De leverer til Norges oppdrettsgiganter: Nå knyttes de til rystende anklager

Tre brasilianske selskaper som leverer soyaproteinkonsentrat til norske fiskefôrgiganter knyttes til grov kriminalitet i hjemlandet.

AVSKOGING: Ulovlig hogget regnskog, på et område som tilhører en leverandør til soyaselskapet Caramuru - som samarbeider tett med flere norsk oppdrettsgiganter. Leverandøren skal være bøtelagt for forholdet. Foto: Fra rapporten
AVSKOGING: Ulovlig hogget regnskog, på et område som tilhører en leverandør til soyaselskapet Caramuru - som samarbeider tett med flere norsk oppdrettsgiganter. Leverandøren skal være bøtelagt for forholdet. Foto: Fra rapporten Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Slavelignende arbeidsforhold, voldelige konflikter om landområder, ulovlig avskoging, bruk av ulovlige sprøytemidler, soya dyrket på urfolksterritorier og landområder gitt til jordløse.

Det er de grove anklagene mot tre brasilianske soyagiganter som kommer fram i en rapport utarbeidet av Framtiden i våre hender og Regnskogfondet, med bistand fra organisasjonen Reporter Brasil, som Dagbladet har fått tilgang til.

Rapporten offentliggjøres i månedsskiftet oktober/november. Og funnene er rystende:

Grove funn

Caramuru og Selecta kjøpte i 2016 og 2017 bønner av en produsent som har innrømmet okkupasjon av land i bosetningen Upper Juruena, ifølge rapporten. Upper Juruena er ett av flere områder staten har gitt til jordløse under den nasjonale jordreformen. Ved hjelp av en tredjepart har småbøndene blitt presset vekk fra jorden sin til fordel for soyaplantasjer.

Selecta har ifølge rapporten også kjøpt soyabønner av produsenter som er anklaget for å bruke illegale sprøytemidler kjøpt på svartebørsen, og som er under etterforsking for miljøkriminalitet.

Rapporten hevder også at de to i ulike perioder har kjøpt soyabønner fra en leverandør som er bøtelagt av miljødirektoratet både for avskoging og for å plante soya på et område som har vært svartelistet siden 2004.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer