosengård lever med, ikke Sharia.
LEVER MED SVENSK LOV: Justispolitiker Solveig Horne fra Frp har fått inntrykk at det er svensk lov befolkningen i Rosengård lever med, ikke Sharia. Vis mer

- Har dere fått noen avklaring på hvilke lover som gjelder i denne bydelen?

- De lever med svensk lov, fastslår Horne overfor Dagbladet.no.

75 KANALER - IKKE SVERIGE: Moskeleder Bejzat Becirov ved Islamic Center mener innvandrere som følger bedre med på politikk og samfunnsliv i sitt fødeland enn i sitt hjemland ødelegger for integreringen av barna sine.
75 KANALER - IKKE SVERIGE: Moskeleder Bejzat Becirov ved Islamic Center mener innvandrere som følger bedre med på politikk og samfunnsliv i sitt fødeland enn i sitt hjemland ødelegger for integreringen av barna sine. Vis mer

Barneekteskap
Bystyremedlem i Oslo, Mazyar Keshvari (Frp), festet seg ved problemene rundt barneekteskap i bydelen.

- De hadde oppdaget at fire barn ble forsøkt giftet bort. Så det finnes helt klart noen her som ønsker å innføre sharialover, sier han etter besøket ved skolen.

MENER FRP KAN STYRKE EKSTREMISTER: Bydelsleder Andreas Konstantinidis i Rosengård, er rystet over at  FrPs Siv Jensen sier at sharia-loven har overtatt. Han opplever det som at Frp ikke tolrerer forskjeller mellom mennesker.
Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX SVERIGE
MENER FRP KAN STYRKE EKSTREMISTER: Bydelsleder Andreas Konstantinidis i Rosengård, er rystet over at FrPs Siv Jensen sier at sharia-loven har overtatt. Han opplever det som at Frp ikke tolrerer forskjeller mellom mennesker. Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX SVERIGE Vis mer

- Men er det sharialover som gjelder her i Rosengård?

- Det er jo svensk lov som gjelder her, men i praksis så følger noen andre regler, sier Keshvari før han skal inn til et møte med bydelens politisjef.

- Frp vil assimilere
Bydelsleder Andreas Konstandinidis, som er innvalgt for Socialdemokratene, er delegasjonens guide i Rosengård.

Sharialov:

Sharia er en generell betegnelse for den religiøse loven i islam. Det dekker ikke bare religiøse ritualer, men også mange aspekter ved dagliglivet til den troende. For sunni-muslimer er kildene til islamsk lov Koranen og Hadith, de nedskrevne fortellingene om livet og tradisjonen fra profeten Muhammed.

Islamistenes krav om innføring av en ortodoks sharia i strafferetten, der pisking, steining og halshugging inngår, er ikke den eneste veien til vannhullet (eller frelsen) , som sharia gjerne oversettes med. Det er stor uenighet i den muslimske verden om hvor strengt lovene skal tolkes.

- Å ønske å innføre sharia kan bety ønske om å islamisere hele lovverket, strafferetten inkludert, eller det kan bety at man ønsker sharia i familieanliggender, sier førsteamanuensis i interreligiøse studier Oddbjørn Leirvik til Dagbladet.no.

I land i dag brukes sharia i familielovgivningen, mens øvrige rettsområder er sekularisert. Man risikerer ikke å få hendene avkuttet om bryter straffeloven i Tunisia, men selv her har kvinner mye vanskeligere for å få skilsmisse enn menn.

Andre steder legger man sharia til grunn i strafferetten. Saudi-Arabia tolker loven mest konservativt. For tyveri kan man få hendene sine kappet av, bli halshugget og steinet.

Etter revolusjonen i Iran 1979 innførte presteskapet et religiøst lovverk der steining på gatehjørner skal virke allmennpreventivt.

Han er glad for at Frp kom på besøk, men opplever at partiet ikke vil ha integrering, men assimilering av innvandrere.

- Det går opp for meg underveis i dag at de snakker om et samfunn der man ikke skal tolerere ulikheter. Det vil de garantert mislykkes med, fordi vi lever i en annen verden nå.

- Men enda mer alvorlig er at de vil provosere radikale muslimer som kanskje får enda større oppslutning blant lite religiøse mennesker som opplever at de tråkkes på, sier Konstandinidis til Dagbladet.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer