Finner lomvi død i Oslo:

- De ligger overalt nå

En rekke steder i hovedstaden har det dukket opp døde lomvi den siste tida. - Hjelp dem, oppfordrer lederen i Ornitologisk forening.

DØD: Denne lomvien ble funnet død i sjøen i Oslo denne uka. Foto: Øystein Kolseth
DØD: Denne lomvien ble funnet død i sjøen i Oslo denne uka. Foto: Øystein Kolseth Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

De har dukket opp livløse både i sjøen, i sentrum og i marka den siste tida. På land er de hjelpeløse, og de er helt avhengig av vann for å komme seg på vingene.

Flere ganger de siste åra, har den rødlista lomvien vært å se på Østlandet - i død tilstand. Nå skjer det igjen.

- Vi har fått inn en del meldinger. De ligger overalt nå, sier leder i Ornitologisk forening, Håkan Billing, til Dagbladet.

Tusenvis av døde

Han forklarer at det er matmangel som gjør at den kritisk truede fuglearten nå dukker opp i og omkring Oslo. Noen år har det vært tusenvis av døde individer.

Arten hekker på Helgoland. Men i områdene rundt de to øyene i Nordsjøen, er det ifølge Billing for lite mat til lomvien, som derfor søker etter næring i retning Norge og Oslo.

- De vi finner her, er rett og slett utsultet. Det skjer oftere og oftere, sier Billing, som ikke har noe eksakt tall på hvor mange individer som er funnet døde de siste ukene.

Må ha hjelp

I fjor fortalte Dagbladet om Erik Holm, som fant en forvillet lomvi i Oslo sentrum. Han tok hånd om fuglen, og hjalp den tilbake til fjorden hvor den ble sluppet fri.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer