Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

De lever på kanten av stupet, men nekter å flytte. Myndighetene frykter katastrofal kollaps

Trues av El Niño.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Pacifica utenfor San Francisco har beboerne lenge kunnet nyte en fabelaktig havutsikt helt på kanten av klippene ut mot Stillehavet.

Men nå ser det ut til at denne utsikten snart er historie. I alle fall for de som holder til helt ytterst på kanten.

Denne uka erklærte myndighetene at så mange som 20 av enhetene står i fare for å rase ut i det som blir omtalt som en «katastrofal kollaps», og at beboerne dermed blir bedt om å flytte ut.

- Elsker å bo her Likevel er det ikke alle som velger å ta denne advarselen til etterretning. En av dem som blir boende på tross av myndighetenes advarsel er Michelle Mackay. Hun forteller til NBC at hun tror hun skal være i stand til å komme seg ut dersom uhellet virkelig skulle inntreffe.

- Jeg elsker å bo her, og jeg er ikke villig til å flytte. De sier at vi må komme oss ut herfra. Hvorfor det? Alt kommer ikke til å rase ut på ti sekunder. Vi har masse tid på oss til å komme oss ut døra, sier hun.

En annen av de som holder til i leilighetene, en mann ved navn Jeff Bowman, sier seg enig med Mackay.

- Alt skjer for en grunn. Men når det er sagt, så tror jeg at de gjør et større nummer av dette enn de trenger å gjøre.

Billig å bo Uavhengig av Mackay eller Bowman - faren for en kollaps er høyst reell. Siden 2003 har klippeveggen rett og slett begynt å gå i oppløsning da været har blitt voldsomt.

Riktig ille ble det i forrige uke, da en storm forårsaket av El Niño fikk store stykker til å rase ut. Alt ble filmet av en drone.

Bart Willoughby er ansatt av de som eier eiendommen til å assistere med å sikre den mot erosjon. Han forstår godt at mange av beboerne kvier seg for å flytte.

- Hvor ellers kan man leve langs kysten som dette for 1500 dollar (13 000 kroner) i måneden? Dette er som et Malibu for fattige, sier han.

El Niño Helt siden i vår har klimaforskere verden over snakket om at årets utgave av El Niño vil bli en av de kraftigste som noen gang har blitt registrert, og det er blant annet den som nå truer boligene i California.

- El Niñoen som har inntruffet nå er den kraftigste vi noensinne har målt. Den påvirker halve kloden, fortalte klimaforsker Rasmus Benestad ved Meteorologisk institutt til Dagbladet i slutten av desember.

Benestad har en doktorgrad på området, og er en av Norges fremste eksperter på værfenomenet - som inntreffer med 2-8 års mellomrom når overflatevannet i deler av Stillehavet blir unormalt varmt. Han får også støtte fra franske klimaforskere.

FORSTÅR: Bart Willoughby er ansatt av de som eier eiendommen til å assistere med å sikre den mot erosjon. Han forstår godt at mange av beboerne kvier seg for å flytte. Foto: Leah Millis/San Francisco Chronicle/Polaris/NTB Scanpix
FORSTÅR: Bart Willoughby er ansatt av de som eier eiendommen til å assistere med å sikre den mot erosjon. Han forstår godt at mange av beboerne kvier seg for å flytte. Foto: Leah Millis/San Francisco Chronicle/Polaris/NTB Scanpix Vis mer

Mens flere målinger allerede har fastslått at El Niñoen som nå herjer er den kraftigste registrerte noensinne, melder amerikanske National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) at den vil bli en av de tre kraftigste noensinne.

- Man kan si at dette allerede har vært den kraftigste El Niño som har blitt registrert. Det er avhengig av hvilke målinger man baserer seg på, sier professor Nick Klingaman ved universitetet i Reading til BBC.

KRAFTIG: - El Niñoen som har inntruffet nå er den kraftigste vi noensinne har målt. Den påvirker halve kloden, fortalte klimaforsker Rasmus Benestad ved Meteorologisk institutt til Dagbladet i slutten av desember. Foto: Leah Millis/San Francisco Chronicle/Polaris/NTB Scanpix
KRAFTIG: - El Niñoen som har inntruffet nå er den kraftigste vi noensinne har målt. Den påvirker halve kloden, fortalte klimaforsker Rasmus Benestad ved Meteorologisk institutt til Dagbladet i slutten av desember. Foto: Leah Millis/San Francisco Chronicle/Polaris/NTB Scanpix Vis mer